Wartość domowych posiłków

Date 11 sep 2011

image

Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa każdego dnia większości Polaków. Lubimy szczególnie smaki, które poznaliśmy w dzieciństwie, które kojarzą nam się z rodzinna atmosferą i pysznym posiłkiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt łączący się z dobrymi skojarzeniami, ale posiadają wiele innych pozytywów, które sprawiają, że warto stanąć przy kuchence. Domowe potrawy to przede wszystkim pewność tego, co wkładamy do garnka, szczególnie, jeśli wiemy, skąd pochodzą składniki przez nas użyte. Mamy również wpływ na poziom czystości i zachowania higieny podczas przygotowywania jedzenia, czego z kolei nie skontrolujemy w miejscach publicznych, np. jadłodajniach czy restauracjach. Zawsze mamy pewność, kto i w jaki sposób potraktował jedzenie, zanim trafiło ono na stół. Nie jest powiedziane, że należy spędzać pół dnia w kuchni, szczególnie, jeśli nie mamy do dyspozycji tyle wolnego czasu, ale lepszy jest prosty i szybki przepis, niż niezdrowy fast food, który zjemy w pośpiechu przy budce. Jedzenie domowe umożliwia również zaoszczędzenie niemałej sumy pieniędzy, ponieważ nie płacimy nikomu za przygotowanie, oraz do maksimum wykorzystujemy produkty, które mamy pod ręką. Wszystko, co na podatku wydaje się być tajemnicze czy trudne, z czasem, podczas nabywania doświadczenia staje się łatwe i możliwe do zaplanowania. Tak samo jest z gotowaniem w domu. Wystarczy konkretne założenie, co i jak ugotujemy, żeby oszczędzić sobie kłopotu, nagle przypominając sobie, że czas zrobić obiad, tylko pomysłu brakuje. W dodatku jedzenie przez nas robione traci mniej składników odżywczych, ponieważ nie jest tyle razy przetwarzane, co gotowe jedzenie kupione w sklepie. A wynika to z faktu, ze potrawy są najpierw gotowane, później mrożone, następnie znów gotowane i podgrzewane nawet kilkakrotnie. Podobnie na wartości tracą dania w wekach, albo praktycznie bezwartościowe zupki w proszku. A warzywa przygotowane na bieżąco, ą nie tylko smaczne i świeże, ale również lepiej wyglądają na talerzu, co wpływa na apetyt. Nadmiar zupy czy sosu można zamrozić, i wykorzystać jako bazę do następnego obiadu. Dodatkowym atutem jest fakt, że jeśli któryś z domowników ma specjalne wymogi żywieniowe ze względu na alergię lub chorobę, domowe posiłki bez problemu można dopasować do jego potrzeb. Pomijając powyższe, wiele osób po prostu kocha gotować i czyni to z prawdziwą radością. Świadomość, że podajemy najbliższym to, co najlepsze i najzdrowsze, dodatkowo motywuje do działania w kuchni. Największa nagrodą dla większości są opustoszone talerze i zadowolony wyraz twarzy biesiadników zasiadających przy stole. Ponieważ gotowanie powinno być przyjemnością, nie liczmy jak szaleni kalorii czy nie pilnujmy bałaganu, ponieważ takie rzeczy potrafią skutecznie zabić nawet najmniejszy zapał, i zepchnąć przyrządzanie domowych posiłków na tor nielubianego i przymusowego zajęcia w domu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Sposoby przetwarzania żywności
    Im mniej przetwarzamy żywność, tym większą wartość zdrowotną ma ona dla nas. To prawda, ale nie należy zapomniał o tym, że żywność przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny sposób, aby móc ją przechowywać w pewnych postaciach i z fabryki wypuścić ją na rynek. Istnieje kilka sposobów przetwarzania i utrwalania żywnośc ...
    Czym jest przetwarzanie żywności
    Innym znanym sposobem, szczególnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji serów, chlebów, jogurtów, win oraz swojskich ogórków kiszonych czy buraków. Jest ona możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje możliwość znacznego wydłużenia daty przydatności poszczególnych produktów do spoży ...
    Wspólne gotowanie z dzieckiem
    Zaprośmy dziecko do kuchni, aby mogło nie tylko próbować przyrządzonych potraw, ale i samo zaangażowało się w pomoc przy prostych czynnościach. Małe dzieci są bardzo ciekawe nowych doświadczeń, chętnie pomagają bliskim w mieszaniu łyżką w misce czy przesiewaniu mąki przez sitko. Maluchy wciągają się w czynności i chętnie do ...

    Page 1 of 2 1 2 »