Wigilijna kapusta z grzybami

Date 11 sep 2011

image

Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowi膮zkowe dania na kolacje wigilijn膮. Do przygotowania tego dania dla 4 os贸b musimy przygotowa膰 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 du偶膮 cebul臋, 50 g suszonych grzyb贸w (najlepiej prawdziwk贸w), 4 艂y偶ki oleju, 艂y偶k臋 m膮ki, s贸l i pieprz. Wieczorem przed wigili膮 starannie p艂uczemy suszone grzyby, zalewamy 1 szklank膮 przegotowanej ciep艂ej wody i zostawiamy na noc. Rano gotujemy je do mi臋kko艣ci w wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y. Ugotowane grzyby odcedzamy zostawiaj膮c wod臋 z gotowania. Odciskamy kapust臋 z nadmiaru soku, kroimy j膮, wk艂adamy do garnka i zalewamy pozostawionym wywarem z gotowania grzyb贸w. Kapust臋 doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogie艅 i gotujemy przez godzin臋. Obieramy marchew i cebul臋. Marchew 艣cieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kapust膮. Cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋, szklimy i dodajemy do gotuj膮cej si臋 kapusty. Kiedy kapusta jest ju偶 mi臋kka przygotowujemy zasma偶k臋. Rozgrzewamy olej, wsypujemy m膮k臋 i sma偶ymy mieszaj膮c. Zasma偶ka powinna mie膰 z艂oty kolor. Gotow膮 zasma偶k臋 dodajemy do kapusty. Kroimy ugotowane grzyby w paseczki, 艂膮czymy z kapust膮. Ca艂o艣膰 doprowadzamy jeszcze do zagotowania, zestawiamy i doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem. Je偶eli lubimy nowe smaki to mo偶emy doda膰 tak偶e 3 suszone 艣liwki.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Pier艣 z kurczaka w koperkowym sosie
Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podw贸jne filety z kurczaka, du偶ego p臋czka koperku, 3 艂y偶ek 艣mietany, oleju do sma偶enia p贸艂 艂y偶ki m膮ki, soli i granulowanego czosnku. P艂uczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. P艂uczemy piersi z kurczaka, podw贸jne dzielimy na pojedyncze cz臋艣ci. Po op艂ukaniu osuszamy je ...
Wyborne czekoladowe paluszki
Do przygotowania czekoladowych paluszk贸w potrzebujemy 250 g m膮ki, 100 g mas艂a, 200 g cukru, 2 偶贸艂tka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia, 2 艂y偶ek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Mi臋kkie mas艂o ucieramy na pian臋 dodaj膮c po 艂y偶ce cukier. Do utartego mas艂a dodajemy 偶贸艂tka i ca艂e jajko, mleko i kakao. Dok ...
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂
Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy p贸艂tora kilograma m膮czystych ziemniak贸w, 4 jajek, 250 g 偶贸艂tego sera, 1/2 l mleka, 50 g mas艂a, 100 g dowolnych kie艂k贸w, 2 艂y偶ki posiekanego 艣wie偶ego tymianku i 2 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki, t艂uszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...

Page 1 of 2 1 2 »