Pyszne przetwory z żurawiny

Date 11 sep 2011

image

Żurawina jest bardzo zdrowa, warto więc właśnie teraz przygotować z niej przetwory. Moja propozycja to dżem żurawiny, który możemy zimą podać do potraw z drobiu i innych mięs. Do przygotowania dżemu żurawinowego potrzebujemy 1 kg owoców żurawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. Żurawinę musimy opłukać, a następnie włożyć ją do emaliowanego garnka, zalać odmierzoną ilością wody i dodać cukier. Następnie ustawiamy garnek na małym ogniu i smażymy przez kilka dni po 30 minut. W trakcie smażenia często mieszamy, gdyż żurawina lubi się przypalać. Dżem smażymy do chwili, kiedy stanie się szklisty. Wtedy możemy go przełożyć do wygotowanych, ale osuszonych słoików. Dżem możemy zapasteryzować, wtedy mamy pewność, że się nie zepsuje. Dżem pasteryzujemy przez kwadrans, czas liczymy od zagotowania się wody. Z żurawiny możemy przygotować nie tylko dżem, ale także przecier. Do jego przygotowania potrzebujemy 1 kg żurawiny i 1 kg cukru. Żurawinę płuczemy, wkładamy do garnka i ustawiamy na bardzo małym ogniu. Podgrzewamy aż owoce trochę zmiękną. Wtedy wylewamy je stopniowo na sito i przecieramy. Po przetarciu owoce ponownie podgrzewamy, dodajemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru mieszając. Gorącym przecierem napełniamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut. Z przecieru możemy zimą przygotować pyszny napój.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Idealnie upieczony drób
Idealne upieczenie kurczaka wcale nie jest trudne. Stosując się do kilku wskazówek na pewno nasz pieczony kurczak będzie kruchy i soczysty. Po umyciu kurczaka musimy go bardzo starannie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Szczególnie dokładnie osuszamy kurczaka z wierzchu. Kiedy jest już suchy musimy go natrzeć przyprawami, użyjmy ...
Przygotowujemy śledziową sałatkę
Do przygotowania tej sałatki (dla 4 osób) potrzebujemy 5 śledziowych filetów, 15 dag mrożonego groszku, 2 małych ogórków kiszonych, 2 czerwonych buraczków, 1 cytryny, pęczka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone śledzie musimy przed przyrządzeniem sałatki wymoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę warto śledzie ...
Przepis na ziemniaczane knedle
Do przygotowania knedli dla 4 osób będziemy potrzebowali 60 dag ugotowanych ziemniaków, około 1 szklanki mąki, 2 jajek i soli. Ziemniaki gotujemy, a kiedy są już miękkie odcedzamy je i od razu przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy ciasto. Powinno ...

Page 1 of 2 1 2 »