Sposoby zag─Öszczania zup

Date 11 sep 2011

image

Zgodnie z polsk─ů tradycj─ů kulinarn─ů w naszej kuchni kr├│luj─ů zag─Öszczane zupy. Jednym ze sposob├│w, kt├│rym mo┼╝na zag─Ö┼Ťci─ç zup─Ö jest przygotowanie z┼éotej zasma┼╝ki. Tak─ů zasma┼╝k─Ö przygotowuje si─Ö w bardzo prosty spos├│b: na patelni rozgrzewamy na przyk┼éad ┼éy┼╝k─Ö t┼éuszczu i dodajemy do niego tak┼╝e ┼éy┼╝k─Ö m─ůki (proporcje mo┼╝emy oczywi┼Ťcie zwi─Ökszy─ç, pami─Ötajmy jednak, ┼╝e u┼╝ywamy takiej samej ilo┼Ťci t┼éuszczu i m─ůki), wszystko mieszamy i chwil─Ö razem podsma┼╝amy. Teraz na patelni─Ö wlewamy wywar z zupy (mo┼╝e by─ç tak┼╝e mleko), jeszcze raz mieszamy i wlewamy do garnka z gotuj─ůc─ů si─Ö zup─ů, doprowadzamy do zagotowania i gotowe. Innym sposobem zag─Öszczania zupy jest dodanie do niej ┼Ťmietany i m─ůki. Do ┼Ťmietany wsypujemy niewielk─ů ilo┼Ť─ç m─ůki, bardzo starannie mieszamy (nie mog─ů zosta─ç ┼╝adne grudki nie rozbitej m─ůki), dodajemy kilka ┼éy┼╝ek gor─ůcej zupy starannie mieszaj─ůc i wlewamy do garnka. Innym sposobem na g─Öst─ů zup─Ö jest dodanie do niej roztrzepanego z ch┼éodnym wywarem ┼╝├│┼étka. Po roztrzepaniu wlewamy ca┼éo┼Ť─ç do zupy. Coraz cz─Ö┼Ťciej do zag─Öszczania zupy u┼╝ywamy obecnie serka topionego. W zale┼╝no┼Ťci od rodzaju zupy mo┼╝emy u┼╝y─ç serka o smaku ┼Ťmietankowym lub serka smakowego. Oczywi┼Ťcie do zupy mo┼╝emy doda─ç tak┼╝e ry┼╝, kasz─Ö lub kuskus (wcze┼Ťniej zalany wod─ů). Je┼╝eli nie chcemy zupy zag─Öszcza─ç ┼Ťmietan─ů mo┼╝emy u┼╝y─ç jogurtu.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Czym posypa─ç upieczone ciasto
W okresie jesiennym cz─Östo pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoc├│w. Tego typu ciasta najlepiej smakuj─ů, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami mo┼╝emy posypa─ç r├│wnie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadz─ů naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jab ...
Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki
Do przygotowania faszerowanych pieczarek b─Ödziemy potrzebowa─ç 20 sztuk pieczarek (trzeba wybra─ç wi─Öksze, najlepiej takie ┼Ťrednie), 2 dag tartej bu┼éki, 2 dag mas┼éa i dodatkowo 4 dag mas┼éa, 5 dag cebuli, 1 jajka, ┼éy┼╝ki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag ┼╝├│┼étego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy ...
Z czym podawa─ç szparagi
Delikatne bia┼ée lub zielone szparagi mo┼╝na ┼é─ůczy─ç przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparag├│w doskonale smakuj─ů ryby morskie takie jak halibut czy ┼éoso┼Ť. Doskona┼éym dodatkiem do ugotowanych szparag├│w jest tak┼╝e dojrzewaj─ůca szynka, pieczony lub w─Ödzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparag├│w dobrze smakuj─ů tak┼╝e sery ko ...

Page 1 of 2 1 2 »