Wigilijna kapusta z grzybami

Date 11 sep 2011

image

Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowiązkowe dania na kolacje wigilijną. Do przygotowania tego dania dla 4 osób musimy przygotować 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 dużą cebulę, 50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), 4 łyżki oleju, łyżkę mąki, sól i pieprz. Wieczorem przed wigilią starannie płuczemy suszone grzyby, zalewamy 1 szklanką przegotowanej ciepłej wody i zostawiamy na noc. Rano gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy zostawiając wodę z gotowania. Odciskamy kapustę z nadmiaru soku, kroimy ją, wkładamy do garnka i zalewamy pozostawionym wywarem z gotowania grzybów. Kapustę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę. Obieramy marchew i cebulę. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kapustą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy i dodajemy do gotującej się kapusty. Kiedy kapusta jest już miękka przygotowujemy zasmażkę. Rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę i smażymy mieszając. Zasmażka powinna mieć złoty kolor. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty. Kroimy ugotowane grzyby w paseczki, łączymy z kapustą. Całość doprowadzamy jeszcze do zagotowania, zestawiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubimy nowe smaki to możemy dodać także 3 suszone śliwki.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójne filety z kurczaka, dużego pęczka koperku, 3 łyżek śmietany, oleju do smażenia pół łyżki mąki, soli i granulowanego czosnku. Płuczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. Płuczemy piersi z kurczaka, podwójne dzielimy na pojedyncze części. Po opłukaniu osuszamy je ...
Wyborne czekoladowe paluszki
Do przygotowania czekoladowych paluszków potrzebujemy 250 g mąki, 100 g masła, 200 g cukru, 2 żółtka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Miękkie masło ucieramy na pianę dodając po łyżce cukier. Do utartego masła dodajemy żółtka i całe jajko, mleko i kakao. Dok ...
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy półtora kilograma mączystych ziemniaków, 4 jajek, 250 g żółtego sera, 1/2 l mleka, 50 g masła, 100 g dowolnych kiełków, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tłuszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...

Page 1 of 2 1 2 »