O różnych rodzajach mąki

Date 11 sep 2011

image

Mąka pszenna jest mąką najczęściej wykorzystywaną w kuchni. Konsystencja mąki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzięki temu wypieki z mąki pszennej zwiększają swoją objętość, czyli rosną. Mąka pszenna to mąka bardzo uniwersalna. Można z niej przygotować ciasto a makaron, można z niej piec ciasta, przygotowywać naleśniki. Mąkę pszenną wykorzystujemy także do zagęszczania zup i sosów. Innym rodzajem mąki, już nie tak powszechnie stosowanym w kuchni, jest maka orkiszowa. Maka orkiszowa także zawiera gluten, jednak ten zawarty w mące orkiszowej nasz organizm przyswaja lepiej niż ten, który znajduje się w mące pszennej. Z mąki orkiszowej możemy piec ciasta, możemy przygotować z niej kluski. Mąka orkiszowa jest chętnie używana do pieczenia chleba i domowych bułeczek. Na półkach sklepowych możemy spotkać także mąkę żytnią. Mąka żytnia najczęściej służy do pieczenia chleba. Może być używana także do pieczenia pierników, drobnych pierniczków, można z niej przygotować zakwas na żur. W kuchni sięgamy czasem także po mąkę ziemniaczaną. Z mąki ziemniaczanej można przygotować domowy kisiel lub budyń, można jej użyć do pieczenia ciasta ucieranego. Nadaje się także do zagęszczania sosu. Osoby na diecie bezglutenowej na pewno znają mąkę kukurydzianą. Mąkę kukurydzianą możemy wykorzystać jako składnik ciasta na tortillę.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
Płatki kukurydziane najczęściej jemy z dodatkiem mleka na śniadanie. Dają one jednak znacznie więcej możliwości kulinarnych, oto kilka z nich. Rozdrobnione płatki kukurydziane świetnie nadają się na panierkę. To znakomity zamiennik używanej najchętniej do panierowania bułki tartej. W rozgniecionych płatkach kukurydzianych możemy p ...
O grzybach leśnych
Grzyby leśne są bardzo smaczne, a do tego można wykorzystać je w bardzo wielu potrawach, mogą stanowić także samodzielną potrawę. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne są oczywiście borowiki. Można je dusić, można je także ususzyć. Wysuszone będą znakomitym dodatkiem do sosów i bigosu, wysuszone kapelusze boro ...
Jak przygotować domowy aromat do ciast
Dodatkiem do wielu ciast i deserów są aromaty. Najczęściej kupujemy je gotowe, ale niektóre aromaty można przygotować samodzielnie w domu. Spośród aromatów możliwych do zrobienia w domu najprostszy jest aromat waniliowy. Wystarczy kupić tylko strąki wanilii. Jeżeli nasze ciasto wymaga dodatku aromatu waniliowego strąk nacinamy wzdłu ...

Page 1 of 2 1 2 »