Pieczony kurczak w glazurze miodowej

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze s膮 takie o wadze 1,5 kg), 4 艂y偶ek miodu, 200 g mas艂a, p贸艂 szklanki oleju, 3 z膮bk贸w czosnku, 10 ga艂膮zek rozmarynu, 2 cytryn, gar艣ci czarnych oliwek, soli i pieprzu. P艂uczemy, os膮czamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i mia偶d偶ymy czosnek, p艂uczemy kurczaka i starannie wycieramy go z wierzchu. Suchego kurczaka nacieramy sol膮, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem, kurczaka nale偶y natrze膰 przyprawami tak偶e w 艣rodku. Wk艂adamy do rondelka 100 g mas艂a, roztapiamy na niewielkim ogniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy mas艂o przestygnie dodajemy do niego olej. Rozpuszczonym mas艂em zmieszanym z olejem smarujemy kurczaka i wk艂adamy do naczynia do zapiekania. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wk艂adamy kurczaka, po kwadransie polewamy kurczaka wod膮, a p贸藕niej sosem, kt贸ry powstaje w czasie pieczenia. Kurczaka pieczemy przez p贸艂torej godziny, je艣li wa偶y艂 wi臋cej ni偶 1,5 wyd艂u偶amy czas pieczenia. Topimy w rondelku pozosta艂e mas艂o i mieszamy z p艂ynnym miodem. Pod koniec pieczenia smarujemy mas艂em i miodem kurczaka. Kurczaka podajemy na ogrzanych talerzach podzielonego na porcje. Ka偶d膮 porcj臋 posypujemy oliwkami i uk艂adamy podzielone na 膰wiartki cytryny. Kurczaka mo偶emy poda膰 z pieczonymi ziemniakami. firma Ogrodnik SA Susz warzywny, zio砤 i przyprawy

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi
Sezon na szparagi trwa bardzo kr贸tko. Warzywo to ma swoich zwolennik贸w, s膮 jednak w艣r贸d nas i takie osoby, kt贸re ch臋tnie spr贸bowa艂yby szparag贸w, ale nie wiedz膮 jak je przyrz膮dzi膰. Osobom tym na pewno przyda si臋 kilka s艂贸w wyja艣nienia. W sprzeda偶y dost臋pne s膮 szparagi bia艂e i szparagi zielone. Ich spos贸b przygotowania r贸偶ni s ...
Smaczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych da艅 polskiej kuchni. Aby nasze placki by艂y smaczne do ich przygotowania powinni艣my u偶y膰 ziemniak贸w m膮czystych odmian. Na placki ziemniaczane nie nale偶y u偶ywa膰 m艂odych ziemniak贸w, kt贸re zawieraj膮 du偶膮 ilo艣膰 wody. Placki z takich ziemniak贸w b臋d膮 niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...
Gotujemy zup臋 z cukinii
Cukinia nale偶y do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale troch臋 niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo mo偶na z niej przygotowa膰 wiele smacznych potraw, a jedn膮 z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii b臋dziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawa艂ku selera i pora, 2 艣redniej wielko艣ci cukinii, 2 z膮b ...

Page 1 of 2 1 2 »