Z czym podawać szparagi

Date 11 sep 2011

image

Delikatne białe lub zielone szparagi można łączyć przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparagów doskonale smakują ryby morskie takie jak halibut czy łosoś. Doskonałym dodatkiem do ugotowanych szparagów jest także dojrzewająca szynka, pieczony lub wędzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparagów dobrze smakują także sery kozie. Ze szparagów możemy przygotowywać dania na ciepło, ale także sałatki. W sałatkach możemy je łączyć z rukolą, orzeszkami pinii. Szparagi możemy podać także samodzielnie. Wtedy trzeba zrumienić na maśle tartą bułkę i polać nią ugotowane szparagi. Dodatkowo szparagi można posypać ugotowanym na twardo i drobno posiekanym jajkiem. Szparagi możemy podać również z sosem holenderskim. Do przygotowania sosu holenderskiego potrzebne nam będzie 100 g masła, 3 żółtka oraz 1/2 cytryny, sól i pieprz. Żółtka ucieramy z sokiem wyciśniętym z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu. Topimy i studzimy masło. Do utartych żółtek dodajemy przestudzone masło i ucieramy razem aż uzyskamy konsystencję aksamitnego i gęstego sosu. Do sosu możemy dodać posiekany drobno szczypiorek lub posiekaną natkę z pietruszki. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowane szparagi. Gotując szparagi musimy pamiętać, że gotuje się je bardzo krótko. Najczęściej do ugotowania szparagów wystarcza 10 minut.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


O różnych rodzajach mąki
Mąka pszenna jest mąką najczęściej wykorzystywaną w kuchni. Konsystencja mąki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzięki temu wypieki z mąki pszennej zwiększają swoją objętość, czyli rosną. Mąka pszenna to mąka bardzo uniwersalna. Można z niej przygotować ciasto a makaron, można z niej piec ciasta, przygotowywać ...
Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
Płatki kukurydziane najczęściej jemy z dodatkiem mleka na śniadanie. Dają one jednak znacznie więcej możliwości kulinarnych, oto kilka z nich. Rozdrobnione płatki kukurydziane świetnie nadają się na panierkę. To znakomity zamiennik używanej najchętniej do panierowania bułki tartej. W rozgniecionych płatkach kukurydzianych możemy p ...
O grzybach leśnych
Grzyby leśne są bardzo smaczne, a do tego można wykorzystać je w bardzo wielu potrawach, mogą stanowić także samodzielną potrawę. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne są oczywiście borowiki. Można je dusić, można je także ususzyć. Wysuszone będą znakomitym dodatkiem do sosów i bigosu, wysuszone kapelusze boro ...

Page 1 of 2 1 2 »