Przygotowujemy śledziową sałatkę

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej sałatki (dla 4 osób) potrzebujemy 5 śledziowych filetów, 15 dag mrożonego groszku, 2 małych ogórków kiszonych, 2 czerwonych buraczków, 1 cytryny, pęczka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone śledzie musimy przed przyrządzeniem sałatki wymoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę warto śledzie zalać mlekiem. Wymoczone śledzie osączamy z wody lub z mleka i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Osuszone śledzie kroimy na niewielki kawałki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Umyte buraczki gotujemy do miękkości, gotujemy także mrożony groszek. Po ugotowaniu odstawiamy buraczki do wystudzenia, chłodne obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Obieramy ogórki kiszone ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski, mieszamy. Dodajemy do smaku sól (ostrożnie, śledzie mogą być słone), pieprz i posiekany koperek. Do sałatki dodajemy niewielką ilość oleju (1 lub 2 łyżki) i jeszcze raz starannie mieszamy. Zamiast z olejem sałatkę możemy przygotować z majonezem. Gotową sałatkę wstawiamy na 23 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły. Taka sałatka może być śmiało podana na wigilijną kolację. Jeżeli chcemy przygotować jej więcej to musimy zwiększyć proporcjonalnie ilość potrzebnych składników. Sałatkę podajemy z pieczywem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Przepis na ziemniaczane knedle
    Do przygotowania knedli dla 4 osób będziemy potrzebowali 60 dag ugotowanych ziemniaków, około 1 szklanki mąki, 2 jajek i soli. Ziemniaki gotujemy, a kiedy są już miękkie odcedzamy je i od razu przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy ciasto. Powinno ...
    Drożdżowy kulebiak na wigilię
    Do przygotowania ciasta na kulebiak potrzebujemy 10 g drożdży, 1 szklanki mąki, 1 jajka, 3 łyżek mleka, 1/2 szklanki śmietany, czubatej łyżki masła i szczypty soli. Dodatkowo będziemy potrzebowali następujących składników do przygotowania farszu: 10 suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty, 1 dużej cebuli, soli i pieprzu oraz jeszc ...
    Pieczony kurczak w glazurze miodowej
    Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze są takie o wadze 1,5 kg), 4 łyżek miodu, 200 g masła, pół szklanki oleju, 3 ząbków czosnku, 10 gałązek rozmarynu, 2 cytryn, garści czarnych oliwek, soli i pieprzu. Płuczemy, osączamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i miażdżymy czosnek, płuczemy ku ...

    Page 1 of 2 1 2 »