Sposoby przetwarzania żywności

Date 11 sep 2011

image

Im mniej przetwarzamy żywność, tym większą wartość zdrowotną ma ona dla nas. To prawda, ale nie należy zapomniał o tym, że żywność przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny sposób, aby móc ją przechowywać w pewnych postaciach i z fabryki wypuścić ją na rynek. Istnieje kilka sposobów przetwarzania i utrwalania żywności, oto kilka z nich stosowane najczęściej. Stosowana powszechnie obróbka termiczna, czyli poddanie danego produktu działaniu wysokich temperatur, pozwala na wydłużenie terminu przechowywania potrawy czy produktu, poprzez niszczenie drobnoustrojów, znajdujących się w nich przed procesem pasteryzacji. Produkty płynne poddaje się procesowi sterylizacji UHT, który umożliwia uniknięcie dużych strat w zawartości witamin np. w mleku. Sposób standardowej obróbki termicznej niesie ze sobą niebezpieczeństwo utraty cennych składników, ale daje możliwość długiego przechowywania. Inną, chyba najstarszą metodą konserwacji produktów, jest ich suszenie. Owoce i warzywa poddane takiemu zabiegowi, tracą ze swoich struktur wodę a wraz z nią prawie połowę zawartości witaminy C oraz sporo betakarotenu. Dla odmiany, suszenie powoduje podniesienie zawartości błonnika i cukru. Kolejna propozycja znana od wielu lat, to mrożenie. I to jest chyba najmniej inwazyjny sposób przechowywania produktów, ponieważ straty witamin są najmniejsze a sama mrożonka przejawia cechy podobne do cech świeżego jedzenia. ufundowalimy nowy sztandar osp dla lokalnej jednostki

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Czym jest przetwarzanie żywności
Innym znanym sposobem, szczególnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji serów, chlebów, jogurtów, win oraz swojskich ogórków kiszonych czy buraków. Jest ona możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje możliwość znacznego wydłużenia daty przydatności poszczególnych produktów do spoży ...
Wspólne gotowanie z dzieckiem
Zaprośmy dziecko do kuchni, aby mogło nie tylko próbować przyrządzonych potraw, ale i samo zaangażowało się w pomoc przy prostych czynnościach. Małe dzieci są bardzo ciekawe nowych doświadczeń, chętnie pomagają bliskim w mieszaniu łyżką w misce czy przesiewaniu mąki przez sitko. Maluchy wciągają się w czynności i chętnie do ...
Gotowanie z dzieckiem
Maluchowi śmiało można powierzyć prace niewymagające wielkiej wprawy, ale dające poczucie, że dziecko robi coś ważnego. Mieszanie, wkładanie do miski potrzebnych składników, przesiewanie mąki, wałkowanie kruchego ciasta to wdzięczne zadania, z którymi łatwo poradzą sobie małe, niewprawne rączki. Wielka radość sprawi również ...

Page 1 of 2 1 2 »