O orzechach w kuchni

Date 11 sep 2011

image

Orzechy są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, powinny więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni, tym bardziej, że można je dodawać do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzechów o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najczęściej wykorzystywane w kuchni są oczywiście nasze rodzime orzechy włoskie. Najczęściej orzechy włoskie dodajemy do ciast, a szczególnie do pieczonych na Boże Narodzenie pierników i strucli makowych. Ale możliwości wykorzystania orzechów włoskich jest znacznie więcej. Z orzechów tych możemy przygotować pesto, możemy wzbogacić nimi sałatki i surówki. Orzechy włoskie sprawdzą się także w roli przekąski. Równie popularne są w polskiej kuchni orzechy laskowe. Orzechy laskowe mogą być dodatkiem do keksu, podobnie zresztą jak orzechy włoskie. Można je także dodawać do musu czekoladowego, do przygotowanego w domu musli, do kremów z dodatkiem czekolady. Mniej popularne są orzechy nerkowca, brazylijskie i pistacjowe. Być może ta mała popularność tych orzechów wynika z ich ceny, jak na polskie warunki orzechy te są bardzo drogie. Czasem jednak po nie sięgnąć tym bardziej, że można je wykorzystać do wielu potraw. Orzechy nerkowce to częsty dodatek do potraw z kuchni azjatyckiej. Pistacjowe możemy dodawać do sosów lub ciast, zaś brazylijskie mogą być dodatkiem do farszów.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Sałatka z czerwonych buraczków
Do przygotowania sałatki potrzebujemy10 sztuk filetów śledziowych, 500 g wołowiny rosołowej, słoika marynowanych czerwonych buraczków, 2 jabłek, 4 ogórków konserwowych, 6 orzechów laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, pół szklanki naturalnego jogurtu, 4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych i 4 łyżki zalewy z buraczków, 1 listka ...
Kilka przydatnych w kuchni porad
Początkującym paniom domu na pewno przyda się kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piekąc ciasta ustawiamy temperaturę piekarnika w zależności od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie muszą być pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do niższej temperatury nagrzewamy piekarnik piekąc ciasta ucierane i drożdżowe. Ciasta kruc ...
Pyszne przetwory z żurawiny
Żurawina jest bardzo zdrowa, warto więc właśnie teraz przygotować z niej przetwory. Moja propozycja to dżem żurawiny, który możemy zimą podać do potraw z drobiu i innych mięs. Do przygotowania dżemu żurawinowego potrzebujemy 1 kg owoców żurawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. Żurawinę musimy opłukać, a następnie wło ...

Page 1 of 2 1 2 »