Przygotowujemy śledziową sałatkę

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej sałatki (dla 4 osób) potrzebujemy 5 śledziowych filetów, 15 dag mrożonego groszku, 2 małych ogórków kiszonych, 2 czerwonych buraczków, 1 cytryny, pęczka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone śledzie musimy przed przyrządzeniem sałatki wymoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę warto śledzie zalać mlekiem. Wymoczone śledzie osączamy z wody lub z mleka i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Osuszone śledzie kroimy na niewielki kawałki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Umyte buraczki gotujemy do miękkości, gotujemy także mrożony groszek. Po ugotowaniu odstawiamy buraczki do wystudzenia, chłodne obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Obieramy ogórki kiszone ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski, mieszamy. Dodajemy do smaku sól (ostrożnie, śledzie mogą być słone), pieprz i posiekany koperek. Do sałatki dodajemy niewielką ilość oleju (1 lub 2 łyżki) i jeszcze raz starannie mieszamy. Zamiast z olejem sałatkę możemy przygotować z majonezem. Gotową sałatkę wstawiamy na 23 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły. Taka sałatka może być śmiało podana na wigilijną kolację. Jeżeli chcemy przygotować jej więcej to musimy zwiększyć proporcjonalnie ilość potrzebnych składników. Sałatkę podajemy z pieczywem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Przepis na ziemniaczane knedle
Do przygotowania knedli dla 4 osób będziemy potrzebowali 60 dag ugotowanych ziemniaków, około 1 szklanki mąki, 2 jajek i soli. Ziemniaki gotujemy, a kiedy są już miękkie odcedzamy je i od razu przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy ciasto. Powinno ...
Drożdżowy kulebiak na wigilię
Do przygotowania ciasta na kulebiak potrzebujemy 10 g drożdży, 1 szklanki mąki, 1 jajka, 3 łyżek mleka, 1/2 szklanki śmietany, czubatej łyżki masła i szczypty soli. Dodatkowo będziemy potrzebowali następujących składników do przygotowania farszu: 10 suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty, 1 dużej cebuli, soli i pieprzu oraz jeszc ...
Pieczony kurczak w glazurze miodowej
Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze są takie o wadze 1,5 kg), 4 łyżek miodu, 200 g masła, pół szklanki oleju, 3 ząbków czosnku, 10 gałązek rozmarynu, 2 cytryn, garści czarnych oliwek, soli i pieprzu. Płuczemy, osączamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i miażdżymy czosnek, płuczemy ku ...

Page 1 of 2 1 2 »