ryby gotowane na parz

Date 11 sep 2011

image

Warto podawa膰 ryby gotowane na parze, s膮 wtedy bardzo delikatne, bez konieczno艣ci otaczania ich w panierce i sma偶enia na niezdrowym t艂uszczu. Do m艂odych ziemniak贸w 艣wietnie sprawdzi si臋 ryba zapiekana w folii aluminiowej, doprawiona sol膮, pieprzem, i od 艣rodka wy艂o偶ona mas艂em z czosnkiem i koprem czy cebulk膮 i marchwi膮 lub cytryn膮. Zio艂a prowansalskie r贸wnie偶 uwydatniaj膮 jej smak. Ryba lekka, smaczna i zdrowa posmakuje nie tylko przy stole doros艂ym ale i niemowl臋tom, kt贸rym jest polecana dwa, trzy razy w tygodniu. Wspania艂a w smaku mo偶e by膰 klasyczna rybka w panierce z patelni, szczeg贸lnie, je艣li kto艣 lubi w臋dkowa膰 i ma ku temu okazj臋. Z艂owione ryby nadaj膮 si臋 nie tylko do natychmiastowej konsumpcji, ale r贸wnie偶 do zawekowania w s艂oikach oraz mro偶enia. Warto pami臋ta膰 tylko, 偶e nie powinno si臋 my膰 ryb przed mro偶eniem, aby zachowa艂y one zwarte i nierozpadaj膮ce si臋 mi臋so w trakcie obr贸bki termicznej. Dla tych, kt贸rym do gusty ni przypad艂y powy偶sze propozycje podania ryb, mo偶na poleci膰 ugotowanie aromatycznej zupy rybnej z klopsikami, a tak偶e popularne szczeg贸lnie w艣r贸d dzieci paluszki rybne. 艢ledzik w occie czy tatar z 艂ososia, to ju偶 raczej propozycje dla os贸b starszych, gdy偶 ocet i surowe mi臋so nie jest wskazane dla dzieci. To s膮 mo偶liwo艣ci, jakie daje nam mi臋so ryb, wszystko zale偶y od naszych preferencji smakowych i dost臋pnego w zakupie odpowiedniego gatunku ryby. Tak wi臋c nie b贸jmy si臋 ryby, prze艣wiadczenie o jej monotonii oraz specyficznym, md艂ym smaku jest nieprawdziwe i wystarczy tylko troch臋 starania i dobry przepis na potraw臋, aby to delikatne bia艂e mi臋so wr贸ci艂o na sto艂y w polskich rodzinach.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Co u艂atwia trawienie
Ka偶dy z nas od czasu do czasu cierpi na problemy z trawieniem, kt贸re objawiaj膮 si臋 na r贸偶ne sposoby. Najcz臋艣ciej cierpi膮 na nie osoby stosuj膮ce niew艂a艣ciw膮 diet臋, kobiety ci臋偶arne, u kt贸rych p艂贸d uciska na wn臋trzno艣ci, oraz osoby oty艂e, u kt贸rych t艂uszcz wywiera nacisk na organy wewn臋trzne. W zasadzie trawienie zaczyna si臋 ...
Zdrowa 偶ywno艣膰
Bardzo du偶o m贸wi si臋 o tym, 偶e powinni艣my spo偶ywa膰 w ci膮gu dnia 5 porcji warzyw i owoc贸w, aby funkcjonowa膰 w zdrowiu. Wielk膮 wag臋 w procesie trawienia i funkcjonowanie ca艂ego organizmu, ma woda, kt贸ra zapobiega zaparciom i pomaga pozby膰 si臋 skutk贸w nagromadzenia toksyn we krwi. Je艣li problemy z trawieniem pojawiaj膮 si臋 ci膮gle, ...
Co dobrego w warzywach
Zazwyczaj, gdy kto艣 dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce s膮 s艂odsze od warzyw, pi臋knie i zach臋caj膮co pachn膮, i nawet najwi臋kszy niejadek ma swoje ulubione jab艂ko lub pomara艅cz, na kt贸ry z rado艣ci膮 si臋 skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zach臋caj膮cego wygl膮du czy zapachu, s膮 w die ...

Page 1 of 2 1 2 »