Warto艣膰 domowych posi艂k贸w

Date 11 sep 2011

image

Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa ka偶dego dnia wi臋kszo艣ci Polak贸w. Lubimy szczeg贸lnie smaki, kt贸re poznali艣my w dzieci艅stwie, kt贸re kojarz膮 nam si臋 z rodzinna atmosfer膮 i pysznym posi艂kiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt 艂膮cz膮cy si臋 z dobrymi skojarzeniami, ale posiadaj膮 wiele innych pozytyw贸w, kt贸re sprawiaj膮, 偶e warto stan膮膰 przy kuchence. Domowe potrawy to przede wszystkim pewno艣膰 tego, co wk艂adamy do garnka, szczeg贸lnie, je艣li wiemy, sk膮d pochodz膮 sk艂adniki przez nas u偶yte. Mamy r贸wnie偶 wp艂yw na poziom czysto艣ci i zachowania higieny podczas przygotowywania jedzenia, czego z kolei nie skontrolujemy w miejscach publicznych, np. jad艂odajniach czy restauracjach. Zawsze mamy pewno艣膰, kto i w jaki spos贸b potraktowa艂 jedzenie, zanim trafi艂o ono na st贸艂. Nie jest powiedziane, 偶e nale偶y sp臋dza膰 p贸艂 dnia w kuchni, szczeg贸lnie, je艣li nie mamy do dyspozycji tyle wolnego czasu, ale lepszy jest prosty i szybki przepis, ni偶 niezdrowy fast food, kt贸ry zjemy w po艣piechu przy budce. Jedzenie domowe umo偶liwia r贸wnie偶 zaoszcz臋dzenie niema艂ej sumy pieni臋dzy, poniewa偶 nie p艂acimy nikomu za przygotowanie, oraz do maksimum wykorzystujemy produkty, kt贸re mamy pod r臋k膮. Wszystko, co na podatku wydaje si臋 by膰 tajemnicze czy trudne, z czasem, podczas nabywania do艣wiadczenia staje si臋 艂atwe i mo偶liwe do zaplanowania. Tak samo jest z gotowaniem w domu. Wystarczy konkretne za艂o偶enie, co i jak ugotujemy, 偶eby oszcz臋dzi膰 sobie k艂opotu, nagle przypominaj膮c sobie, 偶e czas zrobi膰 obiad, tylko pomys艂u brakuje. W dodatku jedzenie przez nas robione traci mniej sk艂adnik贸w od偶ywczych, poniewa偶 nie jest tyle razy przetwarzane, co gotowe jedzenie kupione w sklepie. A wynika to z faktu, ze potrawy s膮 najpierw gotowane, p贸藕niej mro偶one, nast臋pnie zn贸w gotowane i podgrzewane nawet kilkakrotnie. Podobnie na warto艣ci trac膮 dania w wekach, albo praktycznie bezwarto艣ciowe zupki w proszku. A warzywa przygotowane na bie偶膮co, 膮 nie tylko smaczne i 艣wie偶e, ale r贸wnie偶 lepiej wygl膮daj膮 na talerzu, co wp艂ywa na apetyt. Nadmiar zupy czy sosu mo偶na zamrozi膰, i wykorzysta膰 jako baz臋 do nast臋pnego obiadu. Dodatkowym atutem jest fakt, 偶e je艣li kt贸ry艣 z domownik贸w ma specjalne wymogi 偶ywieniowe ze wzgl臋du na alergi臋 lub chorob臋, domowe posi艂ki bez problemu mo偶na dopasowa膰 do jego potrzeb. Pomijaj膮c powy偶sze, wiele os贸b po prostu kocha gotowa膰 i czyni to z prawdziw膮 rado艣ci膮. 艢wiadomo艣膰, 偶e podajemy najbli偶szym to, co najlepsze i najzdrowsze, dodatkowo motywuje do dzia艂ania w kuchni. Najwi臋ksza nagrod膮 dla wi臋kszo艣ci s膮 opustoszone talerze i zadowolony wyraz twarzy biesiadnik贸w zasiadaj膮cych przy stole. Poniewa偶 gotowanie powinno by膰 przyjemno艣ci膮, nie liczmy jak szaleni kalorii czy nie pilnujmy ba艂aganu, poniewa偶 takie rzeczy potrafi膮 skutecznie zabi膰 nawet najmniejszy zapa艂, i zepchn膮膰 przyrz膮dzanie domowych posi艂k贸w na tor nielubianego i przymusowego zaj臋cia w domu.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
Im mniej przetwarzamy 偶ywno艣膰, tym wi臋ksz膮 warto艣膰 zdrowotn膮 ma ona dla nas. To prawda, ale nie nale偶y zapomnia艂 o tym, 偶e 偶ywno艣膰 przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny spos贸b, aby m贸c j膮 przechowywa膰 w pewnych postaciach i z fabryki wypu艣ci膰 j膮 na rynek. Istnieje kilka sposob贸w przetwarzania i utrwalania 偶ywno艣c ...
Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
Innym znanym sposobem, szczeg贸lnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji ser贸w, chleb贸w, jogurt贸w, win oraz swojskich og贸rk贸w kiszonych czy burak贸w. Jest ona mo偶liwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje mo偶liwo艣膰 znacznego wyd艂u偶enia daty przydatno艣ci poszczeg贸lnych produkt贸w do spo偶y ...
Wsp贸lne gotowanie z dzieckiem
Zapro艣my dziecko do kuchni, aby mog艂o nie tylko pr贸bowa膰 przyrz膮dzonych potraw, ale i samo zaanga偶owa艂o si臋 w pomoc przy prostych czynno艣ciach. Ma艂e dzieci s膮 bardzo ciekawe nowych do艣wiadcze艅, ch臋tnie pomagaj膮 bliskim w mieszaniu 艂y偶k膮 w misce czy przesiewaniu m膮ki przez sitko. Maluchy wci膮gaj膮 si臋 w czynno艣ci i ch臋tnie do ...

Page 1 of 2 1 2 »