Sposoby zagęszczania zup

Date 11 sep 2011

image

Zgodnie z polską tradycją kulinarną w naszej kuchni królują zagęszczane zupy. Jednym ze sposobów, którym można zagęścić zupę jest przygotowanie złotej zasmażki. Taką zasmażkę przygotowuje się w bardzo prosty sposób: na patelni rozgrzewamy na przykład łyżkę tłuszczu i dodajemy do niego także łyżkę mąki (proporcje możemy oczywiście zwiększyć, pamiętajmy jednak, że używamy takiej samej ilości tłuszczu i mąki), wszystko mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Teraz na patelnię wlewamy wywar z zupy (może być także mleko), jeszcze raz mieszamy i wlewamy do garnka z gotującą się zupą, doprowadzamy do zagotowania i gotowe. Innym sposobem zagęszczania zupy jest dodanie do niej śmietany i mąki. Do śmietany wsypujemy niewielką ilość mąki, bardzo starannie mieszamy (nie mogą zostać żadne grudki nie rozbitej mąki), dodajemy kilka łyżek gorącej zupy starannie mieszając i wlewamy do garnka. Innym sposobem na gęstą zupę jest dodanie do niej roztrzepanego z chłodnym wywarem żółtka. Po roztrzepaniu wlewamy całość do zupy. Coraz częściej do zagęszczania zupy używamy obecnie serka topionego. W zależności od rodzaju zupy możemy użyć serka o smaku śmietankowym lub serka smakowego. Oczywiście do zupy możemy dodać także ryż, kaszę lub kuskus (wcześniej zalany wodą). Jeżeli nie chcemy zupy zagęszczać śmietaną możemy użyć jogurtu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Czym posypać upieczone ciasto
W okresie jesiennym często pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Tego typu ciasta najlepiej smakują, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami możemy posypać równie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadzą naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jab ...
Jak zrobić faszerowane pieczarki
Do przygotowania faszerowanych pieczarek będziemy potrzebować 20 sztuk pieczarek (trzeba wybrać większe, najlepiej takie średnie), 2 dag tartej bułki, 2 dag masła i dodatkowo 4 dag masła, 5 dag cebuli, 1 jajka, łyżki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag żółtego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy ...
Z czym podawać szparagi
Delikatne białe lub zielone szparagi można łączyć przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparagów doskonale smakują ryby morskie takie jak halibut czy łosoś. Doskonałym dodatkiem do ugotowanych szparagów jest także dojrzewająca szynka, pieczony lub wędzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparagów dobrze smakują także sery ko ...

Page 1 of 2 1 2 »