Wyborne czekoladowe paluszki

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania czekoladowych paluszk贸w potrzebujemy 250 g m膮ki, 100 g mas艂a, 200 g cukru, 2 偶贸艂tka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia, 2 艂y偶ek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Mi臋kkie mas艂o ucieramy na pian臋 dodaj膮c po 艂y偶ce cukier. Do utartego mas艂a dodajemy 偶贸艂tka i ca艂e jajko, mleko i kakao. Dok艂adnie ucieramy. Przesiewamy m膮k臋 razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do utartej masy i jeszcze raz ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy. Utarte ciasta owijamy foli膮 spo偶ywcz膮, przek艂adamy na talerz i wk艂adamy na noc do lod贸wki. Nast臋pnego dnia wyjmujemy ciasto z lod贸wki, odwijamy foli臋 i bardzo szybko i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, z ka偶dej formujemy wa艂eczki o grubo艣ci zbli偶onej do grubo艣ci o艂贸wka. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Blach臋 do pieczenia smarujemy grub膮 warstw膮 t艂uszczu lub wyk艂adamy papierem do pieczenia. Uk艂adamy na blasze uformowane paluszki, wstawiamy do piekarnika na p贸艂 godziny. Upieczone paluszki studzimy na metalowej kratce. Paluszki mo偶emy upiec na d艂ugo przed 艣wi臋tami. Przechowywane w metalowej puszce lub szklanym s艂oju ze szczelnym zamkni臋ciem zachowaj膮 艣wie偶o艣膰 a偶 do 艣wi膮t. Przepis mo偶emy zmodyfikowa膰 i zast膮pi膰 kakao 50 gramami startej na drobnej tarce gorzkiej czekolady. Mo偶emy te偶 wzi膮膰 25 g kakao i 25 g czekolady.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂
Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy p贸艂tora kilograma m膮czystych ziemniak贸w, 4 jajek, 250 g 偶贸艂tego sera, 1/2 l mleka, 50 g mas艂a, 100 g dowolnych kie艂k贸w, 2 艂y偶ki posiekanego 艣wie偶ego tymianku i 2 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki, t艂uszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...
O orzechach w kuchni
Orzechy s膮 prawdziw膮 skarbnic膮 sk艂adnik贸w od偶ywczych, powinny wi臋c jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 w naszej kuchni, tym bardziej, 偶e mo偶na je dodawa膰 do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzech贸w o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najcz臋艣ciej wykorzystywane w kuchni s膮 oczywi艣cie nasze rodzime orzechy w艂oskie. Najcz臋艣 ...
Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
Do przygotowania sa艂atki potrzebujemy10 sztuk filet贸w 艣ledziowych, 500 g wo艂owiny roso艂owej, s艂oika marynowanych czerwonych buraczk贸w, 2 jab艂ek, 4 og贸rk贸w konserwowych, 6 orzech贸w laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, p贸艂 szklanki naturalnego jogurtu, 4 艂y偶ki zalewy z og贸rk贸w konserwowych i 4 艂y偶ki zalewy z buraczk贸w, 1 listka ...

Page 1 of 2 1 2 »