O potrawach z kapusty

Date 11 sep 2011

image

Kapusta jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. W naszym kraju najchętniej przygotowujemy potrawy z kapusty włoskiej i kapusty białej. Nieco rzadziej wykorzystujemy kapustę czerwoną ( jest ona bardzo popularna na Śląsku) oraz z kapusty brukselskiej. Kapusta włoska ma delikatniejszy smak od kapusty białej, dlatego jest chętnie wykorzystywana na gołąbki. Kapustę włoską możemy ugotować w mleku, polać zrumienioną bułeczką z dodatkiem masła. Będzie w smaku przypominała kalafior. W tej postaci będzie idealnym dodatkiem do drugiego dania. Kapusta biała jest chyba najbardziej popularna. Można ją kisić, wtedy przyrządza się z niej popularny kapuśniak ( można go gotować także z młodej białej kapusty), smaczną i zdrową surówkę, przyrządza bigos. Surową białą kapustę można wykorzystać także do przyrządzenia gołąbków. Wiele potraw można przygotować także z kapusty brukselski. Znakomicie nadaje się ona na różnego rodzaju zapiekanki, można dodać ją do zupy, można także podać ze zrumienioną bułką tartą jako dodatek do drugiego dania. Z czerwonej kapusty przyrządza się sałatki i surówki. Znakomicie komponuje się z rodzynkami. Można ją także ukisić na zimę. Aby potrawy z kapusty były mniej ciężkie dla żołądka koniecznie trzeba do nich dodać przyprawy: majeranek, ziele angielskie i kminek. Przyprawy te jednocześnie poprawią smak potraw.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Zdrowe koktajle dla dzieci
    Taki zdrowy, kolorowy koktajl każde dziecko na pewno wypije bardzo chętnie. Do przygotowania pełnego witamin koktajlu potrzebujemy dużego kubka naturalnego jogurtu, szklanki jagód (w sezonie używamy świeżych, poza sezonem możemy użyć jagód mrożonych), 2 łyżek syropu z malin, 2 łyżek posiekanych orzechów laskowych, trochę miodu or ...
    Roladki z piersi indyka
    Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 osób) będziemy potrzebować 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwiń z zalewy, 8 plasterków żółtego sera, 8 plasterków szynki, 1 awokado, 2 łyżek mąki, 1/4 szklanki śmietany, masła, soli i białego pieprzu, trochę płatków migdałowych. Pierś z indyka po opłukaniu ...
    O sosach i dipach
    Sosy i dipy ( czyli sosy, w których macza się niewielkie przekąski) poprawiają smak wielu dań, czynią je często bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Większość sosów i dipów można przygotować na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Bazą do przygotowania zimnych sosów może być majonez, jogurt naturalny lub śmietan ...

    Page 1 of 2 1 2 »