Pierś z kurczaka w koperkowym sosie

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójne filety z kurczaka, dużego pęczka koperku, 3 łyżek śmietany, oleju do smażenia pół łyżki mąki, soli i granulowanego czosnku. Płuczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. Płuczemy piersi z kurczaka, podwójne dzielimy na pojedyncze części. Po opłukaniu osuszamy je i lekko rozbijamy. Rozbite piersi z kurczaka posypujemy solą i granulowanym czosnkiem. Odkładamy 2 łyżki posiekanego koperku, pozostałym posypujemy przyprawione piersi z kurczaka. Piersi zwijamy w roladki, związujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim przygotowane roladki. Roladki smażymy do zrumienienia. Zrumienione roladki przekładamy do płaskiego rondla, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Po 20 minutach wyjmujemy roladki, usuwamy nitki lub wykałaczki. Do szklanki wlewamy wodę, dodajemy śmietanę i mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy, wlewamy do rondla i doprowadzamy do zagotowania. Do zagotowanego sosu dodajemy odłożony koperek, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki układamy na talerzu i polewamy gotowym sosem. Roladki możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Jeżeli chcemy przygotować więcej porcji zwiększamy ilość potrzebnych nam składników.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Wyborne czekoladowe paluszki
Do przygotowania czekoladowych paluszków potrzebujemy 250 g mąki, 100 g masła, 200 g cukru, 2 żółtka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Miękkie masło ucieramy na pianę dodając po łyżce cukier. Do utartego masła dodajemy żółtka i całe jajko, mleko i kakao. Dok ...
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy półtora kilograma mączystych ziemniaków, 4 jajek, 250 g żółtego sera, 1/2 l mleka, 50 g masła, 100 g dowolnych kiełków, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tłuszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...
O orzechach w kuchni
Orzechy są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, powinny więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni, tym bardziej, że można je dodawać do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzechów o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najczęściej wykorzystywane w kuchni są oczywiście nasze rodzime orzechy włoskie. Najczęś ...

Page 1 of 2 1 2 »