Pieczony kurczak w glazurze miodowej

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze s─ů takie o wadze 1,5 kg), 4 ┼éy┼╝ek miodu, 200 g mas┼éa, p├│┼é szklanki oleju, 3 z─ůbk├│w czosnku, 10 ga┼é─ůzek rozmarynu, 2 cytryn, gar┼Ťci czarnych oliwek, soli i pieprzu. P┼éuczemy, os─ůczamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i mia┼╝d┼╝ymy czosnek, p┼éuczemy kurczaka i starannie wycieramy go z wierzchu. Suchego kurczaka nacieramy sol─ů, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem, kurczaka nale┼╝y natrze─ç przyprawami tak┼╝e w ┼Ťrodku. Wk┼éadamy do rondelka 100 g mas┼éa, roztapiamy na niewielkim ogniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy mas┼éo przestygnie dodajemy do niego olej. Rozpuszczonym mas┼éem zmieszanym z olejem smarujemy kurczaka i wk┼éadamy do naczynia do zapiekania. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wk┼éadamy kurczaka, po kwadransie polewamy kurczaka wod─ů, a p├│┼║niej sosem, kt├│ry powstaje w czasie pieczenia. Kurczaka pieczemy przez p├│┼étorej godziny, je┼Ťli wa┼╝y┼é wi─Öcej ni┼╝ 1,5 wyd┼éu┼╝amy czas pieczenia. Topimy w rondelku pozosta┼ée mas┼éo i mieszamy z p┼éynnym miodem. Pod koniec pieczenia smarujemy mas┼éem i miodem kurczaka. Kurczaka podajemy na ogrzanych talerzach podzielonego na porcje. Ka┼╝d─ů porcj─Ö posypujemy oliwkami i uk┼éadamy podzielone na ─çwiartki cytryny. Kurczaka mo┼╝emy poda─ç z pieczonymi ziemniakami.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Jak gotowa─ç i podawa─ç szparagi
Sezon na szparagi trwa bardzo kr├│tko. Warzywo to ma swoich zwolennik├│w, s─ů jednak w┼Ťr├│d nas i takie osoby, kt├│re ch─Ötnie spr├│bowa┼éyby szparag├│w, ale nie wiedz─ů jak je przyrz─ůdzi─ç. Osobom tym na pewno przyda si─Ö kilka s┼é├│w wyja┼Ťnienia. W sprzeda┼╝y dost─Öpne s─ů szparagi bia┼ée i szparagi zielone. Ich spos├│b przygotowania r├│┼╝ni s ...
Smaczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych da┼ä polskiej kuchni. Aby nasze placki by┼éy smaczne do ich przygotowania powinni┼Ťmy u┼╝y─ç ziemniak├│w m─ůczystych odmian. Na placki ziemniaczane nie nale┼╝y u┼╝ywa─ç m┼éodych ziemniak├│w, kt├│re zawieraj─ů du┼╝─ů ilo┼Ť─ç wody. Placki z takich ziemniak├│w b─Öd─ů niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...
Gotujemy zup─Ö z cukinii
Cukinia nale┼╝y do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale troch─Ö niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo mo┼╝na z niej przygotowa─ç wiele smacznych potraw, a jedn─ů z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii b─Ödziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawa┼éku selera i pora, 2 ┼Ťredniej wielko┼Ťci cukinii, 2 z─ůb ...

Page 1 of 2 1 2 »