Wyborne czekoladowe paluszki

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania czekoladowych paluszków potrzebujemy 250 g mąki, 100 g masła, 200 g cukru, 2 żółtka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Miękkie masło ucieramy na pianę dodając po łyżce cukier. Do utartego masła dodajemy żółtka i całe jajko, mleko i kakao. Dokładnie ucieramy. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do utartej masy i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Utarte ciasta owijamy folią spożywczą, przekładamy na talerz i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy folię i bardzo szybko i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, z każdej formujemy wałeczki o grubości zbliżonej do grubości ołówka. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia smarujemy grubą warstwą tłuszczu lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blasze uformowane paluszki, wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Upieczone paluszki studzimy na metalowej kratce. Paluszki możemy upiec na długo przed świętami. Przechowywane w metalowej puszce lub szklanym słoju ze szczelnym zamknięciem zachowają świeżość aż do świąt. Przepis możemy zmodyfikować i zastąpić kakao 50 gramami startej na drobnej tarce gorzkiej czekolady. Możemy też wziąć 25 g kakao i 25 g czekolady.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
    Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy półtora kilograma mączystych ziemniaków, 4 jajek, 250 g żółtego sera, 1/2 l mleka, 50 g masła, 100 g dowolnych kiełków, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tłuszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. ...
    O orzechach w kuchni
    Orzechy są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, powinny więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni, tym bardziej, że można je dodawać do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzechów o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najczęściej wykorzystywane w kuchni są oczywiście nasze rodzime orzechy włoskie. Najczęś ...
    Sałatka z czerwonych buraczków
    Do przygotowania sałatki potrzebujemy10 sztuk filetów śledziowych, 500 g wołowiny rosołowej, słoika marynowanych czerwonych buraczków, 2 jabłek, 4 ogórków konserwowych, 6 orzechów laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, pół szklanki naturalnego jogurtu, 4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych i 4 łyżki zalewy z buraczków, 1 listka ...

    Page 1 of 2 1 2 »