Oryginalne sałatki w słoikach

Date 11 sep 2011

image

Sałatki w słoikach to chętnie stosowany dodatek do przeróżnych potraw, głównie mięsnych. Warto skusić się na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogacą obiad. Jedną z wartych wypróbowania sałatek jest na pewno ta z białej kapusty marynowanej z buraczkami. By ją przygotować, należy główkę białej kapusty (ok. 2 kg) oczyścić z wierzchnich liści i drobno poszatkować. 1 kg buraczków obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 2 cebule pokroić w półplasterki. Wymieszać i zagotować: 3 szklanki wody, szklankę octu, ¾ szklanki cukru, 1, 5 łyżki soli, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy. Dodać warzywa i dusić w zalewie na wolnym ogniu 15 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować 1015 minut. Innym ciekawym pomysłem jest kapusta czerwona na słodko. Główkę kapusty (ok. 2 kg) należy oczyścić, a następnie poszatkować. Dodać 1, 5 łyżki soli, wymieszać i zostawić na noc, by kapusta zmiękła. Zagotować: pół szklanki wody, pół szklanki octu winnego, 1, 5 szklanki cukru i 2 goździki. Dodać kapustę i dusić 20 minut. Gorącą przełożyć do słoików i pasteryzować 1520 minut. Przygotowane w ten sposób sałatki należy umieścić w chłodnym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Mogą być przechowywane przez wiele miesięcy, trzeba jednak koniecznie sprawdzić szczelność słoików, bo inaczej ich zawartość szybko zacznie się psuć.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Dynia na różne sposoby
Dynia w polskiej kuchni stosowana była od wieków, dziś zaś to warzywo, mimo iż jest bardzo zdrowe, rzadko gości na naszych stołach, podczas gdy w sezonie powinniśmy jeść ją jak najczęściej. Można również przyrządzać z niej ciekawe przetwory, stanowiące znakomity sposób wykorzystania tego cennego warzywa również poza sezonem. C ...
Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
Jest to idealny sposób na niedzielny obiad. Potrawa prezentuje się n niezwykle elegancko, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet dla osób, których gotowanie nie jest najmocniejszą stroną. Do przygotowania 6 porcji tego dania potrzebna jest 1 kapusta, 2 polędwiczki wieprzowe, 6 plasterków boczku, 30 dag mrożonego ciasta francusk ...
Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
Od jakiegoś czasu wielką popularnością w polskim Internecie cieszą się blogi kulinarne. Ich wielką zaletą dla czytelników jest fakt, że prowadzą je zwyczajni ludzie, nie zawodowcy – szefowie kuchni, kucharze i osoby, które na co dzień mają do czynienia z gotowaniem, ale osoby takie, jak my, czyli pracujące w zupełnie innej branży ...

Page 1 of 2 1 2 »