Roladki z piersi indyka

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 osób) będziemy potrzebować 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwiń z zalewy, 8 plasterków żółtego sera, 8 plasterków szynki, 1 awokado, 2 łyżek mąki, 1/4 szklanki śmietany, masła, soli i białego pieprzu, trochę płatków migdałowych. Pierś z indyka po opłukaniu kroimy na 8 sznycelków. Każdy z nich rozbijamy, solimy i posypujemy pieprzem. Rozgrzewamy patelnię nie dodając do niej tłuszczu, kiedy jest już rozgrzana wsypujemy na nią płatki migdałowe i podprażamy. Myjemy i obieramy awokado, usuwamy pestkę i kroimy je w kostkę. Osączamy brzoskwinie z zalewy i także kroimy je w kostkę. Na rozbitych plastrach mięsa układamy w pierwszej kolejności plaster szynki, a następnie plaster sera. Następnie układamy na nich pokrojone owoce. Każdy plaster mięsa zawijamy w roladki, obwiązujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy roladki aż zrumienią się z każdej strony. Obsmażone roladki przekładamy do rondla, zalewamy połową bulionu, przykrywamy i dusimy do miękkości. Kiedy roladki są miękkie wyjmujemy je z rondla i usuwamy nić lub wykałaczkę. Do wywaru dodajemy mąkę, rozbijamy, aby nie było grudek i łączymy z pozostałym wywarem. Całość doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy do smaku. Roladki podajemy z sosem, posypane prażonymi płatkami migdałów.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


O sosach i dipach
Sosy i dipy ( czyli sosy, w których macza się niewielkie przekąski) poprawiają smak wielu dań, czynią je często bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Większość sosów i dipów można przygotować na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Bazą do przygotowania zimnych sosów może być majonez, jogurt naturalny lub śmietan ...
Muffinki nie tylko na słodko
Muffinki mają bardzo wielu zwolenników, większość pań piecze je w wersji na słodko. Muffinki możemy przygotowywać jednak również w wersji wytrawnej. Do przygotowania wytrawnych muffinków potrzebujemy 150 g mąki, 100 g żółtego, ostrego sera, 2 jajek, 1,5 łyżki masła (stopionego), 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oliwek, pół str ...
Jak gotować i z czym podawać kasze
Kasze są bardzo zdrowe, powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jedną z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. Kasz gryczana dostępna jest w postaci białej lub palonej. W kuchni możemy używać jej do przygotowania farszu na pierogi, możemy z jej dodatkiem przygotować gołąbki. Ugotowana na sypko kasza gryczana to ...

Page 1 of 2 1 2 »