O orzechach w kuchni

Date 11 sep 2011

image

Orzechy s膮 prawdziw膮 skarbnic膮 sk艂adnik贸w od偶ywczych, powinny wi臋c jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 w naszej kuchni, tym bardziej, 偶e mo偶na je dodawa膰 do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzech贸w o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najcz臋艣ciej wykorzystywane w kuchni s膮 oczywi艣cie nasze rodzime orzechy w艂oskie. Najcz臋艣ciej orzechy w艂oskie dodajemy do ciast, a szczeg贸lnie do pieczonych na Bo偶e Narodzenie piernik贸w i strucli makowych. Ale mo偶liwo艣ci wykorzystania orzech贸w w艂oskich jest znacznie wi臋cej. Z orzech贸w tych mo偶emy przygotowa膰 pesto, mo偶emy wzbogaci膰 nimi sa艂atki i sur贸wki. Orzechy w艂oskie sprawdz膮 si臋 tak偶e w roli przek膮ski. R贸wnie popularne s膮 w polskiej kuchni orzechy laskowe. Orzechy laskowe mog膮 by膰 dodatkiem do keksu, podobnie zreszt膮 jak orzechy w艂oskie. Mo偶na je tak偶e dodawa膰 do musu czekoladowego, do przygotowanego w domu musli, do krem贸w z dodatkiem czekolady. Mniej popularne s膮 orzechy nerkowca, brazylijskie i pistacjowe. By膰 mo偶e ta ma艂a popularno艣膰 tych orzech贸w wynika z ich ceny, jak na polskie warunki orzechy te s膮 bardzo drogie. Czasem jednak po nie si臋gn膮膰 tym bardziej, 偶e mo偶na je wykorzysta膰 do wielu potraw. Orzechy nerkowce to cz臋sty dodatek do potraw z kuchni azjatyckiej. Pistacjowe mo偶emy dodawa膰 do sos贸w lub ciast, za艣 brazylijskie mog膮 by膰 dodatkiem do farsz贸w.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
Do przygotowania sa艂atki potrzebujemy10 sztuk filet贸w 艣ledziowych, 500 g wo艂owiny roso艂owej, s艂oika marynowanych czerwonych buraczk贸w, 2 jab艂ek, 4 og贸rk贸w konserwowych, 6 orzech贸w laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, p贸艂 szklanki naturalnego jogurtu, 4 艂y偶ki zalewy z og贸rk贸w konserwowych i 4 艂y偶ki zalewy z buraczk贸w, 1 listka ...
Kilka przydatnych w kuchni porad
Pocz膮tkuj膮cym paniom domu na pewno przyda si臋 kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piek膮c ciasta ustawiamy temperatur臋 piekarnika w zale偶no艣ci od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie musz膮 by膰 pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do ni偶szej temperatury nagrzewamy piekarnik piek膮c ciasta ucierane i dro偶d偶owe. Ciasta kruc ...
Pyszne przetwory z 偶urawiny
呕urawina jest bardzo zdrowa, warto wi臋c w艂a艣nie teraz przygotowa膰 z niej przetwory. Moja propozycja to d偶em 偶urawiny, kt贸ry mo偶emy zim膮 poda膰 do potraw z drobiu i innych mi臋s. Do przygotowania d偶emu 偶urawinowego potrzebujemy 1 kg owoc贸w 偶urawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. 呕urawin臋 musimy op艂uka膰, a nast臋pnie w艂o ...

Page 1 of 2 1 2 »