Wartość domowych posiłków

Date 11 sep 2011

image

Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa każdego dnia większości Polaków. Lubimy szczególnie smaki, które poznaliśmy w dzieciństwie, które kojarzą nam się z rodzinna atmosferą i pysznym posiłkiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt łączący się z dobrymi skojarzeniami, ale posiadają wiele innych pozytywów, które sprawiają, że warto stanąć przy kuchence. Domowe potrawy to przede wszystkim pewność tego, co wkładamy do garnka, szczególnie, jeśli wiemy, skąd pochodzą składniki przez nas użyte. Mamy również wpływ na poziom czystości i zachowania higieny podczas przygotowywania jedzenia, czego z kolei nie skontrolujemy w miejscach publicznych, np. jadłodajniach czy restauracjach. Zawsze mamy pewność, kto i w jaki sposób potraktował jedzenie, zanim trafiło ono na stół. Nie jest powiedziane, że należy spędzać pół dnia w kuchni, szczególnie, jeśli nie mamy do dyspozycji tyle wolnego czasu, ale lepszy jest prosty i szybki przepis, niż niezdrowy fast food, który zjemy w pośpiechu przy budce. Jedzenie domowe umożliwia również zaoszczędzenie niemałej sumy pieniędzy, ponieważ nie płacimy nikomu za przygotowanie, oraz do maksimum wykorzystujemy produkty, które mamy pod ręką. Wszystko, co na podatku wydaje się być tajemnicze czy trudne, z czasem, podczas nabywania doświadczenia staje się łatwe i możliwe do zaplanowania. Tak samo jest z gotowaniem w domu. Wystarczy konkretne założenie, co i jak ugotujemy, żeby oszczędzić sobie kłopotu, nagle przypominając sobie, że czas zrobić obiad, tylko pomysłu brakuje. W dodatku jedzenie przez nas robione traci mniej składników odżywczych, ponieważ nie jest tyle razy przetwarzane, co gotowe jedzenie kupione w sklepie. A wynika to z faktu, ze potrawy są najpierw gotowane, później mrożone, następnie znów gotowane i podgrzewane nawet kilkakrotnie. Podobnie na wartości tracą dania w wekach, albo praktycznie bezwartościowe zupki w proszku. A warzywa przygotowane na bieżąco, ą nie tylko smaczne i świeże, ale również lepiej wyglądają na talerzu, co wpływa na apetyt. Nadmiar zupy czy sosu można zamrozić, i wykorzystać jako bazę do następnego obiadu. Dodatkowym atutem jest fakt, że jeśli któryś z domowników ma specjalne wymogi żywieniowe ze względu na alergię lub chorobę, domowe posiłki bez problemu można dopasować do jego potrzeb. Pomijając powyższe, wiele osób po prostu kocha gotować i czyni to z prawdziwą radością. Świadomość, że podajemy najbliższym to, co najlepsze i najzdrowsze, dodatkowo motywuje do działania w kuchni. Największa nagrodą dla większości są opustoszone talerze i zadowolony wyraz twarzy biesiadników zasiadających przy stole. Ponieważ gotowanie powinno być przyjemnością, nie liczmy jak szaleni kalorii czy nie pilnujmy bałaganu, ponieważ takie rzeczy potrafią skutecznie zabić nawet najmniejszy zapał, i zepchnąć przyrządzanie domowych posiłków na tor nielubianego i przymusowego zajęcia w domu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Sposoby przetwarzania żywności
Im mniej przetwarzamy żywność, tym większą wartość zdrowotną ma ona dla nas. To prawda, ale nie należy zapomniał o tym, że żywność przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny sposób, aby móc ją przechowywać w pewnych postaciach i z fabryki wypuścić ją na rynek. Istnieje kilka sposobów przetwarzania i utrwalania żywnośc ...
Czym jest przetwarzanie żywności
Innym znanym sposobem, szczególnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji serów, chlebów, jogurtów, win oraz swojskich ogórków kiszonych czy buraków. Jest ona możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje możliwość znacznego wydłużenia daty przydatności poszczególnych produktów do spoży ...
Wspólne gotowanie z dzieckiem
Zaprośmy dziecko do kuchni, aby mogło nie tylko próbować przyrządzonych potraw, ale i samo zaangażowało się w pomoc przy prostych czynnościach. Małe dzieci są bardzo ciekawe nowych doświadczeń, chętnie pomagają bliskim w mieszaniu łyżką w misce czy przesiewaniu mąki przez sitko. Maluchy wciągają się w czynności i chętnie do ...

Page 1 of 2 1 2 »