O potrawach z kapusty

Date 11 sep 2011

image

Kapusta jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. W naszym kraju najchętniej przygotowujemy potrawy z kapusty włoskiej i kapusty białej. Nieco rzadziej wykorzystujemy kapustę czerwoną ( jest ona bardzo popularna na Śląsku) oraz z kapusty brukselskiej. Kapusta włoska ma delikatniejszy smak od kapusty białej, dlatego jest chętnie wykorzystywana na gołąbki. Kapustę włoską możemy ugotować w mleku, polać zrumienioną bułeczką z dodatkiem masła. Będzie w smaku przypominała kalafior. W tej postaci będzie idealnym dodatkiem do drugiego dania. Kapusta biała jest chyba najbardziej popularna. Można ją kisić, wtedy przyrządza się z niej popularny kapuśniak ( można go gotować także z młodej białej kapusty), smaczną i zdrową surówkę, przyrządza bigos. Surową białą kapustę można wykorzystać także do przyrządzenia gołąbków. Wiele potraw można przygotować także z kapusty brukselski. Znakomicie nadaje się ona na różnego rodzaju zapiekanki, można dodać ją do zupy, można także podać ze zrumienioną bułką tartą jako dodatek do drugiego dania. Z czerwonej kapusty przyrządza się sałatki i surówki. Znakomicie komponuje się z rodzynkami. Można ją także ukisić na zimę. Aby potrawy z kapusty były mniej ciężkie dla żołądka koniecznie trzeba do nich dodać przyprawy: majeranek, ziele angielskie i kminek. Przyprawy te jednocześnie poprawią smak potraw.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Zdrowe koktajle dla dzieci
Taki zdrowy, kolorowy koktajl każde dziecko na pewno wypije bardzo chętnie. Do przygotowania pełnego witamin koktajlu potrzebujemy dużego kubka naturalnego jogurtu, szklanki jagód (w sezonie używamy świeżych, poza sezonem możemy użyć jagód mrożonych), 2 łyżek syropu z malin, 2 łyżek posiekanych orzechów laskowych, trochę miodu or ...
Roladki z piersi indyka
Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 osób) będziemy potrzebować 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwiń z zalewy, 8 plasterków żółtego sera, 8 plasterków szynki, 1 awokado, 2 łyżek mąki, 1/4 szklanki śmietany, masła, soli i białego pieprzu, trochę płatków migdałowych. Pierś z indyka po opłukaniu ...
O sosach i dipach
Sosy i dipy ( czyli sosy, w których macza się niewielkie przekąski) poprawiają smak wielu dań, czynią je często bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Większość sosów i dipów można przygotować na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Bazą do przygotowania zimnych sosów może być majonez, jogurt naturalny lub śmietan ...

Page 1 of 2 1 2 »