Roladki z piersi indyka

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 os贸b) b臋dziemy potrzebowa膰 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwi艅 z zalewy, 8 plasterk贸w 偶贸艂tego sera, 8 plasterk贸w szynki, 1 awokado, 2 艂y偶ek m膮ki, 1/4 szklanki 艣mietany, mas艂a, soli i bia艂ego pieprzu, troch臋 p艂atk贸w migda艂owych. Pier艣 z indyka po op艂ukaniu kroimy na 8 sznycelk贸w. Ka偶dy z nich rozbijamy, solimy i posypujemy pieprzem. Rozgrzewamy patelni臋 nie dodaj膮c do niej t艂uszczu, kiedy jest ju偶 rozgrzana wsypujemy na ni膮 p艂atki migda艂owe i podpra偶amy. Myjemy i obieramy awokado, usuwamy pestk臋 i kroimy je w kostk臋. Os膮czamy brzoskwinie z zalewy i tak偶e kroimy je w kostk臋. Na rozbitych plastrach mi臋sa uk艂adamy w pierwszej kolejno艣ci plaster szynki, a nast臋pnie plaster sera. Nast臋pnie uk艂adamy na nich pokrojone owoce. Ka偶dy plaster mi臋sa zawijamy w roladki, obwi膮zujemy bawe艂nian膮 nitk膮 lub spinamy wyka艂aczk膮. Rozgrzewamy na patelni mas艂o i sma偶ymy roladki a偶 zrumieni膮 si臋 z ka偶dej strony. Obsma偶one roladki przek艂adamy do rondla, zalewamy po艂ow膮 bulionu, przykrywamy i dusimy do mi臋kko艣ci. Kiedy roladki s膮 mi臋kkie wyjmujemy je z rondla i usuwamy ni膰 lub wyka艂aczk臋. Do wywaru dodajemy m膮k臋, rozbijamy, aby nie by艂o grudek i 艂膮czymy z pozosta艂ym wywarem. Ca艂o艣膰 doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy do smaku. Roladki podajemy z sosem, posypane pra偶onymi p艂atkami migda艂贸w.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


O sosach i dipach
Sosy i dipy ( czyli sosy, w kt贸rych macza si臋 niewielkie przek膮ski) poprawiaj膮 smak wielu da艅, czyni膮 je cz臋sto bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Wi臋kszo艣膰 sos贸w i dip贸w mo偶na przygotowa膰 na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Baz膮 do przygotowania zimnych sos贸w mo偶e by膰 majonez, jogurt naturalny lub 艣mietan ...
Muffinki nie tylko na s艂odko
Muffinki maj膮 bardzo wielu zwolennik贸w, wi臋kszo艣膰 pa艅 piecze je w wersji na s艂odko. Muffinki mo偶emy przygotowywa膰 jednak r贸wnie偶 w wersji wytrawnej. Do przygotowania wytrawnych muffink贸w potrzebujemy 150 g m膮ki, 100 g 偶贸艂tego, ostrego sera, 2 jajek, 1,5 艂y偶ki mas艂a (stopionego), 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oliwek, p贸艂 str ...
Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
Kasze s膮 bardzo zdrowe, powinny jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 na naszych sto艂ach. Jedn膮 z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. Kasz gryczana dost臋pna jest w postaci bia艂ej lub palonej. W kuchni mo偶emy u偶ywa膰 jej do przygotowania farszu na pierogi, mo偶emy z jej dodatkiem przygotowa膰 go艂膮bki. Ugotowana na sypko kasza gryczana to ...

Page 1 of 2 1 2 »