Pieczony kurczak w glazurze miodowej

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze są takie o wadze 1,5 kg), 4 łyżek miodu, 200 g masła, pół szklanki oleju, 3 ząbków czosnku, 10 gałązek rozmarynu, 2 cytryn, garści czarnych oliwek, soli i pieprzu. Płuczemy, osączamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i miażdżymy czosnek, płuczemy kurczaka i starannie wycieramy go z wierzchu. Suchego kurczaka nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem, kurczaka należy natrzeć przyprawami także w środku. Wkładamy do rondelka 100 g masła, roztapiamy na niewielkim ogniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy masło przestygnie dodajemy do niego olej. Rozpuszczonym masłem zmieszanym z olejem smarujemy kurczaka i wkładamy do naczynia do zapiekania. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy kurczaka, po kwadransie polewamy kurczaka wodą, a później sosem, który powstaje w czasie pieczenia. Kurczaka pieczemy przez półtorej godziny, jeśli ważył więcej niż 1,5 wydłużamy czas pieczenia. Topimy w rondelku pozostałe masło i mieszamy z płynnym miodem. Pod koniec pieczenia smarujemy masłem i miodem kurczaka. Kurczaka podajemy na ogrzanych talerzach podzielonego na porcje. Każdą porcję posypujemy oliwkami i układamy podzielone na ćwiartki cytryny. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak gotować i podawać szparagi
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Warzywo to ma swoich zwolenników, są jednak wśród nas i takie osoby, które chętnie spróbowałyby szparagów, ale nie wiedzą jak je przyrządzić. Osobom tym na pewno przyda się kilka słów wyjaśnienia. W sprzedaży dostępne są szparagi białe i szparagi zielone. Ich sposób przygotowania różni s ...
Smaczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Aby nasze placki były smaczne do ich przygotowania powinniśmy użyć ziemniaków mączystych odmian. Na placki ziemniaczane nie należy używać młodych ziemniaków, które zawierają dużą ilość wody. Placki z takich ziemniaków będą niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...
Gotujemy zupę z cukinii
Cukinia należy do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale trochę niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo można z niej przygotować wiele smacznych potraw, a jedną z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii będziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawałku selera i pora, 2 średniej wielkości cukinii, 2 ząb ...

Page 1 of 2 1 2 »