Z czym podawać pieczoną rybę?

Date 11 sep 2011

image

Potrawy z ryb zwykle podaje się z warzywami i ziemniakami z wody, rzadziej poprzestajemy na pieczywie. Warto jednak pieczoną rybę, na przykład karpia, wzbogacić odpowiednim sosem, dzięki któremu danie będzie lepiej smakować i nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Polecany jest na przykład sos z orzechów włoskich. To jego przygotowania potrzeba: 15 dag obranych orzechów włoskich, łyżkę oliwy, 2 żółtka, łyżkę bułki tartej, łyżkę cukru, 2/3 szklanki octu winnego 6%, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę posiekanej papryki, sól i biały pieprz. Orzechy należy utłuc w moździerzu z niewielką ilością wody (jeśli nie mamy moździerza, możemy je bardzo drobno posiekać lub rozgnieść tępą stroną noża). Dodać musztardę, ugotowane na twardo i roztarte z oliwą żółtka, tartą bułkę, ocet winny, cukier, sól i pieprz. Wymieszać, posypać natką. Innym pomysłem jest sos pieczarkowy, do którego potrzeba: po 2 łyżki masła i mąki, 15 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu (może być z kostki), 34 łyżki gęstej śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz. Pieczarki należy umyć, bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką, zrumienić i przez chwilę smażyć, nadal mieszając. Wlewać po trochu letni bulion, stale mieszając na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlać śmietanę i już nie gotować, tylko podgrzać do wrzenia.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
Śledzie zwykle przyrządzamy dość monotonnie – z cebulką, w śmietanie, w formie sałatki śledziowej czy ewentualnie smażone z koncentratem pomidorowym i rodzynkami, czyli śledzenie po sułtańsku. Ta ryba ma jednak to do siebie, że można ją przyrządzać na nieograniczoną wręcz ilość sposobów, dodawać do niej przeróżne dodatki, ...
Co przygotowywać z kapusty?
Kapusta ma w naszej polskiej tradycyjnej kuchni bardzo ważne miejsce. Jest nieodzownym składnikiem choćby takich potraw jak bigos, wigilijna kapusta z grzybami, kapusta z grochem czy gołąbki. Większość z nas poprzestaje na takim wykorzystaniu tego pysznego, ale niestety ciężkostrawnego warzywa, tym bardziej, że potrawy te są dość czas ...
Do czego używać dyni?
Dynia w naszym kraju nie jest szczególnie popularna, nawet jeśli ją hodujemy, to zwykle do ozdoby, a nie do przygotowywania z niej potraw. Dawniej w naszej kuchni gościła często, a dziś je zapomniana. To niedobrze, bo przede wszystkim jest zdrowa – zawiera dużo potasu i cennych witamin, a poza tym jest bardzo wszechstronna. Jej walory sma ...

Page 1 of 2 1 2 »