Pieczony kurczak z 3 sosami

Date 11 sep 2011

image

Piekąc kurczaka zastanawiamy się z czym go można podać. Moja propozycja to kurczak z sosem o jednym ze smaków: śliwkowym, musztardowym lub ziołowym. Do przygotowania sosu śliwkowego musimy przygotować 6 wędzonych śliwek, 4 łyżki powideł śliwkowych, 4 łyżki keczupu o ostrym smaku, 1 łyżkę musztardy ½ szklanki majonezu. Majonez, musztardę i keczup ucieramy na gładką konsystencję. Dodajemy po łyżce powidła sprawdzając smak, aby sos nie był zbyt słodki. W razie konieczności dodajemy więcej lub mniej powideł, wszystko zależy od tego, jak bardzo słodkie są powidła. Im słodsze, tym mniej ich dodajemy. Wędzone śliwki bardzo drobno kroimy i dodajemy do sosu. Sos jest gotowy do podania. Druga propozycja to sos musztardowy. Do sosu musztardowego potrzebujemy 4 łyżek musztardy francuskiej, ½ szklanki majonezu, ¼ szklanki śmietany, 1 cytryny, białego pieprzu i soli. Do pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i majonez, mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Z kolei sos ziołowy przygotujemy z łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, 1 strąka marynowanej papryki, 3 marynowanych cebulek szalotek, ½ szklanki majonezu i ½ szklanki naturalnego jogurtu. Paprykę i szalotkę kroimy w kostkę, dodajemy do majonezu połączonego z jogurtem. Doprawiamy do smaku.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
Kiełki roślin coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Nie zawsze jednak wiemy, jaki rodzaj kiełków użyć do konkretnej potrawy. Myślę więc, że przyda nam się kilka wskazówek na ten temat. W naszej kuchni często używamy kiełków soi. Osoby, które zechcą ich użyć po raz pierwszy powinny wiedzieć, że kiełki soi najlepiej smakuj ...
Jak przyrządzać bakłażana?
Bakłażan nie jest szczególnie popularnym warzywem w naszej kuchni i wiele osób nie ma pojęcia, co można przyrządzić z tego ciekawie prezentującego się, zachwycającego pięknym kolorem warzywa. Tymczasem może mieć ono bardzo wszechstronne zastosowanie i może być wykorzystywane tak samo, jak cukinia. Kluczowe jest jednak odpowiednie pr ...
Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
Nawet jeśli my czy nasi bliscy mamy ulubione dania, które moglibyśmy jeść jeśli nie co dzień, to przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie powinniśmy z tym przesadzać. Jest to niedobre dla naszego zdrowia, bo zamyka nas na wiele składników odżywczych, których nie dostarczamy naszemu organizmowi, ale również po prostu szkoda jest rezygn ...

Page 1 of 2 1 2 »