O sosach i dipach

Date 11 sep 2011

image

Sosy i dipy ( czyli sosy, w kt├│rych macza si─Ö niewielkie przek─ůski) poprawiaj─ů smak wielu da┼ä, czyni─ů je cz─Östo bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Wi─Ökszo┼Ť─ç sos├│w i dip├│w mo┼╝na przygotowa─ç na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Baz─ů do przygotowania zimnych sos├│w mo┼╝e by─ç majonez, jogurt naturalny lub ┼Ťmietana. Dipy mo┼╝emy podawa─ç na przyk┼éad do ┼Ťwie┼╝ych warzyw, kt├│re wcze┼Ťniej kroimy w s┼éupki. W ten spos├│b mo┼╝emy poda─ç ┼Ťwie┼╝─ů marchewk─Ö, ┼Ťwie┼╝e og├│rki, rzodkiewk─Ö. ┼Üwie┼╝e warzywa najlepiej komponuj─ů si─Ö z ostrymi dipami, szczeg├│lnie te warzywa, kt├│re same w sobie maj─ů ┼éagodny smak. Dip do marchewki czy do og├│rka mo┼╝emy wi─Öc przygotowa─ç dodaj─ůc do jogurtu lub do jogurtu po┼é─ůczonego ze ┼Ťmietan─ů lub majonezem pokrojony drobno szczypiorek, cebulk─Ö dymk─Ö, czosnek lub wi├│rki ┼Ťwie┼╝o utartego chrzanu. ┼Üwie┼╝y chrzan warto wykorzysta─ç tak┼╝e do przygotowania zimnego sosu do mi─Ös i w─Ödlin. Od ilo┼Ťci dodanego chrzanu zale┼╝e─ç b─Ödzie smak sosu, im wi─Öcej chrzanu dodamy tym smak sosu b─Ödzie ostrzejszy. Sos chrzanowy znakomicie komponuje si─Ö z pasztetem, pieczon─ů szynk─ů, gotowan─ů wo┼éowin─ů. Wo┼éowin─Ö mo┼╝emy poda─ç nie tylko z dodatkiem zimnego sosu chrzanowego, ale tak┼╝e w sosie chrzanowym na ciep┼éo. Sos chrzanowy na ciep┼éo mo┼╝emy przygotowa─ç na bazie sosu beszamelowego. W├│wczas nale┼╝y przygotowa─ç sos beszamelowy i doda─ç do niego ┼Ťwie┼╝o utarty chrzan.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Muffinki nie tylko na słodko
Muffinki maj─ů bardzo wielu zwolennik├│w, wi─Ökszo┼Ť─ç pa┼ä piecze je w wersji na s┼éodko. Muffinki mo┼╝emy przygotowywa─ç jednak r├│wnie┼╝ w wersji wytrawnej. Do przygotowania wytrawnych muffink├│w potrzebujemy 150 g m─ůki, 100 g ┼╝├│┼étego, ostrego sera, 2 jajek, 1,5 ┼éy┼╝ki mas┼éa (stopionego), 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oliwek, p├│┼é str─ ...
Jak gotowa─ç i z czym podawa─ç kasze
Kasze s─ů bardzo zdrowe, powinny jak najcz─Ö┼Ťciej go┼Ťci─ç na naszych sto┼éach. Jedn─ů z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. Kasz gryczana dost─Öpna jest w postaci bia┼éej lub palonej. W kuchni mo┼╝emy u┼╝ywa─ç jej do przygotowania farszu na pierogi, mo┼╝emy z jej dodatkiem przygotowa─ç go┼é─ůbki. Ugotowana na sypko kasza gryczana to ...
Pier┼Ť z kurczaka faszerowana szpinakiem
Do przygotowania roladek na 4 osoby potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podw├│jnych piersi kurczaka, 150 g sera ple┼Ťniowego, paczki mro┼╝onego szpinaku, 1 ma┼éej cebuli, 1 z─ůbka czosnku, 2 ┼éy┼╝ek mas┼éa do podduszenia szpinaku, oleju do sma┼╝enia roladek, soli i pieprzu. Piersi z kurczaka p┼éuczemy i je┼Ťli s─ů podw├│jne rozdzielamy je. Op┼éukane ...

Page 1 of 2 1 2 »