Wigilijna kapusta z grzybami

Date 11 sep 2011

image

Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowi─ůzkowe dania na kolacje wigilijn─ů. Do przygotowania tego dania dla 4 os├│b musimy przygotowa─ç 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 du┼╝─ů cebul─Ö, 50 g suszonych grzyb├│w (najlepiej prawdziwk├│w), 4 ┼éy┼╝ki oleju, ┼éy┼╝k─Ö m─ůki, s├│l i pieprz. Wieczorem przed wigili─ů starannie p┼éuczemy suszone grzyby, zalewamy 1 szklank─ů przegotowanej ciep┼éej wody i zostawiamy na noc. Rano gotujemy je do mi─Ökko┼Ťci w wodzie, w kt├│rej si─Ö moczy┼éy. Ugotowane grzyby odcedzamy zostawiaj─ůc wod─Ö z gotowania. Odciskamy kapust─Ö z nadmiaru soku, kroimy j─ů, wk┼éadamy do garnka i zalewamy pozostawionym wywarem z gotowania grzyb├│w. Kapust─Ö doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogie┼ä i gotujemy przez godzin─Ö. Obieramy marchew i cebul─Ö. Marchew ┼Ťcieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kapust─ů. Cebul─Ö kroimy w drobn─ů kostk─Ö, szklimy i dodajemy do gotuj─ůcej si─Ö kapusty. Kiedy kapusta jest ju┼╝ mi─Ökka przygotowujemy zasma┼╝k─Ö. Rozgrzewamy olej, wsypujemy m─ůk─Ö i sma┼╝ymy mieszaj─ůc. Zasma┼╝ka powinna mie─ç z┼éoty kolor. Gotow─ů zasma┼╝k─Ö dodajemy do kapusty. Kroimy ugotowane grzyby w paseczki, ┼é─ůczymy z kapust─ů. Ca┼éo┼Ť─ç doprowadzamy jeszcze do zagotowania, zestawiamy i doprawiamy do smaku sol─ů i pieprzem. Je┼╝eli lubimy nowe smaki to mo┼╝emy doda─ç tak┼╝e 3 suszone ┼Ťliwki.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011

  • O w┼éa┼Ťciwym przechowywaniu ┼╝ywno┼Ťci
  • Jak idealnie sma┼╝y─ç potrawy
  • Jak przyrz─ůdzi─ç ciecierzyc─Ö
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç kuskus
  • Jak przechowywa─ç ┼╝ywno┼Ť─ç
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast─Öpujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa─ç fasol─Ö
  • Jak przygotowa─ç marynat─Ö do wo┼éowej pieczeni
  • Sposoby zag─Öszczania zup
  • Czym posypa─ç upieczone ciasto
  • Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa─ç szparagi
  • O r├│┼╝nych rodzajach m─ůki
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç p┼éatki kukurydziane
  • O grzybach le┼Ťnych
  • Jak przygotowa─ç domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa─ç oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le┼Ťnych grzyb├│w
  • Jak przygotowa─ç kaw─Ö
  • Jak przyrz─ůdzi─ç piecze┼ä rzymsk─ů
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s┼éodko
  • Jak gotowa─ç i z czym podawa─ç kasze
  • Pier┼Ť z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn─ů g─Ö┼Ť
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier┼Ť z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi├│┼é
  • O orzechach w kuchni
  • Sa┼éatka z czerwonych buraczk├│w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z ┼╝urawiny
  • Idealnie upieczony dr├│b
  • Przygotowujemy ┼Ťledziow─ů sa┼éatk─Ö
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro┼╝d┼╝owy kulebiak na wigili─Ö
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa─ç i podawa─ç szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup─Ö z cukinii
  • Bia┼éa kie┼ébasa pieczona z jab┼ékami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie┼éki ro┼Ťlin ÔÇô zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz─ůdza─ç bak┼éa┼╝ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • ┼Üledzie po wile┼äsku
  • Zdrowa przek─ůska ÔÇô samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa┼éatka jarzynowa inna ni┼╝ zwykle
  • Z czym podawa─ç pieczon─ů ryb─Ö?
  • Niebanalny pomys┼é na ┼Ťledzie ÔÇô z korzenn─ů nut─ů
  • Co przygotowywa─ç z kapusty?
  • Do czego u┼╝ywa─ç dyni?
  • Co podawa─ç na ┼Ťniadanie?
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç wci─ů┼╝ niepopularna
  • Nie chcesz gotowa─ç? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma┼éa popularno┼Ť─ç cateringu w┼Ťr├│d Polak├│w
  • Warto inwestowa─ç w sprz─Öt kuchenny dobrej jako┼Ťci
  • Gotowanie ÔÇô wiedza tajemna, kt├│r─ů ka┼╝dy mo┼╝e posi─ů┼Ť─ç
  • Jak nauczy─ç si─Ö gotowa─ç?
  • Gotowanie mo┼╝na polubi─ç!
  • Warto polubi─ç potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz─Öty u┼éatwiaj─ůce ┼╝ycie
  • Na co zwr├│ci─ç uwag─Ö, wybieraj─ůc catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od ┼Ťwi─Öta
  • Duszony ┼éoso┼Ť w og├│rkach, czyli co┼Ť niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni┼╝ mi─Ösne
  • Kapu┼Ťciana zupa dobra na jesienne ch┼éody
  • Oryginalne sa┼éatki w s┼éoikach
  • Dynia na r├│┼╝ne sposoby
  • Pol─Ödwica w koszulce ÔÇô potrawa ┼éatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl─ůda─ç na blogi kulinarne?
  • Jak polubi─ç owoce morza?
  • Jak gotowa─ç tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega─ç si─Ö kostek roso┼éowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu ÔÇô tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa ÔÇô tatar ┼Ťledziowy
  • Zdrowe str─ůczkowe ÔÇô przepis na sa┼éatk─Ö fasolow─ů
  • Jak przygotowa─ç idealn─ů kapust─Ö z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz─Ö┼Ťciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch┼éodnik ÔÇô niezast─ůpiony latem, ale pyszny przez ca┼éy rok
  • Z czego przyrz─ůdza─ç zapiekanki?
  • Polska kuchnia te┼╝ mo┼╝e by─ç zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk├│┼é
  • Catering na szkolenie dla pracownik├│w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili─Ö
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na ┼Ťwi─Öta Bo┼╝ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl─ůt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk├│w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi─ůcej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk┼éadu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez─Ö dla m┼éodzie┼╝y
  • Zdrowe gotowanie dla najm┼éodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj─Öcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk├│w dla niemowl─Öcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u┼éatwia trawienie
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s─ů dobre?
  • Warto┼Ť─ç domowych posi┼ék├│w
  • Sposoby przetwarzania ┼╝ywno┼Ťci
  • Czym jest przetwarzanie ┼╝ywno┼Ťci
  • Wsp├│lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s┼éu┼╝bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Pier┼Ť z kurczaka w koperkowym sosie
    Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podw├│jne filety z kurczaka, du┼╝ego p─Öczka koperku, 3 ┼éy┼╝ek ┼Ťmietany, oleju do sma┼╝enia p├│┼é ┼éy┼╝ki m─ůki, soli i granulowanego czosnku. P┼éuczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. P┼éuczemy piersi z kurczaka, podw├│jne dzielimy na pojedyncze cz─Ö┼Ťci. Po op┼éukaniu osuszamy je ...
    Wyborne czekoladowe paluszki
    Do przygotowania czekoladowych paluszk├│w potrzebujemy 250 g m─ůki, 100 g mas┼éa, 200 g cukru, 2 ┼╝├│┼étka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia, 2 ┼éy┼╝ek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Mi─Ökkie mas┼éo ucieramy na pian─Ö dodaj─ůc po ┼éy┼╝ce cukier. Do utartego mas┼éa dodajemy ┼╝├│┼étka i ca┼ée jajko, mleko i kakao. Dok┼ ...
    Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
    Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy p├│┼étora kilograma m─ůczystych ziemniak├│w, 4 jajek, 250 g ┼╝├│┼étego sera, 1/2 l mleka, 50 g mas┼éa, 100 g dowolnych kie┼ék├│w, 2 ┼éy┼╝ki posiekanego ┼Ťwie┼╝ego tymianku i 2 ┼éy┼╝ki posiekanej natki pietruszki, t┼éuszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...

    Page 1 of 2 1 2 »