Sposoby zag─Öszczania zup

Date 11 sep 2011

image

Zgodnie z polsk─ů tradycj─ů kulinarn─ů w naszej kuchni kr├│luj─ů zag─Öszczane zupy. Jednym ze sposob├│w, kt├│rym mo┼╝na zag─Ö┼Ťci─ç zup─Ö jest przygotowanie z┼éotej zasma┼╝ki. Tak─ů zasma┼╝k─Ö przygotowuje si─Ö w bardzo prosty spos├│b: na patelni rozgrzewamy na przyk┼éad ┼éy┼╝k─Ö t┼éuszczu i dodajemy do niego tak┼╝e ┼éy┼╝k─Ö m─ůki (proporcje mo┼╝emy oczywi┼Ťcie zwi─Ökszy─ç, pami─Ötajmy jednak, ┼╝e u┼╝ywamy takiej samej ilo┼Ťci t┼éuszczu i m─ůki), wszystko mieszamy i chwil─Ö razem podsma┼╝amy. Teraz na patelni─Ö wlewamy wywar z zupy (mo┼╝e by─ç tak┼╝e mleko), jeszcze raz mieszamy i wlewamy do garnka z gotuj─ůc─ů si─Ö zup─ů, doprowadzamy do zagotowania i gotowe. Innym sposobem zag─Öszczania zupy jest dodanie do niej ┼Ťmietany i m─ůki. Do ┼Ťmietany wsypujemy niewielk─ů ilo┼Ť─ç m─ůki, bardzo starannie mieszamy (nie mog─ů zosta─ç ┼╝adne grudki nie rozbitej m─ůki), dodajemy kilka ┼éy┼╝ek gor─ůcej zupy starannie mieszaj─ůc i wlewamy do garnka. Innym sposobem na g─Öst─ů zup─Ö jest dodanie do niej roztrzepanego z ch┼éodnym wywarem ┼╝├│┼étka. Po roztrzepaniu wlewamy ca┼éo┼Ť─ç do zupy. Coraz cz─Ö┼Ťciej do zag─Öszczania zupy u┼╝ywamy obecnie serka topionego. W zale┼╝no┼Ťci od rodzaju zupy mo┼╝emy u┼╝y─ç serka o smaku ┼Ťmietankowym lub serka smakowego. Oczywi┼Ťcie do zupy mo┼╝emy doda─ç tak┼╝e ry┼╝, kasz─Ö lub kuskus (wcze┼Ťniej zalany wod─ů). Je┼╝eli nie chcemy zupy zag─Öszcza─ç ┼Ťmietan─ů mo┼╝emy u┼╝y─ç jogurtu.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011

  • O w┼éa┼Ťciwym przechowywaniu ┼╝ywno┼Ťci
  • Jak idealnie sma┼╝y─ç potrawy
  • Jak przyrz─ůdzi─ç ciecierzyc─Ö
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç kuskus
  • Jak przechowywa─ç ┼╝ywno┼Ť─ç
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast─Öpujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa─ç fasol─Ö
  • Jak przygotowa─ç marynat─Ö do wo┼éowej pieczeni
  • Sposoby zag─Öszczania zup
  • Czym posypa─ç upieczone ciasto
  • Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa─ç szparagi
  • O r├│┼╝nych rodzajach m─ůki
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç p┼éatki kukurydziane
  • O grzybach le┼Ťnych
  • Jak przygotowa─ç domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa─ç oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le┼Ťnych grzyb├│w
  • Jak przygotowa─ç kaw─Ö
  • Jak przyrz─ůdzi─ç piecze┼ä rzymsk─ů
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s┼éodko
  • Jak gotowa─ç i z czym podawa─ç kasze
  • Pier┼Ť z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn─ů g─Ö┼Ť
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier┼Ť z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi├│┼é
  • O orzechach w kuchni
  • Sa┼éatka z czerwonych buraczk├│w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z ┼╝urawiny
  • Idealnie upieczony dr├│b
  • Przygotowujemy ┼Ťledziow─ů sa┼éatk─Ö
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro┼╝d┼╝owy kulebiak na wigili─Ö
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa─ç i podawa─ç szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup─Ö z cukinii
  • Bia┼éa kie┼ébasa pieczona z jab┼ékami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie┼éki ro┼Ťlin ÔÇô zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz─ůdza─ç bak┼éa┼╝ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • ┼Üledzie po wile┼äsku
  • Zdrowa przek─ůska ÔÇô samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa┼éatka jarzynowa inna ni┼╝ zwykle
  • Z czym podawa─ç pieczon─ů ryb─Ö?
  • Niebanalny pomys┼é na ┼Ťledzie ÔÇô z korzenn─ů nut─ů
  • Co przygotowywa─ç z kapusty?
  • Do czego u┼╝ywa─ç dyni?
  • Co podawa─ç na ┼Ťniadanie?
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç wci─ů┼╝ niepopularna
  • Nie chcesz gotowa─ç? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma┼éa popularno┼Ť─ç cateringu w┼Ťr├│d Polak├│w
  • Warto inwestowa─ç w sprz─Öt kuchenny dobrej jako┼Ťci
  • Gotowanie ÔÇô wiedza tajemna, kt├│r─ů ka┼╝dy mo┼╝e posi─ů┼Ť─ç
  • Jak nauczy─ç si─Ö gotowa─ç?
  • Gotowanie mo┼╝na polubi─ç!
  • Warto polubi─ç potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz─Öty u┼éatwiaj─ůce ┼╝ycie
  • Na co zwr├│ci─ç uwag─Ö, wybieraj─ůc catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od ┼Ťwi─Öta
  • Duszony ┼éoso┼Ť w og├│rkach, czyli co┼Ť niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni┼╝ mi─Ösne
  • Kapu┼Ťciana zupa dobra na jesienne ch┼éody
  • Oryginalne sa┼éatki w s┼éoikach
  • Dynia na r├│┼╝ne sposoby
  • Pol─Ödwica w koszulce ÔÇô potrawa ┼éatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl─ůda─ç na blogi kulinarne?
  • Jak polubi─ç owoce morza?
  • Jak gotowa─ç tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega─ç si─Ö kostek roso┼éowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu ÔÇô tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa ÔÇô tatar ┼Ťledziowy
  • Zdrowe str─ůczkowe ÔÇô przepis na sa┼éatk─Ö fasolow─ů
  • Jak przygotowa─ç idealn─ů kapust─Ö z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz─Ö┼Ťciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch┼éodnik ÔÇô niezast─ůpiony latem, ale pyszny przez ca┼éy rok
  • Z czego przyrz─ůdza─ç zapiekanki?
  • Polska kuchnia te┼╝ mo┼╝e by─ç zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk├│┼é
  • Catering na szkolenie dla pracownik├│w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili─Ö
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na ┼Ťwi─Öta Bo┼╝ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl─ůt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk├│w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi─ůcej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk┼éadu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez─Ö dla m┼éodzie┼╝y
  • Zdrowe gotowanie dla najm┼éodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj─Öcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk├│w dla niemowl─Öcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u┼éatwia trawienie
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s─ů dobre?
  • Warto┼Ť─ç domowych posi┼ék├│w
  • Sposoby przetwarzania ┼╝ywno┼Ťci
  • Czym jest przetwarzanie ┼╝ywno┼Ťci
  • Wsp├│lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s┼éu┼╝bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Czym posypa─ç upieczone ciasto
    W okresie jesiennym cz─Östo pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoc├│w. Tego typu ciasta najlepiej smakuj─ů, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami mo┼╝emy posypa─ç r├│wnie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadz─ů naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jab ...
    Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki
    Do przygotowania faszerowanych pieczarek b─Ödziemy potrzebowa─ç 20 sztuk pieczarek (trzeba wybra─ç wi─Öksze, najlepiej takie ┼Ťrednie), 2 dag tartej bu┼éki, 2 dag mas┼éa i dodatkowo 4 dag mas┼éa, 5 dag cebuli, 1 jajka, ┼éy┼╝ki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag ┼╝├│┼étego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy ...
    Z czym podawa─ç szparagi
    Delikatne bia┼ée lub zielone szparagi mo┼╝na ┼é─ůczy─ç przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparag├│w doskonale smakuj─ů ryby morskie takie jak halibut czy ┼éoso┼Ť. Doskona┼éym dodatkiem do ugotowanych szparag├│w jest tak┼╝e dojrzewaj─ůca szynka, pieczony lub w─Ödzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparag├│w dobrze smakuj─ů tak┼╝e sery ko ...

    Page 1 of 2 1 2 »