Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy półtora kilograma mączystych ziemniaków, 4 jajek, 250 g żółtego sera, 1/2 l mleka, 50 g masła, 100 g dowolnych kiełków, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tłuszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. Ziemniaki bardzo starannie myjemy i gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy są lekko przestudzone obieramy je ze skórki i kroimy w grube plastry. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w niej pokrojone ziemniaki. Mleko wlewamy do dużego kubka, dodajemy do niego umyte jajka i rozbijamy na jednolitą masę. Do masy jajecznomlecznej dodajemy sól, pieprz i kminek, wsypujemy posiekane zioła. Masą zalewamy ułożone w formie ziemniaki. Schładzamy w lodówce masło i ścieramy je na wiórki, a następnie posypujemy nimi wierzch zapiekanki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, wstawiamy do niego zapiekankę. Zapiekankę pieczemy do chwili, kiedy zaczyna się rumienić. Wtedy jej wierzch posypujemy startym żółtym serem i jeszcze przez około 10 minut zapiekamy. Gotową zapiekanką podajemy posypaną kiełkami. Można do niej podać dowolną surówkę ze świeżych warzyw. Z podanych składników otrzymamy porcję dla 4 osób. liga typerw z nagrodami liga polska
darmowy typer ekstraklasa

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


O orzechach w kuchni
Orzechy są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, powinny więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni, tym bardziej, że można je dodawać do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzechów o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najczęściej wykorzystywane w kuchni są oczywiście nasze rodzime orzechy włoskie. Najczęś ...
Sałatka z czerwonych buraczków
Do przygotowania sałatki potrzebujemy10 sztuk filetów śledziowych, 500 g wołowiny rosołowej, słoika marynowanych czerwonych buraczków, 2 jabłek, 4 ogórków konserwowych, 6 orzechów laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, pół szklanki naturalnego jogurtu, 4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych i 4 łyżki zalewy z buraczków, 1 listka ...
Kilka przydatnych w kuchni porad
Początkującym paniom domu na pewno przyda się kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piekąc ciasta ustawiamy temperaturę piekarnika w zależności od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie muszą być pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do niższej temperatury nagrzewamy piekarnik piekąc ciasta ucierane i drożdżowe. Ciasta kruc ...

Page 1 of 2 1 2 »