O sosach i dipach

Date 11 sep 2011

image

Sosy i dipy ( czyli sosy, w których macza się niewielkie przekąski) poprawiają smak wielu dań, czynią je często bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Większość sosów i dipów można przygotować na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Bazą do przygotowania zimnych sosów może być majonez, jogurt naturalny lub śmietana. Dipy możemy podawać na przykład do świeżych warzyw, które wcześniej kroimy w słupki. W ten sposób możemy podać świeżą marchewkę, świeże ogórki, rzodkiewkę. Świeże warzywa najlepiej komponują się z ostrymi dipami, szczególnie te warzywa, które same w sobie mają łagodny smak. Dip do marchewki czy do ogórka możemy więc przygotować dodając do jogurtu lub do jogurtu połączonego ze śmietaną lub majonezem pokrojony drobno szczypiorek, cebulkę dymkę, czosnek lub wiórki świeżo utartego chrzanu. Świeży chrzan warto wykorzystać także do przygotowania zimnego sosu do mięs i wędlin. Od ilości dodanego chrzanu zależeć będzie smak sosu, im więcej chrzanu dodamy tym smak sosu będzie ostrzejszy. Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z pasztetem, pieczoną szynką, gotowaną wołowiną. Wołowinę możemy podać nie tylko z dodatkiem zimnego sosu chrzanowego, ale także w sosie chrzanowym na ciepło. Sos chrzanowy na ciepło możemy przygotować na bazie sosu beszamelowego. Wówczas należy przygotować sos beszamelowy i dodać do niego świeżo utarty chrzan.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Muffinki nie tylko na słodko
Muffinki mają bardzo wielu zwolenników, większość pań piecze je w wersji na słodko. Muffinki możemy przygotowywać jednak również w wersji wytrawnej. Do przygotowania wytrawnych muffinków potrzebujemy 150 g mąki, 100 g żółtego, ostrego sera, 2 jajek, 1,5 łyżki masła (stopionego), 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oliwek, pół str ...
Jak gotować i z czym podawać kasze
Kasze są bardzo zdrowe, powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jedną z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. Kasz gryczana dostępna jest w postaci białej lub palonej. W kuchni możemy używać jej do przygotowania farszu na pierogi, możemy z jej dodatkiem przygotować gołąbki. Ugotowana na sypko kasza gryczana to ...
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
Do przygotowania roladek na 4 osoby potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójnych piersi kurczaka, 150 g sera pleśniowego, paczki mrożonego szpinaku, 1 małej cebuli, 1 ząbka czosnku, 2 łyżek masła do podduszenia szpinaku, oleju do smażenia roladek, soli i pieprzu. Piersi z kurczaka płuczemy i jeśli są podwójne rozdzielamy je. Opłukane ...

Page 1 of 2 1 2 »