Sałatka jarzynowa inna niż zwykle

Date 11 sep 2011

image

Mawia się, że sałatka jarzynowa to w naszej tradycji trzynasta potrawa wigilijna. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta oraz wszelkie imprezy rodzinne czy imieniny. Warto jednak zerwać czasami z tą tradycyjną rutyną i nieco przekornie przygotować sałatkę jarzynową, ale w zupełnie innym wydaniu. Składniki: 30 dag brokułów, 2 marchewki, czerwona papryka, mały seler korzeniowy, pęczek rzodkiewek, mała puszka groszku konserwowego. Na sos winegret: 4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki octu winnego 6%, 4 łyżki bulionu warzywnego, łyżka łagodnej musztardy, cebula szalotka, ząbek czosnku, jajko na twardo, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Do dekoracji: jajko na twardo, łyżeczka czerwonego kawioru. Przygotowanie: jajko na twardo obrać, żółtko rozgnieść, a białko drobno posiekać. Przygotować sos, ucierając olej z rozgniecionym żółtkiem, musztardą, octem, bulionem, solą i pieprzem. Dodać posiekaną szalotkę, czosnek, białko jajka oraz natkę pietruszki. Sos odstawić pod przykryciem na 30 minut, by nabrał smaku. Brokuły podzielić na różyczki. Marchew obrać, pokroić w talarki. Obrany seler pokroić w paseczki. Brokuły, marchew i seler włożyć oddzielnie do lekko osolonego wrzątku, ugotować na półtwardo, osączyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa rozłożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem. Na wierzchu ułożyć plasterki jajka na twardo, udekorowane czerwonym kawiorem. najlepszy sklep z winem bezalkoholowym - bezalkoholowe.com - szeroki wybr produktw

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Z czym podawać pieczoną rybę?
Potrawy z ryb zwykle podaje się z warzywami i ziemniakami z wody, rzadziej poprzestajemy na pieczywie. Warto jednak pieczoną rybę, na przykład karpia, wzbogacić odpowiednim sosem, dzięki któremu danie będzie lepiej smakować i nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Polecany jest na przykład sos z orzechów włoskich. To jego przygotowan ...
Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
Śledzie zwykle przyrządzamy dość monotonnie – z cebulką, w śmietanie, w formie sałatki śledziowej czy ewentualnie smażone z koncentratem pomidorowym i rodzynkami, czyli śledzenie po sułtańsku. Ta ryba ma jednak to do siebie, że można ją przyrządzać na nieograniczoną wręcz ilość sposobów, dodawać do niej przeróżne dodatki, ...
Co przygotowywać z kapusty?
Kapusta ma w naszej polskiej tradycyjnej kuchni bardzo ważne miejsce. Jest nieodzownym składnikiem choćby takich potraw jak bigos, wigilijna kapusta z grzybami, kapusta z grochem czy gołąbki. Większość z nas poprzestaje na takim wykorzystaniu tego pysznego, ale niestety ciężkostrawnego warzywa, tym bardziej, że potrawy te są dość czas ...

Page 1 of 2 1 2 »