Pieczony kurczak z 3 sosami

Date 11 sep 2011

image

Piek─ůc kurczaka zastanawiamy si─Ö z czym go mo┼╝na poda─ç. Moja propozycja to kurczak z sosem o jednym ze smak├│w: ┼Ťliwkowym, musztardowym lub zio┼éowym. Do przygotowania sosu ┼Ťliwkowego musimy przygotowa─ç 6 w─Ödzonych ┼Ťliwek, 4 ┼éy┼╝ki powide┼é ┼Ťliwkowych, 4 ┼éy┼╝ki keczupu o ostrym smaku, 1 ┼éy┼╝k─Ö musztardy ┬Ż szklanki majonezu. Majonez, musztard─Ö i keczup ucieramy na g┼éadk─ů konsystencj─Ö. Dodajemy po ┼éy┼╝ce powid┼éa sprawdzaj─ůc smak, aby sos nie by┼é zbyt s┼éodki. W razie konieczno┼Ťci dodajemy wi─Öcej lub mniej powide┼é, wszystko zale┼╝y od tego, jak bardzo s┼éodkie s─ů powid┼éa. Im s┼éodsze, tym mniej ich dodajemy. W─Ödzone ┼Ťliwki bardzo drobno kroimy i dodajemy do sosu. Sos jest gotowy do podania. Druga propozycja to sos musztardowy. Do sosu musztardowego potrzebujemy 4 ┼éy┼╝ek musztardy francuskiej, ┬Ż szklanki majonezu, ┬╝ szklanki ┼Ťmietany, 1 cytryny, bia┼éego pieprzu i soli. Do pojemnika wlewamy ┼Ťmietan─Ö, dodajemy musztard─Ö i majonez, mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Dodajemy sok wyci┼Ťni─Öty z cytryny, doprawiamy do smaku sol─ů i ┼Ťwie┼╝o zmielonym bia┼éym pieprzem. Z kolei sos zio┼éowy przygotujemy z ┼éy┼╝ki posiekanej natki pietruszki i koperku, 1 str─ůka marynowanej papryki, 3 marynowanych cebulek szalotek, ┬Ż szklanki majonezu i ┬Ż szklanki naturalnego jogurtu. Papryk─Ö i szalotk─Ö kroimy w kostk─Ö, dodajemy do majonezu po┼é─ůczonego z jogurtem. Doprawiamy do smaku.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011

  • O w┼éa┼Ťciwym przechowywaniu ┼╝ywno┼Ťci
  • Jak idealnie sma┼╝y─ç potrawy
  • Jak przyrz─ůdzi─ç ciecierzyc─Ö
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç kuskus
  • Jak przechowywa─ç ┼╝ywno┼Ť─ç
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast─Öpujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa─ç fasol─Ö
  • Jak przygotowa─ç marynat─Ö do wo┼éowej pieczeni
  • Sposoby zag─Öszczania zup
  • Czym posypa─ç upieczone ciasto
  • Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa─ç szparagi
  • O r├│┼╝nych rodzajach m─ůki
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç p┼éatki kukurydziane
  • O grzybach le┼Ťnych
  • Jak przygotowa─ç domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa─ç oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le┼Ťnych grzyb├│w
  • Jak przygotowa─ç kaw─Ö
  • Jak przyrz─ůdzi─ç piecze┼ä rzymsk─ů
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s┼éodko
  • Jak gotowa─ç i z czym podawa─ç kasze
  • Pier┼Ť z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn─ů g─Ö┼Ť
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier┼Ť z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi├│┼é
  • O orzechach w kuchni
  • Sa┼éatka z czerwonych buraczk├│w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z ┼╝urawiny
  • Idealnie upieczony dr├│b
  • Przygotowujemy ┼Ťledziow─ů sa┼éatk─Ö
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro┼╝d┼╝owy kulebiak na wigili─Ö
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa─ç i podawa─ç szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup─Ö z cukinii
  • Bia┼éa kie┼ébasa pieczona z jab┼ékami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie┼éki ro┼Ťlin ÔÇô zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz─ůdza─ç bak┼éa┼╝ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • ┼Üledzie po wile┼äsku
  • Zdrowa przek─ůska ÔÇô samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa┼éatka jarzynowa inna ni┼╝ zwykle
  • Z czym podawa─ç pieczon─ů ryb─Ö?
  • Niebanalny pomys┼é na ┼Ťledzie ÔÇô z korzenn─ů nut─ů
  • Co przygotowywa─ç z kapusty?
  • Do czego u┼╝ywa─ç dyni?
  • Co podawa─ç na ┼Ťniadanie?
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç wci─ů┼╝ niepopularna
  • Nie chcesz gotowa─ç? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma┼éa popularno┼Ť─ç cateringu w┼Ťr├│d Polak├│w
  • Warto inwestowa─ç w sprz─Öt kuchenny dobrej jako┼Ťci
  • Gotowanie ÔÇô wiedza tajemna, kt├│r─ů ka┼╝dy mo┼╝e posi─ů┼Ť─ç
  • Jak nauczy─ç si─Ö gotowa─ç?
  • Gotowanie mo┼╝na polubi─ç!
  • Warto polubi─ç potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz─Öty u┼éatwiaj─ůce ┼╝ycie
  • Na co zwr├│ci─ç uwag─Ö, wybieraj─ůc catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od ┼Ťwi─Öta
  • Duszony ┼éoso┼Ť w og├│rkach, czyli co┼Ť niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni┼╝ mi─Ösne
  • Kapu┼Ťciana zupa dobra na jesienne ch┼éody
  • Oryginalne sa┼éatki w s┼éoikach
  • Dynia na r├│┼╝ne sposoby
  • Pol─Ödwica w koszulce ÔÇô potrawa ┼éatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl─ůda─ç na blogi kulinarne?
  • Jak polubi─ç owoce morza?
  • Jak gotowa─ç tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega─ç si─Ö kostek roso┼éowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu ÔÇô tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa ÔÇô tatar ┼Ťledziowy
  • Zdrowe str─ůczkowe ÔÇô przepis na sa┼éatk─Ö fasolow─ů
  • Jak przygotowa─ç idealn─ů kapust─Ö z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz─Ö┼Ťciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch┼éodnik ÔÇô niezast─ůpiony latem, ale pyszny przez ca┼éy rok
  • Z czego przyrz─ůdza─ç zapiekanki?
  • Polska kuchnia te┼╝ mo┼╝e by─ç zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk├│┼é
  • Catering na szkolenie dla pracownik├│w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili─Ö
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na ┼Ťwi─Öta Bo┼╝ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl─ůt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk├│w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi─ůcej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk┼éadu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez─Ö dla m┼éodzie┼╝y
  • Zdrowe gotowanie dla najm┼éodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj─Öcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk├│w dla niemowl─Öcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u┼éatwia trawienie
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s─ů dobre?
  • Warto┼Ť─ç domowych posi┼ék├│w
  • Sposoby przetwarzania ┼╝ywno┼Ťci
  • Czym jest przetwarzanie ┼╝ywno┼Ťci
  • Wsp├│lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s┼éu┼╝bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Kie┼éki ro┼Ťlin ÔÇô zdrowy dodatek do potraw
    Kie┼éki ro┼Ťlin coraz cz─Ö┼Ťciej goszcz─ů w naszej kuchni. Nie zawsze jednak wiemy, jaki rodzaj kie┼ék├│w u┼╝y─ç do konkretnej potrawy. My┼Ťl─Ö wi─Öc, ┼╝e przyda nam si─Ö kilka wskaz├│wek na ten temat. W naszej kuchni cz─Östo u┼╝ywamy kie┼ék├│w soi. Osoby, kt├│re zechc─ů ich u┼╝y─ç po raz pierwszy powinny wiedzie─ç, ┼╝e kie┼éki soi najlepiej smakuj ...
    Jak przyrz─ůdza─ç bak┼éa┼╝ana?
    Bak┼éa┼╝an nie jest szczeg├│lnie popularnym warzywem w naszej kuchni i wiele os├│b nie ma poj─Öcia, co mo┼╝na przyrz─ůdzi─ç z tego ciekawie prezentuj─ůcego si─Ö, zachwycaj─ůcego pi─Öknym kolorem warzywa. Tymczasem mo┼╝e mie─ç ono bardzo wszechstronne zastosowanie i mo┼╝e by─ç wykorzystywane tak samo, jak cukinia. Kluczowe jest jednak odpowiednie pr ...
    Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
    Nawet je┼Ťli my czy nasi bliscy mamy ulubione dania, kt├│re mogliby┼Ťmy je┼Ť─ç je┼Ťli nie co dzie┼ä, to przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie powinni┼Ťmy z tym przesadza─ç. Jest to niedobre dla naszego zdrowia, bo zamyka nas na wiele sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, kt├│rych nie dostarczamy naszemu organizmowi, ale r├│wnie┼╝ po prostu szkoda jest rezygn ...

    Page 1 of 2 1 2 »