Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana

Date 11 sep 2011

image

Jest to idealny sposób na niedzielny obiad. Potrawa prezentuje się n niezwykle elegancko, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet dla osób, których gotowanie nie jest najmocniejszą stroną. Do przygotowania 6 porcji tego dania potrzebna jest 1 kapusta, 2 polędwiczki wieprzowe, 6 plasterków boczku, 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, 2 cebule, w szklanka bulionu, 2/3 szklanki śmietany 30procentowej, 1 jajko, 4 łyżki musztardy, sól, pieprz oraz 4 łyżki oleju. Polędwiczki należy oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha. Każdą posmarować musztardą i owinąć plasterkami boczku. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć przygotowane mięso i smażyć 5 minut obracając, aby polędwiczki z boczkiem zrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odłożyć do przestudzenia. Rozmrozić ciasto francuskie. W tym czasie oczyścić kapustę. Główkę przekroić na krzyż. Wyciąć głąb, a liście poszatkować. Cebule obrać i posiekać. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dolać pozostały olej, rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dołożyć kapustę i dusić 8 minut. Odłożyć 1/3 kapusty, a resztę wymieszać z bulionem oraz śmietaną. Gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku. Odciąć kawałek ciasta do dekoracji, a resztę rozwałkować. Na placku rozsmarować odłożoną kapustę. Ułożyć polędwiczki i owinąć je ciastem. Resztę ciasta pociąć w paski. Przykleić je do pieczeni, formując kratkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Położyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec 1520 minut w temp. 200 st.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
Od jakiegoś czasu wielką popularnością w polskim Internecie cieszą się blogi kulinarne. Ich wielką zaletą dla czytelników jest fakt, że prowadzą je zwyczajni ludzie, nie zawodowcy – szefowie kuchni, kucharze i osoby, które na co dzień mają do czynienia z gotowaniem, ale osoby takie, jak my, czyli pracujące w zupełnie innej branży ...
Jak polubić owoce morza?
Nie wszyscy lubią owoce morza, ale warto się do nich przekonać, bo nie tylko można z nich przyrządzić bardzo smaczne potrawy (których jest ogromna ilość), ale również są one bardzo zdrowe – zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo potrzebne, ale w żywności jest ich mało. Poza tym owoców morza jest tak ...
Jak gotować tanio, ale dobrze?
Wiele osób uważa, że jedzenie to jedna z tych rzeczy, na których nie warto oszczędzać, bo tylko droższe składniki są dobrej jakości, a więc gwarantują smak i prozdrowotne właściwości przyrządzanych z nich posiłków. Jest w tym ziarno prawdy, ale wcale nie oznacza to, że na jedzenie trzeba wydawać fortunę, by jadać smacznie i zd ...

Page 1 of 2 1 2 »