Przygotowujemy 艣ledziow膮 sa艂atk臋

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej sa艂atki (dla 4 os贸b) potrzebujemy 5 艣ledziowych filet贸w, 15 dag mro偶onego groszku, 2 ma艂ych og贸rk贸w kiszonych, 2 czerwonych buraczk贸w, 1 cytryny, p臋czka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone 艣ledzie musimy przed przyrz膮dzeniem sa艂atki wymoczy膰 w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatni膮 godzin臋 warto 艣ledzie zala膰 mlekiem. Wymoczone 艣ledzie os膮czamy z wody lub z mleka i osuszamy przy pomocy papierowego r臋cznika. Osuszone 艣ledzie kroimy na niewielki kawa艂ki i skrapiamy sokiem wyci艣ni臋tym z cytryny. Umyte buraczki gotujemy do mi臋kko艣ci, gotujemy tak偶e mro偶ony groszek. Po ugotowaniu odstawiamy buraczki do wystudzenia, ch艂odne obieramy ze sk贸rki i kroimy w niezbyt drobn膮 kostk臋. Obieramy og贸rki kiszone ze sk贸rki i kroimy w kostk臋. Wszystkie sk艂adniki sa艂atki wk艂adamy do miski, mieszamy. Dodajemy do smaku s贸l (ostro偶nie, 艣ledzie mog膮 by膰 s艂one), pieprz i posiekany koperek. Do sa艂atki dodajemy niewielk膮 ilo艣膰 oleju (1 lub 2 艂y偶ki) i jeszcze raz starannie mieszamy. Zamiast z olejem sa艂atk臋 mo偶emy przygotowa膰 z majonezem. Gotow膮 sa艂atk臋 wstawiamy na 23 godziny do lod贸wki, aby smaki si臋 po艂膮czy艂y. Taka sa艂atka mo偶e by膰 艣mia艂o podana na wigilijn膮 kolacj臋. Je偶eli chcemy przygotowa膰 jej wi臋cej to musimy zwi臋kszy膰 proporcjonalnie ilo艣膰 potrzebnych sk艂adnik贸w. Sa艂atk臋 podajemy z pieczywem.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Przepis na ziemniaczane knedle
Do przygotowania knedli dla 4 os贸b b臋dziemy potrzebowali 60 dag ugotowanych ziemniak贸w, oko艂o 1 szklanki m膮ki, 2 jajek i soli. Ziemniaki gotujemy, a kiedy s膮 ju偶 mi臋kkie odcedzamy je i od razu przepuszczamy przez prask臋 lub mielimy w maszynce do mielenia mi臋sa. Do zmielonych ziemniak贸w dodajemy jajka i m膮k臋, zagniatamy ciasto. Powinno ...
Dro偶d偶owy kulebiak na wigili臋
Do przygotowania ciasta na kulebiak potrzebujemy 10 g dro偶d偶y, 1 szklanki m膮ki, 1 jajka, 3 艂y偶ek mleka, 1/2 szklanki 艣mietany, czubatej 艂y偶ki mas艂a i szczypty soli. Dodatkowo b臋dziemy potrzebowali nast臋puj膮cych sk艂adnik贸w do przygotowania farszu: 10 suszonych grzyb贸w, 500 g kiszonej kapusty, 1 du偶ej cebuli, soli i pieprzu oraz jeszc ...
Pieczony kurczak w glazurze miodowej
Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze s膮 takie o wadze 1,5 kg), 4 艂y偶ek miodu, 200 g mas艂a, p贸艂 szklanki oleju, 3 z膮bk贸w czosnku, 10 ga艂膮zek rozmarynu, 2 cytryn, gar艣ci czarnych oliwek, soli i pieprzu. P艂uczemy, os膮czamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i mia偶d偶ymy czosnek, p艂uczemy ku ...

Page 1 of 2 1 2 »