Pyszne przetwory z ┼╝urawiny

Date 11 sep 2011

image

┼╗urawina jest bardzo zdrowa, warto wi─Öc w┼éa┼Ťnie teraz przygotowa─ç z niej przetwory. Moja propozycja to d┼╝em ┼╝urawiny, kt├│ry mo┼╝emy zim─ů poda─ç do potraw z drobiu i innych mi─Ös. Do przygotowania d┼╝emu ┼╝urawinowego potrzebujemy 1 kg owoc├│w ┼╝urawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. ┼╗urawin─Ö musimy op┼éuka─ç, a nast─Öpnie w┼éo┼╝y─ç j─ů do emaliowanego garnka, zala─ç odmierzon─ů ilo┼Ťci─ů wody i doda─ç cukier. Nast─Öpnie ustawiamy garnek na ma┼éym ogniu i sma┼╝ymy przez kilka dni po 30 minut. W trakcie sma┼╝enia cz─Östo mieszamy, gdy┼╝ ┼╝urawina lubi si─Ö przypala─ç. D┼╝em sma┼╝ymy do chwili, kiedy stanie si─Ö szklisty. Wtedy mo┼╝emy go prze┼éo┼╝y─ç do wygotowanych, ale osuszonych s┼éoik├│w. D┼╝em mo┼╝emy zapasteryzowa─ç, wtedy mamy pewno┼Ť─ç, ┼╝e si─Ö nie zepsuje. D┼╝em pasteryzujemy przez kwadrans, czas liczymy od zagotowania si─Ö wody. Z ┼╝urawiny mo┼╝emy przygotowa─ç nie tylko d┼╝em, ale tak┼╝e przecier. Do jego przygotowania potrzebujemy 1 kg ┼╝urawiny i 1 kg cukru. ┼╗urawin─Ö p┼éuczemy, wk┼éadamy do garnka i ustawiamy na bardzo ma┼éym ogniu. Podgrzewamy a┼╝ owoce troch─Ö zmi─Ökn─ů. Wtedy wylewamy je stopniowo na sito i przecieramy. Po przetarciu owoce ponownie podgrzewamy, dodajemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia si─Ö cukru mieszaj─ůc. Gor─ůcym przecierem nape┼éniamy s┼éoiki i pasteryzujemy przez 15 minut. Z przecieru mo┼╝emy zim─ů przygotowa─ç pyszny nap├│j.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Idealnie upieczony dr├│b
Idealne upieczenie kurczaka wcale nie jest trudne. Stosuj─ůc si─Ö do kilku wskaz├│wek na pewno nasz pieczony kurczak b─Ödzie kruchy i soczysty. Po umyciu kurczaka musimy go bardzo starannie osuszy─ç, najlepiej papierowym r─Öcznikiem. Szczeg├│lnie dok┼éadnie osuszamy kurczaka z wierzchu. Kiedy jest ju┼╝ suchy musimy go natrze─ç przyprawami, u┼╝yjmy ...
Przygotowujemy ┼Ťledziow─ů sa┼éatk─Ö
Do przygotowania tej sa┼éatki (dla 4 os├│b) potrzebujemy 5 ┼Ťledziowych filet├│w, 15 dag mro┼╝onego groszku, 2 ma┼éych og├│rk├│w kiszonych, 2 czerwonych buraczk├│w, 1 cytryny, p─Öczka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone ┼Ťledzie musimy przed przyrz─ůdzeniem sa┼éatki wymoczy─ç w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatni─ů godzin─Ö warto ┼Ťledzie ...
Przepis na ziemniaczane knedle
Do przygotowania knedli dla 4 os├│b b─Ödziemy potrzebowali 60 dag ugotowanych ziemniak├│w, oko┼éo 1 szklanki m─ůki, 2 jajek i soli. Ziemniaki gotujemy, a kiedy s─ů ju┼╝ mi─Ökkie odcedzamy je i od razu przepuszczamy przez prask─Ö lub mielimy w maszynce do mielenia mi─Ösa. Do zmielonych ziemniak├│w dodajemy jajka i m─ůk─Ö, zagniatamy ciasto. Powinno ...

Page 1 of 2 1 2 »