Smaczne placki ziemniaczane

Date 11 sep 2011

image

Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych da艅 polskiej kuchni. Aby nasze placki by艂y smaczne do ich przygotowania powinni艣my u偶y膰 ziemniak贸w m膮czystych odmian. Na placki ziemniaczane nie nale偶y u偶ywa膰 m艂odych ziemniak贸w, kt贸re zawieraj膮 du偶膮 ilo艣膰 wody. Placki z takich ziemniak贸w b臋d膮 niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczywi艣cie zetrze膰. Mo偶emy je zetrze膰 na tarce o drobnych oczkach, ale warto ziemniaki zetrze膰 na grubych oczkach. Placki przygotowane z ziemniak贸w startych na grubych oczkach s膮 bardziej chrupkie. Po utarciu ziemniak贸w otrzyman膮 mas臋 ziemniaczan膮 wylewamy na sitko i zostawiamy po odciekni臋cia. Kiedy woda ocieknie mo偶emy doda膰 m膮k臋 i jajko. Na 10 艣redniej wielko艣ci ziemniak贸w dodajemy jedno jajko i od 3 do 4 艂y偶ek m膮ki. Placki ziemniaczane cz臋sto maj膮 ciemny kolor. Je艣li chcemy, aby nie 艣ciemnia艂y po utarciu warto zala膰 je na sitku wrz膮cym mlekiem. Do ziemniak贸w utartych na placki ziemniaczane niemal obowi膮zkowym dodatkiem jest cebula, kt贸r膮 przed dodaniem tak偶e 艣cieramy na tarce (drobne oczka). Do ciasta na placki mo偶emy doda膰 zamiast cebul臋 czosnek. W sezonie wiele os贸b sma偶y placki ziemniaczane z dodatkiem 艣wie偶o startej cukinii 鈥 s膮 bardzo smaczne. Placki sma偶ymy na mocno rozgrzanym oleju, usma偶one uk艂adamy na r臋czniku papierowym, aby os膮czy膰 je z t艂uszczu.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011

  • O w艂a艣ciwym przechowywaniu 偶ywno艣ci
  • Jak idealnie sma偶y膰 potrawy
  • Jak przyrz膮dzi膰 ciecierzyc臋
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 kuskus
  • Jak przechowywa膰 偶ywno艣膰
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa膰 fasol臋
  • Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
  • Sposoby zag臋szczania zup
  • Czym posypa膰 upieczone ciasto
  • Jak zrobi膰 faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa膰 szparagi
  • O r贸偶nych rodzajach m膮ki
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 p艂atki kukurydziane
  • O grzybach le艣nych
  • Jak przygotowa膰 domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa膰 oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le艣nych grzyb贸w
  • Jak przygotowa膰 kaw臋
  • Jak przyrz膮dzi膰 piecze艅 rzymsk膮
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s艂odko
  • Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
  • Pier艣 z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn膮 g臋艣
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier艣 z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂
  • O orzechach w kuchni
  • Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z 偶urawiny
  • Idealnie upieczony dr贸b
  • Przygotowujemy 艣ledziow膮 sa艂atk臋
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro偶d偶owy kulebiak na wigili臋
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup臋 z cukinii
  • Bia艂a kie艂basa pieczona z jab艂kami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie艂ki ro艣lin 鈥 zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz膮dza膰 bak艂a偶ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • 艢ledzie po wile艅sku
  • Zdrowa przek膮ska 鈥 samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa艂atka jarzynowa inna ni偶 zwykle
  • Z czym podawa膰 pieczon膮 ryb臋?
  • Niebanalny pomys艂 na 艣ledzie 鈥 z korzenn膮 nut膮
  • Co przygotowywa膰 z kapusty?
  • Do czego u偶ywa膰 dyni?
  • Co podawa膰 na 艣niadanie?
  • Zdrowa 偶ywno艣膰 wci膮偶 niepopularna
  • Nie chcesz gotowa膰? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma艂a popularno艣膰 cateringu w艣r贸d Polak贸w
  • Warto inwestowa膰 w sprz臋t kuchenny dobrej jako艣ci
  • Gotowanie 鈥 wiedza tajemna, kt贸r膮 ka偶dy mo偶e posi膮艣膰
  • Jak nauczy膰 si臋 gotowa膰?
  • Gotowanie mo偶na polubi膰!
  • Warto polubi膰 potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz臋ty u艂atwiaj膮ce 偶ycie
  • Na co zwr贸ci膰 uwag臋, wybieraj膮c catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od 艣wi臋ta
  • Duszony 艂oso艣 w og贸rkach, czyli co艣 niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni偶 mi臋sne
  • Kapu艣ciana zupa dobra na jesienne ch艂ody
  • Oryginalne sa艂atki w s艂oikach
  • Dynia na r贸偶ne sposoby
  • Pol臋dwica w koszulce 鈥 potrawa 艂atwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl膮da膰 na blogi kulinarne?
  • Jak polubi膰 owoce morza?
  • Jak gotowa膰 tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega膰 si臋 kostek roso艂owych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu 鈥 tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa 鈥 tatar 艣ledziowy
  • Zdrowe str膮czkowe 鈥 przepis na sa艂atk臋 fasolow膮
  • Jak przygotowa膰 idealn膮 kapust臋 z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz臋艣ciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch艂odnik 鈥 niezast膮piony latem, ale pyszny przez ca艂y rok
  • Z czego przyrz膮dza膰 zapiekanki?
  • Polska kuchnia te偶 mo偶e by膰 zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk贸艂
  • Catering na szkolenie dla pracownik贸w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili臋
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na 艣wi臋ta Bo偶ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl膮t
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk贸w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi膮cej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk艂adu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez臋 dla m艂odzie偶y
  • Zdrowe gotowanie dla najm艂odszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj臋cie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk贸w dla niemowl臋cia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u艂atwia trawienie
  • Zdrowa 偶ywno艣膰
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s膮 dobre?
  • Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
  • Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
  • Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
  • Wsp贸lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s艂u偶bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Gotujemy zup臋 z cukinii
    Cukinia nale偶y do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale troch臋 niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo mo偶na z niej przygotowa膰 wiele smacznych potraw, a jedn膮 z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii b臋dziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawa艂ku selera i pora, 2 艣redniej wielko艣ci cukinii, 2 z膮b ...
    Bia艂a kie艂basa pieczona z jab艂kami
    Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam b臋dzie 1000 dag bia艂ej kie艂basy, 4 jab艂ka o kwa艣nym smaku, 6 z膮bk贸w czosnku, 1 艂y偶eczka cukru, 1 艂y偶ka mas艂a, majeranek i odrobina mielonego cynamonu. Nat艂uszczamy olejem 偶aroodporne naczynie i uk艂adamy w nim kie艂bas臋. U艂o偶on膮 kie艂bas膮 nak艂uwamy w kilku miejscach 鈥 nak艂ucie kie艂b ...
    Pieczony kurczak z 3 sosami
    Piek膮c kurczaka zastanawiamy si臋 z czym go mo偶na poda膰. Moja propozycja to kurczak z sosem o jednym ze smak贸w: 艣liwkowym, musztardowym lub zio艂owym. Do przygotowania sosu 艣liwkowego musimy przygotowa膰 6 w臋dzonych 艣liwek, 4 艂y偶ki powide艂 艣liwkowych, 4 艂y偶ki keczupu o ostrym smaku, 1 艂y偶k臋 musztardy 陆 szklanki majonezu. Majonez, ...

    Page 1 of 2 1 2 »