Z czym podawa─ç szparagi

Date 11 sep 2011

image

Delikatne bia┼ée lub zielone szparagi mo┼╝na ┼é─ůczy─ç przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparag├│w doskonale smakuj─ů ryby morskie takie jak halibut czy ┼éoso┼Ť. Doskona┼éym dodatkiem do ugotowanych szparag├│w jest tak┼╝e dojrzewaj─ůca szynka, pieczony lub w─Ödzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparag├│w dobrze smakuj─ů tak┼╝e sery kozie. Ze szparag├│w mo┼╝emy przygotowywa─ç dania na ciep┼éo, ale tak┼╝e sa┼éatki. W sa┼éatkach mo┼╝emy je ┼é─ůczy─ç z rukol─ů, orzeszkami pinii. Szparagi mo┼╝emy poda─ç tak┼╝e samodzielnie. Wtedy trzeba zrumieni─ç na ma┼Ťle tart─ů bu┼ék─Ö i pola─ç ni─ů ugotowane szparagi. Dodatkowo szparagi mo┼╝na posypa─ç ugotowanym na twardo i drobno posiekanym jajkiem. Szparagi mo┼╝emy poda─ç r├│wnie┼╝ z sosem holenderskim. Do przygotowania sosu holenderskiego potrzebne nam b─Ödzie 100 g mas┼éa, 3 ┼╝├│┼étka oraz 1/2 cytryny, s├│l i pieprz. ┼╗├│┼étka ucieramy z sokiem wyci┼Ťni─Ötym z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu. Topimy i studzimy mas┼éo. Do utartych ┼╝├│┼étek dodajemy przestudzone mas┼éo i ucieramy razem a┼╝ uzyskamy konsystencj─Ö aksamitnego i g─Östego sosu. Do sosu mo┼╝emy doda─ç posiekany drobno szczypiorek lub posiekan─ů natk─Ö z pietruszki. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowane szparagi. Gotuj─ůc szparagi musimy pami─Öta─ç, ┼╝e gotuje si─Ö je bardzo kr├│tko. Najcz─Ö┼Ťciej do ugotowania szparag├│w wystarcza 10 minut.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


O r├│┼╝nych rodzajach m─ůki
M─ůka pszenna jest m─ůk─ů najcz─Ö┼Ťciej wykorzystywan─ů w kuchni. Konsystencja m─ůki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzi─Öki temu wypieki z m─ůki pszennej zwi─Ökszaj─ů swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç, czyli rosn─ů. M─ůka pszenna to m─ůka bardzo uniwersalna. Mo┼╝na z niej przygotowa─ç ciasto a makaron, mo┼╝na z niej piec ciasta, przygotowywa─ç ...
Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
P┼éatki kukurydziane najcz─Ö┼Ťciej jemy z dodatkiem mleka na ┼Ťniadanie. Daj─ů one jednak znacznie wi─Öcej mo┼╝liwo┼Ťci kulinarnych, oto kilka z nich. Rozdrobnione p┼éatki kukurydziane ┼Ťwietnie nadaj─ů si─Ö na panierk─Ö. To znakomity zamiennik u┼╝ywanej najch─Ötniej do panierowania bu┼éki tartej. W rozgniecionych p┼éatkach kukurydzianych mo┼╝emy p ...
O grzybach le┼Ťnych
Grzyby le┼Ťne s─ů bardzo smaczne, a do tego mo┼╝na wykorzysta─ç je w bardzo wielu potrawach, mog─ů stanowi─ç tak┼╝e samodzieln─ů potraw─Ö. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne s─ů oczywi┼Ťcie borowiki. Mo┼╝na je dusi─ç, mo┼╝na je tak┼╝e ususzy─ç. Wysuszone b─Öd─ů znakomitym dodatkiem do sos├│w i bigosu, wysuszone kapelusze boro ...

Page 1 of 2 1 2 »