Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania roladek na 4 osoby potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójnych piersi kurczaka, 150 g sera pleśniowego, paczki mrożonego szpinaku, 1 małej cebuli, 1 ząbka czosnku, 2 łyżek masła do podduszenia szpinaku, oleju do smażenia roladek, soli i pieprzu. Piersi z kurczaka płuczemy i jeśli są podwójne rozdzielamy je. Opłukane piersi osuszamy przy użyciu papierowego ręcznika i rozbijamy. Posypujemy je solą i pieprzem, wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło, obieramy czosnek i cebulę, cebulę kroimy w kostkę. Do roztopionego masła dodajemy pokrojoną cebulę i zgnieciony ząbek czosnku. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do czosnku i cebuli szpinak, przykrywamy i dusimy przez kilka minut. Uduszony szpinak odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ścieramy na tarce ser pleśniowy. Kiedy szpinak jest już chłodny dodajemy do niego ser, doprawiamy solą i pieprzem, starannie mieszamy. Wyjmujemy piersi kurczaka z lodówki i na każdej układamy porcję farszu, zwijamy w roladki związujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na nim przygotowane roladki z każdej strony tak długo aż się ładnie zarumienią. Gotowe roladki przekładamy na ogrzany talerz, podajemy z ziemniakami z wody posypanymi siekaną natką pietruszki.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Czekolada w kuchni
Któż z nas nie lubi czekolady. Warto to wykorzystać przygotowując z jej dodatkiem pyszne desery lub ciasta. Nie z każdej jednak czekolady uda nam się przygotować taki sam deser. Każda czekolada nadaje się bowiem do zrobienia innego deseru lub ciasta. I tak czekoladę gorzką możemy wykorzystać do zrobienia polewy do ciasta, można z niej ...
Jak upiec pyszną gęś
Do pieczenia najlepiej nadają się młode gęsi, wybierając więc gęś do pieczenia wybierajmy gęsią tuszkę ważącą maksymalnie 4 kg. Nie ma znaczenia, czy kupimy gęś świeżą czy też mrożoną. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup mrożonej tuszki to pamiętajmy, że proces rozmnażania musi przebiegać powoli. Oczywiście przed pie ...
Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowiązkowe dania na kolacje wigilijną. Do przygotowania tego dania dla 4 osób musimy przygotować 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 dużą cebulę, 50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), 4 łyżki oleju, łyżkę mąki, sól i pieprz. Wieczorem przed wigilią starannie płuczemy suszo ...

Page 1 of 2 1 2 »