Wykwintna potrawa – tatar śledziowy

Date 11 sep 2011

image

Nie wszyscy lubią tatar z mięsa mielonego, ponieważ nie każdy przepada za mięsem surowym, a ponadto niektóre osoby obawiają się je jeść w takiej postaci z powodu chorób i pasożytów, jakie mogą być obecne w mięsie niepodanym obróbce termicznej. Rozwiązaniem może być tatar śledziowy, który jest smaczny, prezentuje się bardzo wykwintnie, a także trudno go zepsuć, w przeciwieństwie do tatar mięsnego. Do przygotowania tej potrawy potrzeba: 50 dag filetów z matiasów w oleju, dużą cebulę, czerwoną marynowaną paprykę, 3 ogórki konserwowe, 3 łyżki cebulek marynowanych, łyżkę kaparów, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 jajka na twardo, słodka mielona papryka, zmielony biały pieprz, sok z cytryny, sól. Przygotowanie: filety osączyć z oleju na papierowym ręczniku, grubo posiekać, ułożyć na czterech talerzach. Każdą porcję ryby skropić sokiem cytrynowym i oprószyć słodką mieloną papryką oraz białym pieprzem. Jajka na twardo obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na wierzchu każdej porcji tatara śledziowego. Obraną cebulę drobno posiekać. Marynowaną paprykę osączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Ogórki konserwowe również drobno pokroić. Na każdym talerzu z tatarem ułożyć część przygotowanej cebuli, marynowanej papryki, ogórków, cebulek marynowanych, kaparów i natki pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
Warzywa strączkowe zawierają duże ilości białka i choćby z tego powodu warto je jeść jak najczęściej. Są również bardzo smaczne, łatwo dostępne oraz mają wszechstronne wykorzystanie. Zadbajmy więc, by często przyrządzać z nich rozmaite potrawy. Można zacząć od prostej sałatki fasolowej. Do jej przygotowania potrzeba: po 10 d ...
Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
Ta tradycyjna potrawa jest w naszym kraju bardzo lubiana, ale wiele osób ją przygotowujących skarży się, że wychodzi im niedokładnie taka, jaka powinna być. Dlaczego? Kluczem w przygotowywaniu tego dania są odpowiednie proporcje, z którymi lepiej nie eksperymentować. Należy przygotować: 70 dag kiszonej kapusty, 30 dag łuskanego grochu ...
Jedzmy ryby jak najczęściej
Badania pokazują, że w naszym menu występuje wciąż za mało ryb. To niedobrze, gdyż ich mięso jest bardzo zdrowe, znacznie zdrowsze od wieprzowiny czy nawet drobiu, a przy tym ryba daje wielkie pole do popisu. Często rezygnujemy z wielkich możliwości, jakie nam daje i poprzestajemy na jej smażeniu, podczas gdy pieczenie jest znacznie lep ...

Page 1 of 2 1 2 »