O potrawach z kapusty

Date 11 sep 2011

image

Kapusta jest ch臋tnie wykorzystywana w polskiej kuchni. W naszym kraju najch臋tniej przygotowujemy potrawy z kapusty w艂oskiej i kapusty bia艂ej. Nieco rzadziej wykorzystujemy kapust臋 czerwon膮 ( jest ona bardzo popularna na 艢l膮sku) oraz z kapusty brukselskiej. Kapusta w艂oska ma delikatniejszy smak od kapusty bia艂ej, dlatego jest ch臋tnie wykorzystywana na go艂膮bki. Kapust臋 w艂osk膮 mo偶emy ugotowa膰 w mleku, pola膰 zrumienion膮 bu艂eczk膮 z dodatkiem mas艂a. B臋dzie w smaku przypomina艂a kalafior. W tej postaci b臋dzie idealnym dodatkiem do drugiego dania. Kapusta bia艂a jest chyba najbardziej popularna. Mo偶na j膮 kisi膰, wtedy przyrz膮dza si臋 z niej popularny kapu艣niak ( mo偶na go gotowa膰 tak偶e z m艂odej bia艂ej kapusty), smaczn膮 i zdrow膮 sur贸wk臋, przyrz膮dza bigos. Surow膮 bia艂膮 kapust臋 mo偶na wykorzysta膰 tak偶e do przyrz膮dzenia go艂膮bk贸w. Wiele potraw mo偶na przygotowa膰 tak偶e z kapusty brukselski. Znakomicie nadaje si臋 ona na r贸偶nego rodzaju zapiekanki, mo偶na doda膰 j膮 do zupy, mo偶na tak偶e poda膰 ze zrumienion膮 bu艂k膮 tart膮 jako dodatek do drugiego dania. Z czerwonej kapusty przyrz膮dza si臋 sa艂atki i sur贸wki. Znakomicie komponuje si臋 z rodzynkami. Mo偶na j膮 tak偶e ukisi膰 na zim臋. Aby potrawy z kapusty by艂y mniej ci臋偶kie dla 偶o艂膮dka koniecznie trzeba do nich doda膰 przyprawy: majeranek, ziele angielskie i kminek. Przyprawy te jednocze艣nie poprawi膮 smak potraw.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Zdrowe koktajle dla dzieci
Taki zdrowy, kolorowy koktajl ka偶de dziecko na pewno wypije bardzo ch臋tnie. Do przygotowania pe艂nego witamin koktajlu potrzebujemy du偶ego kubka naturalnego jogurtu, szklanki jag贸d (w sezonie u偶ywamy 艣wie偶ych, poza sezonem mo偶emy u偶y膰 jag贸d mro偶onych), 2 艂y偶ek syropu z malin, 2 艂y偶ek posiekanych orzech贸w laskowych, troch臋 miodu or ...
Roladki z piersi indyka
Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 os贸b) b臋dziemy potrzebowa膰 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwi艅 z zalewy, 8 plasterk贸w 偶贸艂tego sera, 8 plasterk贸w szynki, 1 awokado, 2 艂y偶ek m膮ki, 1/4 szklanki 艣mietany, mas艂a, soli i bia艂ego pieprzu, troch臋 p艂atk贸w migda艂owych. Pier艣 z indyka po op艂ukaniu ...
O sosach i dipach
Sosy i dipy ( czyli sosy, w kt贸rych macza si臋 niewielkie przek膮ski) poprawiaj膮 smak wielu da艅, czyni膮 je cz臋sto bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Wi臋kszo艣膰 sos贸w i dip贸w mo偶na przygotowa膰 na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Baz膮 do przygotowania zimnych sos贸w mo偶e by膰 majonez, jogurt naturalny lub 艣mietan ...

Page 1 of 2 1 2 »