Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni

Date 11 sep 2011

image

Nawet je艣li my czy nasi bliscy mamy ulubione dania, kt贸re mogliby艣my je艣膰 je艣li nie co dzie艅, to przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie powinni艣my z tym przesadza膰. Jest to niedobre dla naszego zdrowia, bo zamyka nas na wiele sk艂adnik贸w od偶ywczych, kt贸rych nie dostarczamy naszemu organizmowi, ale r贸wnie偶 po prostu szkoda jest rezygnowa膰 z wielu mo偶liwo艣ci, kt贸re daje nam kulinarne pole do popisu. Nie ka偶dy ma wielkie zdolno艣ci w tej dziedzinie, wi臋c nie trzeba by膰 od razu wirtuozem i ka偶dego dnia wypr贸bowywa膰 nowy przepis z kuchni ca艂ego 艣wiata. Wystarcz膮 niewielkie urozmaicenia, by nie przejad艂y nam si臋 ulubione potrawy i by jedzenie zaspokaja艂o nasze potrzeby smakowe oraz zdrowotne. Jak to zrobi膰? Wystarcz膮 proste triki. Na 艣niadanie nie r贸b zawsze p艂atk贸w z mlekiem, czasem niech to b臋dzie owsianka, w inny dzie艅 kanapki, za艣 w jeszcze inne 鈥 tosty. Na obiad podawaj r贸偶ne zupy (mo偶na ugotowa膰 wi臋ksz膮 ilo艣膰 wywaru mi臋snego czy warzywnego i go zamrozi膰, a potem tylko dodawa膰 odpowiednie dodatki, na przyk艂ad pomidory na pomidorow膮, og贸rki, je艣li ma by膰 og贸rkowa). Je艣li gotujesz cz臋sto pomidorow膮, czasem podaj j膮 z ulubionym makaronem, innym razem 鈥 z ry偶em, a jeszcze innym 鈥 z kluseczkami lanymi. Ziemniaki zast臋puj r贸偶nymi rodzajami ry偶u oraz kasz 鈥 wyb贸r jest tak du偶y, 偶e na pewno nie zabraknie ci inwencji, a rodzina b臋dzie zawsze czeka膰 na kolejny pomys艂owy obiad.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


艢ledzie po wile艅sku
艢ledzie po wile艅sku ciesz膮 si臋 w naszym kraju wielk膮 popularno艣ci膮, ale cz臋艣ciej wolimy pokusi膰 si臋 o zakup gotowych lub zam贸wi膰 porcj臋 w restauracji ni偶 pokusi膰 si臋 o samodzielne przyrz膮dzenie tej potrawy, gdy偶 uchodzi ona za do艣膰 skomplikowan膮, poniewa偶 kluczowe s膮 odpowiednie proporcje oraz przyprawy. Tymczasem wystarczy ...
Zdrowa przek膮ska 鈥 samodzielnie zrobiony kisiel
Kisiel mo偶e by膰 bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, 偶e jest przygotowany nie z proszku, a samodzielnie. Warto wykorzysta膰 do niego dobrej jako艣ci sok owocowy albo owoce. Doskona艂ym wyborem s膮 zw艂aszcza 偶urawiny, kt贸re s膮 bardzo zdrowe (zawieraj膮 mi臋dzy innymi du偶e ilo艣ci witaminy C), a tak偶e kisiel z nich przyrz膮dzony jest niezwykle ...
Sa艂atka jarzynowa inna ni偶 zwykle
Mawia si臋, 偶e sa艂atka jarzynowa to w naszej tradycji trzynasta potrawa wigilijna. Trudno wyobrazi膰 sobie bez niej 艣wi臋ta oraz wszelkie imprezy rodzinne czy imieniny. Warto jednak zerwa膰 czasami z t膮 tradycyjn膮 rutyn膮 i nieco przekornie przygotowa膰 sa艂atk臋 jarzynow膮, ale w zupe艂nie innym wydaniu. Sk艂adniki: 30 dag broku艂贸w, 2 march ...

Page 1 of 2 1 2 »