Oryginalne sa艂atki w s艂oikach

Date 11 sep 2011

image

Sa艂atki w s艂oikach to ch臋tnie stosowany dodatek do przer贸偶nych potraw, g艂贸wnie mi臋snych. Warto skusi膰 si臋 na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogac膮 obiad. Jedn膮 z wartych wypr贸bowania sa艂atek jest na pewno ta z bia艂ej kapusty marynowanej z buraczkami. By j膮 przygotowa膰, nale偶y g艂贸wk臋 bia艂ej kapusty (ok. 2 kg) oczy艣ci膰 z wierzchnich li艣ci i drobno poszatkowa膰. 1 kg buraczk贸w obra膰 i zetrze膰 na tarce o grubych oczkach, 2 cebule pokroi膰 w p贸艂plasterki. Wymiesza膰 i zagotowa膰: 3 szklanki wody, szklank臋 octu, 戮 szklanki cukru, 1, 5 艂y偶ki soli, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, li艣膰 laurowy. Doda膰 warzywa i dusi膰 w zalewie na wolnym ogniu 15 minut. Prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w i pasteryzowa膰 1015 minut. Innym ciekawym pomys艂em jest kapusta czerwona na s艂odko. G艂贸wk臋 kapusty (ok. 2 kg) nale偶y oczy艣ci膰, a nast臋pnie poszatkowa膰. Doda膰 1, 5 艂y偶ki soli, wymiesza膰 i zostawi膰 na noc, by kapusta zmi臋k艂a. Zagotowa膰: p贸艂 szklanki wody, p贸艂 szklanki octu winnego, 1, 5 szklanki cukru i 2 go藕dziki. Doda膰 kapust臋 i dusi膰 20 minut. Gor膮c膮 prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w i pasteryzowa膰 1520 minut. Przygotowane w ten spos贸b sa艂atki nale偶y umie艣ci膰 w ch艂odnym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spi偶arni. Mog膮 by膰 przechowywane przez wiele miesi臋cy, trzeba jednak koniecznie sprawdzi膰 szczelno艣膰 s艂oik贸w, bo inaczej ich zawarto艣膰 szybko zacznie si臋 psu膰. Najlepsze komory garownicze 1 i 2 drzwiowe

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Dynia na r贸偶ne sposoby
Dynia w polskiej kuchni stosowana by艂a od wiek贸w, dzi艣 za艣 to warzywo, mimo i偶 jest bardzo zdrowe, rzadko go艣ci na naszych sto艂ach, podczas gdy w sezonie powinni艣my je艣膰 j膮 jak najcz臋艣ciej. Mo偶na r贸wnie偶 przyrz膮dza膰 z niej ciekawe przetwory, stanowi膮ce znakomity spos贸b wykorzystania tego cennego warzywa r贸wnie偶 poza sezonem. C ...
Pol臋dwica w koszulce 鈥 potrawa 艂atwa, ale wyrafinowana
Jest to idealny spos贸b na niedzielny obiad. Potrawa prezentuje si臋 n niezwykle elegancko, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet dla os贸b, kt贸rych gotowanie nie jest najmocniejsz膮 stron膮. Do przygotowania 6 porcji tego dania potrzebna jest 1 kapusta, 2 pol臋dwiczki wieprzowe, 6 plasterk贸w boczku, 30 dag mro偶onego ciasta francusk ...
Dlaczego warto zagl膮da膰 na blogi kulinarne?
Od jakiego艣 czasu wielk膮 popularno艣ci膮 w polskim Internecie ciesz膮 si臋 blogi kulinarne. Ich wielk膮 zalet膮 dla czytelnik贸w jest fakt, 偶e prowadz膮 je zwyczajni ludzie, nie zawodowcy 鈥 szefowie kuchni, kucharze i osoby, kt贸re na co dzie艅 maj膮 do czynienia z gotowaniem, ale osoby takie, jak my, czyli pracuj膮ce w zupe艂nie innej bran偶y ...

Page 1 of 2 1 2 »