Przepis na ziemniaczane knedle

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania knedli dla 4 osób będziemy potrzebowali 60 dag ugotowanych ziemniaków, około 1 szklanki mąki, 2 jajek i soli. Ziemniaki gotujemy, a kiedy są już miękkie odcedzamy je i od razu przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i miękkie. Z gotowego ciasta formujemy w dłoniach pospanych mąką średniej wielkości kulki i układamy na posypanej mąką stolnicy. W dużym rondlu zagotowujemy dużą ilość wody z dodatkiem soli. Do wrzącej wkładamy przygotowane knedle i od chwili, kiedy wypłyną gotujemy 5 minut. Ugotowane wyjmujemy na sito i osączamy z wody. Podany przepis na ziemniaczane knedle jest przepisem podstawowym. Otrzymane ciasto możemy nadziewać bardzo różnymi farszami. W sezonie letnim możemy napełnić knedle truskawkami, wiśniami lub śliwkami. Można je także przygotować z nadzieniem z białego sera. Knedle z owocami najlepiej smakują podane polane zrumienioną bułką tartą i z masłem. Można je także podawać ze śmietanką, do knedli ze śliwkami do śmietanki możemy dodać trochę cynamonu lub posypać je cynamonem po wierzchu. Lepiąc knedle z owocami dodajemy do środka łyżeczkę cukru. Knedle możemy przygotować także z farszem wytrawnym. Na farsz możemy wykorzystać mięso z rosołu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Drożdżowy kulebiak na wigilię
Do przygotowania ciasta na kulebiak potrzebujemy 10 g drożdży, 1 szklanki mąki, 1 jajka, 3 łyżek mleka, 1/2 szklanki śmietany, czubatej łyżki masła i szczypty soli. Dodatkowo będziemy potrzebowali następujących składników do przygotowania farszu: 10 suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty, 1 dużej cebuli, soli i pieprzu oraz jeszc ...
Pieczony kurczak w glazurze miodowej
Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze są takie o wadze 1,5 kg), 4 łyżek miodu, 200 g masła, pół szklanki oleju, 3 ząbków czosnku, 10 gałązek rozmarynu, 2 cytryn, garści czarnych oliwek, soli i pieprzu. Płuczemy, osączamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i miażdżymy czosnek, płuczemy ku ...
Jak gotować i podawać szparagi
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Warzywo to ma swoich zwolenników, są jednak wśród nas i takie osoby, które chętnie spróbowałyby szparagów, ale nie wiedzą jak je przyrządzić. Osobom tym na pewno przyda się kilka słów wyjaśnienia. W sprzedaży dostępne są szparagi białe i szparagi zielone. Ich sposób przygotowania różni s ...

Page 1 of 2 1 2 »