Śledzie po wileńsku

Date 11 sep 2011

image

Śledzie po wileńsku cieszą się w naszym kraju wielką popularnością, ale częściej wolimy pokusić się o zakup gotowych lub zamówić porcję w restauracji niż pokusić się o samodzielne przyrządzenie tej potrawy, gdyż uchodzi ona za dość skomplikowaną, ponieważ kluczowe są odpowiednie proporcje oraz przyprawy. Tymczasem wystarczy dobry przepis, by moc rozkoszować się pysznym smakiem śledzi w zaciszu własnego domu i mieć niemałą satysfakcję z ich własnoręcznego przygotowania. Do przygotowania potrzebne będą: 50 dag filetów śledziowych w oleju, 2 cebule, marchew, mały kawałek selera korzeniowego, słoik koncentratu pomidorowego 30% (10 dag), 5 łyżek oleju słonecznikowego, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: obraną marchew i seler opłukać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na szklisto cebulę. Dodać marchew, seler, ziele angielskie oraz listek laurowy. Warzywa podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż staną się miękkie (ale nie zbyt rozgotowane). Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Śledzie pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku, przykryć ostudzonymi warzywami i udekorować natką pietruszki. Można podawać od razu lub po półgodzinie, gdy smaki się połączą.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
Kisiel może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że jest przygotowany nie z proszku, a samodzielnie. Warto wykorzystać do niego dobrej jakości sok owocowy albo owoce. Doskonałym wyborem są zwłaszcza żurawiny, które są bardzo zdrowe (zawierają między innymi duże ilości witaminy C), a także kisiel z nich przyrządzony jest niezwykle ...
Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
Mawia się, że sałatka jarzynowa to w naszej tradycji trzynasta potrawa wigilijna. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta oraz wszelkie imprezy rodzinne czy imieniny. Warto jednak zerwać czasami z tą tradycyjną rutyną i nieco przekornie przygotować sałatkę jarzynową, ale w zupełnie innym wydaniu. Składniki: 30 dag brokułów, 2 march ...
Z czym podawać pieczoną rybę?
Potrawy z ryb zwykle podaje się z warzywami i ziemniakami z wody, rzadziej poprzestajemy na pieczywie. Warto jednak pieczoną rybę, na przykład karpia, wzbogacić odpowiednim sosem, dzięki któremu danie będzie lepiej smakować i nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Polecany jest na przykład sos z orzechów włoskich. To jego przygotowan ...

Page 1 of 2 1 2 »