Ryba na talerzu

Date 11 sep 2011

image

Polacy kochają jeść, szczególnie, jeśli na ich talerzu zagości mięso i ziemniaki. Zamiłowanie do tego rodzaju potraw mamy chyba we krwi, bo tak gotowały nasze matki i babcie. Polacy, w przeważającej większości zadeklarowani mięsożercy, jedzą mięso pod każdą postacią. Ale co jest zaskakujące, okazuje się, że mięso kurczaka, świni czy krowy jest najbardziej pożądane, za to inaczej wygląda sprawa z rybami. Ryby ze względu na specyficzny smak, rzadko kiedy królują na polskich stołach, za wyjątkiem tradycyjnego karpia na wigilię. A bogactwo ryb jest naprawdę imponujące, kwestia tego, aby nieco odważniej ich spróbować. Ryby rzeczne czy z jezior i stawów, oraz ryby wyławiane z morza prezentują różne walory smakowe ilość ości czy zawartość tłuszczu, więc każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Potrawy z ryb pasują świetnie do obiadu oraz na grilla. Każdy, kto był nad morzem, na pewno próbował choć raz nieziemską w smaku rybkę wędzoną. Halibuty, makrele czy antary, to ryby smaczne i bardzo zdrowe, zawierające dużo kwasów tłuszczowych omega 3, niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania ludzkiego mózgu. Zamiast więc kupować środki farmaceutyczne z aptek, lepiej i zdrowiej jest zjeść rybę dwa razy w tygodniu. Ryba jest dobra również dla zachowania zgrabnej sylwetki, ponieważ jej mięso jest lekkostrawne i nie tuczy.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


ryby gotowane na parz
Warto podawać ryby gotowane na parze, są wtedy bardzo delikatne, bez konieczności otaczania ich w panierce i smażenia na niezdrowym tłuszczu. Do młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się ryba zapiekana w folii aluminiowej, doprawiona solą, pieprzem, i od środka wyłożona masłem z czosnkiem i koprem czy cebulką i marchwią lub cytryną. ...
Co ułatwia trawienie
Każdy z nas od czasu do czasu cierpi na problemy z trawieniem, które objawiają się na różne sposoby. Najczęściej cierpią na nie osoby stosujące niewłaściwą dietę, kobiety ciężarne, u których płód uciska na wnętrzności, oraz osoby otyłe, u których tłuszcz wywiera nacisk na organy wewnętrzne. W zasadzie trawienie zaczyna się ...
Zdrowa żywność
Bardzo dużo mówi się o tym, że powinniśmy spożywać w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców, aby funkcjonować w zdrowiu. Wielką wagę w procesie trawienia i funkcjonowanie całego organizmu, ma woda, która zapobiega zaparciom i pomaga pozbyć się skutków nagromadzenia toksyn we krwi. Jeśli problemy z trawieniem pojawiają się ciągle, ...

Page 1 of 2 1 2 »