Sałatka z czerwonych buraczków

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania sałatki potrzebujemy10 sztuk filetów śledziowych, 500 g wołowiny rosołowej, słoika marynowanych czerwonych buraczków, 2 jabłek, 4 ogórków konserwowych, 6 orzechów laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, pół szklanki naturalnego jogurtu, 4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych i 4 łyżki zalewy z buraczków, 1 listka laurowego, soli, pieprzu, koperku, 1 pęczka włoszczyzny. Wołowinę płuczemy, wkładamy do garnka, wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy pieprz ziarnisty i listek laurowy. Ustawiamy na ogniu i gotujemy przez godzinę. Po godzinie dodajemy sól, włoszczyznę i gotujemy kolejne 60 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie osączamy z zalewy buraczki, a następnie kroimy je w kostkę. Także w kostkę kroimy konserwowe ogórki oraz cebulę. Obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Do majonezu dodajemy jogurt oraz zalewę z ogórków. Po wymieszaniu odkładamy 4 łyżki, a do pozostałego sosu dodajemy zalewę z buraczków. Drobno kroimy filety ze śledzi, kroimy w kostkę wyjęte z rosołu mięso. Łączymy wszystkie składniki sałatki, po połączeniu dodajemy sos z zalewą z buraczków, mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki, po wierzchu polewamy ją odłożonym sosem. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i posiekanym koperkiem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Kilka przydatnych w kuchni porad
Początkującym paniom domu na pewno przyda się kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piekąc ciasta ustawiamy temperaturę piekarnika w zależności od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie muszą być pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do niższej temperatury nagrzewamy piekarnik piekąc ciasta ucierane i drożdżowe. Ciasta kruc ...
Pyszne przetwory z żurawiny
Żurawina jest bardzo zdrowa, warto więc właśnie teraz przygotować z niej przetwory. Moja propozycja to dżem żurawiny, który możemy zimą podać do potraw z drobiu i innych mięs. Do przygotowania dżemu żurawinowego potrzebujemy 1 kg owoców żurawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. Żurawinę musimy opłukać, a następnie wło ...
Idealnie upieczony drób
Idealne upieczenie kurczaka wcale nie jest trudne. Stosując się do kilku wskazówek na pewno nasz pieczony kurczak będzie kruchy i soczysty. Po umyciu kurczaka musimy go bardzo starannie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Szczególnie dokładnie osuszamy kurczaka z wierzchu. Kiedy jest już suchy musimy go natrzeć przyprawami, użyjmy ...

Page 1 of 2 1 2 »