Potrawy z leśnych grzybów

Date 11 sep 2011

image

Jednymi z bardziej smacznych grzybów leśnych są kurki. Można z nich przygotować wiele smacznych potraw: można z nich przygotować omlet, można je usmażyć na maśle, udusić w śmietanie, przygotować z nich smaczną i aromatyczną zupę, można też usmażyć jajecznicę. Do przygotowania jajecznicy dla 4 osób będziemy potrzebowali 8 jajek (po 2 na osobę), 3 łyżek masła, 1 dużej cebuli, 40 dag kurek, soli, pieprzu i ewentualnie innych przypraw – tych, które lubimy najbardziej. Może to być na przykład posiekany drobno szczypiorek. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby. Po oczyszczeniu dokładnie i myjemy i odsączamy na sicie z wody. Osączone kurki zostawiamy w całości (małe) lub kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Cebulę smażymy do momentu, w którym stanie się szklista. Wtedy do cebuli dodajemy kurki i smażymy przez kilka minut. Wybijamy do miseczki umyte jajka i rozbijamy je widelcem. Kiedy z kurek odparuje woda wlewamy na patelnię rozbite jajka, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jajecznicę smażymy tak długo aż jej konsystencja osiągnie stan, który najbardziej lubimy. Możemy ją więc usmażyć tylko lekko lub mocno ściętą. Gotową jajecznicę wykładamy na talerze, podajmy z pieczywem posypując szczypiorkiem lub innymi ziołami.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przygotować kawę
Kawa jest bardzo popularnym napojem, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia przynajmniej jednej filiżanki kawy. Kawa dostępna w sklepach ma bardzo różnorodną postać. Do wyboru mamy między innymi kawę ziarnistą. Kawa ziarnista jest kawą paloną. Zanim przygotujemy z niej napar musimy ją zmielić. Do mielenia możemy użyć ręcz ...
Jak przyrządzić pieczeń rzymską
Pieczeń rzymska popularnie nazywana jest klopsem. Do jej przygotowania najczęściej używamy mieszanego mięsa mielonego. Do przygotowania pieczeni rzymskiej możemy użyć mięsa wieprzowego zmieszanego w równych częściach z mięsem wołowym. Koniecznym dodatkiem do masy mięsnej, z której przygotowujemy pieczeń rzymską są także surowe j ...
O potrawach z kapusty
Kapusta jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. W naszym kraju najchętniej przygotowujemy potrawy z kapusty włoskiej i kapusty białej. Nieco rzadziej wykorzystujemy kapustę czerwoną ( jest ona bardzo popularna na Śląsku) oraz z kapusty brukselskiej. Kapusta włoska ma delikatniejszy smak od kapusty białej, dlatego jest chętnie wyko ...

Page 1 of 2 1 2 »