Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni

Date 11 sep 2011

image

Nawet jeśli my czy nasi bliscy mamy ulubione dania, które moglibyśmy jeść jeśli nie co dzień, to przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie powinniśmy z tym przesadzać. Jest to niedobre dla naszego zdrowia, bo zamyka nas na wiele składników odżywczych, których nie dostarczamy naszemu organizmowi, ale również po prostu szkoda jest rezygnować z wielu możliwości, które daje nam kulinarne pole do popisu. Nie każdy ma wielkie zdolności w tej dziedzinie, więc nie trzeba być od razu wirtuozem i każdego dnia wypróbowywać nowy przepis z kuchni całego świata. Wystarczą niewielkie urozmaicenia, by nie przejadły nam się ulubione potrawy i by jedzenie zaspokajało nasze potrzeby smakowe oraz zdrowotne. Jak to zrobić? Wystarczą proste triki. Na śniadanie nie rób zawsze płatków z mlekiem, czasem niech to będzie owsianka, w inny dzień kanapki, zaś w jeszcze inne – tosty. Na obiad podawaj różne zupy (można ugotować większą ilość wywaru mięsnego czy warzywnego i go zamrozić, a potem tylko dodawać odpowiednie dodatki, na przykład pomidory na pomidorową, ogórki, jeśli ma być ogórkowa). Jeśli gotujesz często pomidorową, czasem podaj ją z ulubionym makaronem, innym razem – z ryżem, a jeszcze innym – z kluseczkami lanymi. Ziemniaki zastępuj różnymi rodzajami ryżu oraz kasz – wybór jest tak duży, że na pewno nie zabraknie ci inwencji, a rodzina będzie zawsze czekać na kolejny pomysłowy obiad.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Śledzie po wileńsku
Śledzie po wileńsku cieszą się w naszym kraju wielką popularnością, ale częściej wolimy pokusić się o zakup gotowych lub zamówić porcję w restauracji niż pokusić się o samodzielne przyrządzenie tej potrawy, gdyż uchodzi ona za dość skomplikowaną, ponieważ kluczowe są odpowiednie proporcje oraz przyprawy. Tymczasem wystarczy ...
Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
Kisiel może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że jest przygotowany nie z proszku, a samodzielnie. Warto wykorzystać do niego dobrej jakości sok owocowy albo owoce. Doskonałym wyborem są zwłaszcza żurawiny, które są bardzo zdrowe (zawierają między innymi duże ilości witaminy C), a także kisiel z nich przyrządzony jest niezwykle ...
Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
Mawia się, że sałatka jarzynowa to w naszej tradycji trzynasta potrawa wigilijna. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta oraz wszelkie imprezy rodzinne czy imieniny. Warto jednak zerwać czasami z tą tradycyjną rutyną i nieco przekornie przygotować sałatkę jarzynową, ale w zupełnie innym wydaniu. Składniki: 30 dag brokułów, 2 march ...

Page 1 of 2 1 2 »