O sosach i dipach

Date 11 sep 2011

image

Sosy i dipy ( czyli sosy, w kt贸rych macza si臋 niewielkie przek膮ski) poprawiaj膮 smak wielu da艅, czyni膮 je cz臋sto bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Wi臋kszo艣膰 sos贸w i dip贸w mo偶na przygotowa膰 na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Baz膮 do przygotowania zimnych sos贸w mo偶e by膰 majonez, jogurt naturalny lub 艣mietana. Dipy mo偶emy podawa膰 na przyk艂ad do 艣wie偶ych warzyw, kt贸re wcze艣niej kroimy w s艂upki. W ten spos贸b mo偶emy poda膰 艣wie偶膮 marchewk臋, 艣wie偶e og贸rki, rzodkiewk臋. 艢wie偶e warzywa najlepiej komponuj膮 si臋 z ostrymi dipami, szczeg贸lnie te warzywa, kt贸re same w sobie maj膮 艂agodny smak. Dip do marchewki czy do og贸rka mo偶emy wi臋c przygotowa膰 dodaj膮c do jogurtu lub do jogurtu po艂膮czonego ze 艣mietan膮 lub majonezem pokrojony drobno szczypiorek, cebulk臋 dymk臋, czosnek lub wi贸rki 艣wie偶o utartego chrzanu. 艢wie偶y chrzan warto wykorzysta膰 tak偶e do przygotowania zimnego sosu do mi臋s i w臋dlin. Od ilo艣ci dodanego chrzanu zale偶e膰 b臋dzie smak sosu, im wi臋cej chrzanu dodamy tym smak sosu b臋dzie ostrzejszy. Sos chrzanowy znakomicie komponuje si臋 z pasztetem, pieczon膮 szynk膮, gotowan膮 wo艂owin膮. Wo艂owin臋 mo偶emy poda膰 nie tylko z dodatkiem zimnego sosu chrzanowego, ale tak偶e w sosie chrzanowym na ciep艂o. Sos chrzanowy na ciep艂o mo偶emy przygotowa膰 na bazie sosu beszamelowego. W贸wczas nale偶y przygotowa膰 sos beszamelowy i doda膰 do niego 艣wie偶o utarty chrzan.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011

  • O w艂a艣ciwym przechowywaniu 偶ywno艣ci
  • Jak idealnie sma偶y膰 potrawy
  • Jak przyrz膮dzi膰 ciecierzyc臋
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 kuskus
  • Jak przechowywa膰 偶ywno艣膰
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa膰 fasol臋
  • Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
  • Sposoby zag臋szczania zup
  • Czym posypa膰 upieczone ciasto
  • Jak zrobi膰 faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa膰 szparagi
  • O r贸偶nych rodzajach m膮ki
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 p艂atki kukurydziane
  • O grzybach le艣nych
  • Jak przygotowa膰 domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa膰 oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le艣nych grzyb贸w
  • Jak przygotowa膰 kaw臋
  • Jak przyrz膮dzi膰 piecze艅 rzymsk膮
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s艂odko
  • Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
  • Pier艣 z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn膮 g臋艣
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier艣 z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂
  • O orzechach w kuchni
  • Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z 偶urawiny
  • Idealnie upieczony dr贸b
  • Przygotowujemy 艣ledziow膮 sa艂atk臋
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro偶d偶owy kulebiak na wigili臋
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup臋 z cukinii
  • Bia艂a kie艂basa pieczona z jab艂kami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie艂ki ro艣lin 鈥 zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz膮dza膰 bak艂a偶ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • 艢ledzie po wile艅sku
  • Zdrowa przek膮ska 鈥 samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa艂atka jarzynowa inna ni偶 zwykle
  • Z czym podawa膰 pieczon膮 ryb臋?
  • Niebanalny pomys艂 na 艣ledzie 鈥 z korzenn膮 nut膮
  • Co przygotowywa膰 z kapusty?
  • Do czego u偶ywa膰 dyni?
  • Co podawa膰 na 艣niadanie?
  • Zdrowa 偶ywno艣膰 wci膮偶 niepopularna
  • Nie chcesz gotowa膰? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma艂a popularno艣膰 cateringu w艣r贸d Polak贸w
  • Warto inwestowa膰 w sprz臋t kuchenny dobrej jako艣ci
  • Gotowanie 鈥 wiedza tajemna, kt贸r膮 ka偶dy mo偶e posi膮艣膰
  • Jak nauczy膰 si臋 gotowa膰?
  • Gotowanie mo偶na polubi膰!
  • Warto polubi膰 potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz臋ty u艂atwiaj膮ce 偶ycie
  • Na co zwr贸ci膰 uwag臋, wybieraj膮c catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od 艣wi臋ta
  • Duszony 艂oso艣 w og贸rkach, czyli co艣 niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni偶 mi臋sne
  • Kapu艣ciana zupa dobra na jesienne ch艂ody
  • Oryginalne sa艂atki w s艂oikach
  • Dynia na r贸偶ne sposoby
  • Pol臋dwica w koszulce 鈥 potrawa 艂atwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl膮da膰 na blogi kulinarne?
  • Jak polubi膰 owoce morza?
  • Jak gotowa膰 tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega膰 si臋 kostek roso艂owych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu 鈥 tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa 鈥 tatar 艣ledziowy
  • Zdrowe str膮czkowe 鈥 przepis na sa艂atk臋 fasolow膮
  • Jak przygotowa膰 idealn膮 kapust臋 z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz臋艣ciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch艂odnik 鈥 niezast膮piony latem, ale pyszny przez ca艂y rok
  • Z czego przyrz膮dza膰 zapiekanki?
  • Polska kuchnia te偶 mo偶e by膰 zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk贸艂
  • Catering na szkolenie dla pracownik贸w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili臋
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na 艣wi臋ta Bo偶ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl膮t
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk贸w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi膮cej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk艂adu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez臋 dla m艂odzie偶y
  • Zdrowe gotowanie dla najm艂odszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj臋cie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk贸w dla niemowl臋cia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u艂atwia trawienie
  • Zdrowa 偶ywno艣膰
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s膮 dobre?
  • Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
  • Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
  • Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
  • Wsp贸lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s艂u偶bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Muffinki nie tylko na s艂odko
    Muffinki maj膮 bardzo wielu zwolennik贸w, wi臋kszo艣膰 pa艅 piecze je w wersji na s艂odko. Muffinki mo偶emy przygotowywa膰 jednak r贸wnie偶 w wersji wytrawnej. Do przygotowania wytrawnych muffink贸w potrzebujemy 150 g m膮ki, 100 g 偶贸艂tego, ostrego sera, 2 jajek, 1,5 艂y偶ki mas艂a (stopionego), 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oliwek, p贸艂 str ...
    Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
    Kasze s膮 bardzo zdrowe, powinny jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 na naszych sto艂ach. Jedn膮 z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. Kasz gryczana dost臋pna jest w postaci bia艂ej lub palonej. W kuchni mo偶emy u偶ywa膰 jej do przygotowania farszu na pierogi, mo偶emy z jej dodatkiem przygotowa膰 go艂膮bki. Ugotowana na sypko kasza gryczana to ...
    Pier艣 z kurczaka faszerowana szpinakiem
    Do przygotowania roladek na 4 osoby potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podw贸jnych piersi kurczaka, 150 g sera ple艣niowego, paczki mro偶onego szpinaku, 1 ma艂ej cebuli, 1 z膮bka czosnku, 2 艂y偶ek mas艂a do podduszenia szpinaku, oleju do sma偶enia roladek, soli i pieprzu. Piersi z kurczaka p艂uczemy i je艣li s膮 podw贸jne rozdzielamy je. Op艂ukane ...

    Page 1 of 2 1 2 »