slide1 slide2 slide3

Wigilijna kapusta z grzybami

Date 11 sep 2011

image

Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowiązkowe dania na kolacje wigilijną. Do przygotowania tego dania dla 4 osób musimy przygotować 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 dużą cebulę, 50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), 4 łyżki oleju, łyżkę mąki, sól i pieprz. Wieczorem przed wigilią starannie płuczemy suszone grzyby, zalewamy 1 szklanką przegotowanej ciepłej wody i zostawiamy na noc. Rano gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy zostawiając wodę z gotowania. Odciskamy kapustę z nadmiaru soku, kroimy ją, wkładamy do garnka i zalewamy pozostawionym wywarem z gotowania grzybów. Kapustę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę. Obieramy marchew i cebulę. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kapustą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy i dodajemy do gotującej się kapusty. Kiedy kapusta jest już miękka przygotowujemy zasmażkę. Rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę i smażymy mieszając. Zasmażka powinna mieć złoty kolor. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty. Kroimy ugotowane grzyby w paseczki, łączymy z kapustą. Całość doprowadzamy jeszcze do zagotowania, zestawiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubimy nowe smaki to możemy dodać także 3 suszone śliwki. System reklamy Test

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O wÅ‚aÅ›ciwym przechowywaniu żywnoÅ›ci
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrzÄ…dzić ciecierzycÄ™
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • ZastÄ™pujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolÄ™
  • Jak przygotować marynatÄ™ do woÅ‚owej pieczeni
  • Sposoby zagÄ™szczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mÄ…ki
  • Do czego można wykorzystać pÅ‚atki kukurydziane
  • O grzybach leÅ›nych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leÅ›nych grzybów
  • Jak przygotować kawÄ™
  • Jak przyrzÄ…dzić pieczeÅ„ rzymskÄ…
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na sÅ‚odko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • PierÅ› z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pysznÄ… gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • PierÅ› z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • SaÅ‚atka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy Å›ledziowÄ… saÅ‚atkÄ™
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigiliÄ™
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupÄ™ z cukinii
  • BiaÅ‚a kieÅ‚basa pieczona z jabÅ‚kami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • KieÅ‚ki roÅ›lin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrzÄ…dzać bakÅ‚ażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Åšledzie po wileÅ„sku
  • Zdrowa przekÄ…ska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • SaÅ‚atka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczonÄ… rybÄ™?
  • Niebanalny pomysÅ‚ na Å›ledzie – z korzennÄ… nutÄ…
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na Å›niadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • MaÅ‚a popularność cateringu wÅ›ród Polaków
  • Warto inwestować w sprzÄ™t kuchenny dobrej jakoÅ›ci
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którÄ… każdy może posiąść
  • Jak nauczyć siÄ™ gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzÄ™ty uÅ‚atwiajÄ…ce życie
  • Na co zwrócić uwagÄ™, wybierajÄ…c catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od Å›wiÄ™ta
  • Duszony Å‚osoÅ› w ogórkach, czyli coÅ› niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż miÄ™sne
  • KapuÅ›ciana zupa dobra na jesienne chÅ‚ody
  • Oryginalne saÅ‚atki w sÅ‚oikach
  • Dynia na różne sposoby
  • PolÄ™dwica w koszulce – potrawa Å‚atwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglÄ…dać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać siÄ™ kostek rosoÅ‚owych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar Å›ledziowy
  • Zdrowe strÄ…czkowe – przepis na saÅ‚atkÄ™ fasolowÄ…
  • Jak przygotować idealnÄ… kapustÄ™ z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • ChÅ‚odnik – niezastÄ…piony latem, ale pyszny przez caÅ‚y rok
  • Z czego przyrzÄ…dzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigiliÄ™
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na Å›wiÄ™ta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowlÄ…t
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiÄ…cej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami ukÅ‚adu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezÄ™ dla mÅ‚odzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmÅ‚odszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjÄ™cie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlÄ™cia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co uÅ‚atwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa sÄ… dobre?
  • Wartość domowych posiÅ‚ków
  • Sposoby przetwarzania żywnoÅ›ci
  • Czym jest przetwarzanie żywnoÅ›ci
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w sÅ‚użbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • PierÅ› z kurczaka w koperkowym sosie
    Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójne filety z kurczaka, dużego pęczka koperku, 3 łyżek śmietany, oleju do smażenia pół łyżki mąki, soli i granulowanego czosnku. Płuczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. Płuczemy piersi z kurczaka, podwójne dzielimy na pojedyncze części. Po opłukaniu osuszamy je ...
    Wyborne czekoladowe paluszki
    Do przygotowania czekoladowych paluszków potrzebujemy 250 g mąki, 100 g masła, 200 g cukru, 2 żółtka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Miękkie masło ucieramy na pianę dodając po łyżce cukier. Do utartego masła dodajemy żółtka i całe jajko, mleko i kakao. DokŠ...
    Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
    Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy półtora kilograma mączystych ziemniaków, 4 jajek, 250 g żółtego sera, 1/2 l mleka, 50 g masła, 100 g dowolnych kiełków, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tłuszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...

    Page 1 of 2 1 2 »