Wyborne czekoladowe paluszki

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania czekoladowych paluszków potrzebujemy 250 g mąki, 100 g masła, 200 g cukru, 2 żółtka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Miękkie masło ucieramy na pianę dodając po łyżce cukier. Do utartego masła dodajemy żółtka i całe jajko, mleko i kakao. Dokładnie ucieramy. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do utartej masy i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Utarte ciasta owijamy folią spożywczą, przekładamy na talerz i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy folię i bardzo szybko i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, z każdej formujemy wałeczki o grubości zbliżonej do grubości ołówka. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia smarujemy grubą warstwą tłuszczu lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blasze uformowane paluszki, wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Upieczone paluszki studzimy na metalowej kratce. Paluszki możemy upiec na długo przed świętami. Przechowywane w metalowej puszce lub szklanym słoju ze szczelnym zamknięciem zachowają świeżość aż do świąt. Przepis możemy zmodyfikować i zastąpić kakao 50 gramami startej na drobnej tarce gorzkiej czekolady. Możemy też wziąć 25 g kakao i 25 g czekolady.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy półtora kilograma mączystych ziemniaków, 4 jajek, 250 g żółtego sera, 1/2 l mleka, 50 g masła, 100 g dowolnych kiełków, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tłuszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...
O orzechach w kuchni
Orzechy są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, powinny więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni, tym bardziej, że można je dodawać do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzechów o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najczęściej wykorzystywane w kuchni są oczywiście nasze rodzime orzechy włoskie. Najczęś ...
Sałatka z czerwonych buraczków
Do przygotowania sałatki potrzebujemy10 sztuk filetów śledziowych, 500 g wołowiny rosołowej, słoika marynowanych czerwonych buraczków, 2 jabłek, 4 ogórków konserwowych, 6 orzechów laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, pół szklanki naturalnego jogurtu, 4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych i 4 łyżki zalewy z buraczków, 1 listka ...

Page 1 of 2 1 2 »