Przepis na ziemniaczane knedle

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania knedli dla 4 os贸b b臋dziemy potrzebowali 60 dag ugotowanych ziemniak贸w, oko艂o 1 szklanki m膮ki, 2 jajek i soli. Ziemniaki gotujemy, a kiedy s膮 ju偶 mi臋kkie odcedzamy je i od razu przepuszczamy przez prask臋 lub mielimy w maszynce do mielenia mi臋sa. Do zmielonych ziemniak贸w dodajemy jajka i m膮k臋, zagniatamy ciasto. Powinno by膰 spr臋偶yste i mi臋kkie. Z gotowego ciasta formujemy w d艂oniach pospanych m膮k膮 艣redniej wielko艣ci kulki i uk艂adamy na posypanej m膮k膮 stolnicy. W du偶ym rondlu zagotowujemy du偶膮 ilo艣膰 wody z dodatkiem soli. Do wrz膮cej wk艂adamy przygotowane knedle i od chwili, kiedy wyp艂yn膮 gotujemy 5 minut. Ugotowane wyjmujemy na sito i os膮czamy z wody. Podany przepis na ziemniaczane knedle jest przepisem podstawowym. Otrzymane ciasto mo偶emy nadziewa膰 bardzo r贸偶nymi farszami. W sezonie letnim mo偶emy nape艂ni膰 knedle truskawkami, wi艣niami lub 艣liwkami. Mo偶na je tak偶e przygotowa膰 z nadzieniem z bia艂ego sera. Knedle z owocami najlepiej smakuj膮 podane polane zrumienion膮 bu艂k膮 tart膮 i z mas艂em. Mo偶na je tak偶e podawa膰 ze 艣mietank膮, do knedli ze 艣liwkami do 艣mietanki mo偶emy doda膰 troch臋 cynamonu lub posypa膰 je cynamonem po wierzchu. Lepi膮c knedle z owocami dodajemy do 艣rodka 艂y偶eczk臋 cukru. Knedle mo偶emy przygotowa膰 tak偶e z farszem wytrawnym. Na farsz mo偶emy wykorzysta膰 mi臋so z roso艂u.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Dro偶d偶owy kulebiak na wigili臋
Do przygotowania ciasta na kulebiak potrzebujemy 10 g dro偶d偶y, 1 szklanki m膮ki, 1 jajka, 3 艂y偶ek mleka, 1/2 szklanki 艣mietany, czubatej 艂y偶ki mas艂a i szczypty soli. Dodatkowo b臋dziemy potrzebowali nast臋puj膮cych sk艂adnik贸w do przygotowania farszu: 10 suszonych grzyb贸w, 500 g kiszonej kapusty, 1 du偶ej cebuli, soli i pieprzu oraz jeszc ...
Pieczony kurczak w glazurze miodowej
Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze s膮 takie o wadze 1,5 kg), 4 艂y偶ek miodu, 200 g mas艂a, p贸艂 szklanki oleju, 3 z膮bk贸w czosnku, 10 ga艂膮zek rozmarynu, 2 cytryn, gar艣ci czarnych oliwek, soli i pieprzu. P艂uczemy, os膮czamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i mia偶d偶ymy czosnek, p艂uczemy ku ...
Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi
Sezon na szparagi trwa bardzo kr贸tko. Warzywo to ma swoich zwolennik贸w, s膮 jednak w艣r贸d nas i takie osoby, kt贸re ch臋tnie spr贸bowa艂yby szparag贸w, ale nie wiedz膮 jak je przyrz膮dzi膰. Osobom tym na pewno przyda si臋 kilka s艂贸w wyja艣nienia. W sprzeda偶y dost臋pne s膮 szparagi bia艂e i szparagi zielone. Ich spos贸b przygotowania r贸偶ni s ...

Page 1 of 2 1 2 »