Mawia się, że sałatka jarzynowa to w naszej tradycji trzynasta potrawa wigilijna. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta oraz wszelkie imprezy rodzinne czy imieniny. Warto jednak zerwać czasami z tą tradycyjną rutyną i nieco przekornie przygotować sałatkę jarzynową, ale w zupełnie innym wydaniu. Składniki: 30 dag brokułów, 2 marchewki, czerwona papryka, mały seler korzeniowy, pęczek rzodkiewek, mała puszka groszku konserwowego. Na sos winegret: 4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki octu winnego 6%, 4 łyżki bulionu warzywnego, łyżka łagodnej musztardy, cebula szalotka, ząbek czosnku, jajko na twardo, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Do dekoracji: jajko na twardo, łyżeczka czerwonego kawioru. Przygotowanie: jajko na twardo obrać, żółtko rozgnieść, a białko drobno posiekać. Przygotować sos, ucierając olej z rozgniecionym żółtkiem, musztardą, octem, bulionem, solą i pieprzem. Dodać posiekaną szalotkę, czosnek, białko jajka oraz natkę pietruszki. Sos odstawić pod przykryciem na 30 minut, by nabrał smaku. Brokuły podzielić na różyczki. Marchew obrać, pokroić w talarki. Obrany seler pokroić w paseczki. Brokuły, marchew i seler włożyć oddzielnie do lekko osolonego wrzątku, ugotować na półtwardo, osączyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa rozłożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem. Na wierzchu ułożyć plasterki jajka na twardo, udekorowane czerwonym kawiorem. System reklamy Test
Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
Date 11 sep 2011

Co dobrego ugotować
Date on 29 aug 2011
Z czym podawać pieczoną rybę?
Potrawy z ryb zwykle podaje się z warzywami i ziemniakami z wody, rzadziej poprzestajemy na pieczywie. Warto jednak pieczoną rybę, na przykład karpia, wzbogacić odpowiednim sosem, dzięki któremu danie będzie lepiej smakować i nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Polecany jest na przykład sos z orzechów włoskich. To jego przygotowan ...
Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
Śledzie zwykle przyrządzamy dość monotonnie – z cebulką, w śmietanie, w formie sałatki śledziowej czy ewentualnie smażone z koncentratem pomidorowym i rodzynkami, czyli śledzenie po sułtańsku. Ta ryba ma jednak to do siebie, że można ją przyrządzać na nieograniczoną wręcz ilość sposobów, dodawać do niej przeróżne dodatki, ...
Co przygotowywać z kapusty?
Kapusta ma w naszej polskiej tradycyjnej kuchni bardzo ważne miejsce. Jest nieodzownym składnikiem choćby takich potraw jak bigos, wigilijna kapusta z grzybami, kapusta z grochem czy gołąbki. Większość z nas poprzestaje na takim wykorzystaniu tego pysznego, ale niestety ciężkostrawnego warzywa, tym bardziej, że potrawy te są dość czas ...