Oryginalne sałatki w słoikach

Date 11 sep 2011

image

Sałatki w słoikach to chętnie stosowany dodatek do przeróżnych potraw, głównie mięsnych. Warto skusić się na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogacą obiad. Jedną z wartych wypróbowania sałatek jest na pewno ta z białej kapusty marynowanej z buraczkami. By ją przygotować, należy główkę białej kapusty (ok. 2 kg) oczyścić z wierzchnich liści i drobno poszatkować. 1 kg buraczków obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 2 cebule pokroić w półplasterki. Wymieszać i zagotować: 3 szklanki wody, szklankę octu, ¾ szklanki cukru, 1, 5 łyżki soli, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy. Dodać warzywa i dusić w zalewie na wolnym ogniu 15 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować 1015 minut. Innym ciekawym pomysłem jest kapusta czerwona na słodko. Główkę kapusty (ok. 2 kg) należy oczyścić, a następnie poszatkować. Dodać 1, 5 łyżki soli, wymieszać i zostawić na noc, by kapusta zmiękła. Zagotować: pół szklanki wody, pół szklanki octu winnego, 1, 5 szklanki cukru i 2 goździki. Dodać kapustę i dusić 20 minut. Gorącą przełożyć do słoików i pasteryzować 1520 minut. Przygotowane w ten sposób sałatki należy umieścić w chłodnym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Mogą być przechowywane przez wiele miesięcy, trzeba jednak koniecznie sprawdzić szczelność słoików, bo inaczej ich zawartość szybko zacznie się psuć. Najlepsze komory garownicze 1 i 2 drzwiowe
chwilwki przez internet chwilwki przez internet darmowe online

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Dynia na różne sposoby
Dynia w polskiej kuchni stosowana była od wieków, dziś zaś to warzywo, mimo iż jest bardzo zdrowe, rzadko gości na naszych stołach, podczas gdy w sezonie powinniśmy jeść ją jak najczęściej. Można również przyrządzać z niej ciekawe przetwory, stanowiące znakomity sposób wykorzystania tego cennego warzywa również poza sezonem. C ...
Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
Jest to idealny sposób na niedzielny obiad. Potrawa prezentuje się n niezwykle elegancko, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet dla osób, których gotowanie nie jest najmocniejszą stroną. Do przygotowania 6 porcji tego dania potrzebna jest 1 kapusta, 2 polędwiczki wieprzowe, 6 plasterków boczku, 30 dag mrożonego ciasta francusk ...
Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
Od jakiegoś czasu wielką popularnością w polskim Internecie cieszą się blogi kulinarne. Ich wielką zaletą dla czytelników jest fakt, że prowadzą je zwyczajni ludzie, nie zawodowcy – szefowie kuchni, kucharze i osoby, które na co dzień mają do czynienia z gotowaniem, ale osoby takie, jak my, czyli pracujące w zupełnie innej branży ...

Page 1 of 2 1 2 »