ryby gotowane na parz

Date 11 sep 2011

image

Warto podawać ryby gotowane na parze, są wtedy bardzo delikatne, bez konieczności otaczania ich w panierce i smażenia na niezdrowym tłuszczu. Do młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się ryba zapiekana w folii aluminiowej, doprawiona solą, pieprzem, i od środka wyłożona masłem z czosnkiem i koprem czy cebulką i marchwią lub cytryną. Zioła prowansalskie również uwydatniają jej smak. Ryba lekka, smaczna i zdrowa posmakuje nie tylko przy stole dorosłym ale i niemowlętom, którym jest polecana dwa, trzy razy w tygodniu. Wspaniała w smaku może być klasyczna rybka w panierce z patelni, szczególnie, jeśli ktoś lubi wędkować i ma ku temu okazję. Złowione ryby nadają się nie tylko do natychmiastowej konsumpcji, ale również do zawekowania w słoikach oraz mrożenia. Warto pamiętać tylko, że nie powinno się myć ryb przed mrożeniem, aby zachowały one zwarte i nierozpadające się mięso w trakcie obróbki termicznej. Dla tych, którym do gusty ni przypadły powyższe propozycje podania ryb, można polecić ugotowanie aromatycznej zupy rybnej z klopsikami, a także popularne szczególnie wśród dzieci paluszki rybne. Śledzik w occie czy tatar z łososia, to już raczej propozycje dla osób starszych, gdyż ocet i surowe mięso nie jest wskazane dla dzieci. To są możliwości, jakie daje nam mięso ryb, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i dostępnego w zakupie odpowiedniego gatunku ryby. Tak więc nie bójmy się ryby, przeświadczenie o jej monotonii oraz specyficznym, mdłym smaku jest nieprawdziwe i wystarczy tylko trochę starania i dobry przepis na potrawę, aby to delikatne białe mięso wróciło na stoły w polskich rodzinach. https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-z-grilla

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Co ułatwia trawienie
Każdy z nas od czasu do czasu cierpi na problemy z trawieniem, które objawiają się na różne sposoby. Najczęściej cierpią na nie osoby stosujące niewłaściwą dietę, kobiety ciężarne, u których płód uciska na wnętrzności, oraz osoby otyłe, u których tłuszcz wywiera nacisk na organy wewnętrzne. W zasadzie trawienie zaczyna się ...
Zdrowa żywność
Bardzo dużo mówi się o tym, że powinniśmy spożywać w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców, aby funkcjonować w zdrowiu. Wielką wagę w procesie trawienia i funkcjonowanie całego organizmu, ma woda, która zapobiega zaparciom i pomaga pozbyć się skutków nagromadzenia toksyn we krwi. Jeśli problemy z trawieniem pojawiają się ciągle, ...
Co dobrego w warzywach
Zazwyczaj, gdy ktoś dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce są słodsze od warzyw, pięknie i zachęcająco pachną, i nawet największy niejadek ma swoje ulubione jabłko lub pomarańcz, na który z radością się skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zachęcającego wyglądu czy zapachu, są w die ...

Page 1 of 2 1 2 »