Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej smacznej i niedrogiej zapiekanki potrzebujemy p贸艂tora kilograma m膮czystych ziemniak贸w, 4 jajek, 250 g 偶贸艂tego sera, 1/2 l mleka, 50 g mas艂a, 100 g dowolnych kie艂k贸w, 2 艂y偶ki posiekanego 艣wie偶ego tymianku i 2 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki, t艂uszczu do wysmarowania formy do pieczenia, soli, pieprzu i kminku. Ziemniaki bardzo starannie myjemy i gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy s膮 lekko przestudzone obieramy je ze sk贸rki i kroimy w grube plastry. Form臋 do zapiekania smarujemy t艂uszczem i uk艂adamy w niej pokrojone ziemniaki. Mleko wlewamy do du偶ego kubka, dodajemy do niego umyte jajka i rozbijamy na jednolit膮 mas臋. Do masy jajecznomlecznej dodajemy s贸l, pieprz i kminek, wsypujemy posiekane zio艂a. Mas膮 zalewamy u艂o偶one w formie ziemniaki. Sch艂adzamy w lod贸wce mas艂o i 艣cieramy je na wi贸rki, a nast臋pnie posypujemy nimi wierzch zapiekanki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, wstawiamy do niego zapiekank臋. Zapiekank臋 pieczemy do chwili, kiedy zaczyna si臋 rumieni膰. Wtedy jej wierzch posypujemy startym 偶贸艂tym serem i jeszcze przez oko艂o 10 minut zapiekamy. Gotow膮 zapiekank膮 podajemy posypan膮 kie艂kami. Mo偶na do niej poda膰 dowoln膮 sur贸wk臋 ze 艣wie偶ych warzyw. Z podanych sk艂adnik贸w otrzymamy porcj臋 dla 4 os贸b.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


O orzechach w kuchni
Orzechy s膮 prawdziw膮 skarbnic膮 sk艂adnik贸w od偶ywczych, powinny wi臋c jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 w naszej kuchni, tym bardziej, 偶e mo偶na je dodawa膰 do bardzo wielu potraw. O to rodzaje orzech贸w o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najbardziej znane, najcz臋艣ciej wykorzystywane w kuchni s膮 oczywi艣cie nasze rodzime orzechy w艂oskie. Najcz臋艣 ...
Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
Do przygotowania sa艂atki potrzebujemy10 sztuk filet贸w 艣ledziowych, 500 g wo艂owiny roso艂owej, s艂oika marynowanych czerwonych buraczk贸w, 2 jab艂ek, 4 og贸rk贸w konserwowych, 6 orzech贸w laskowych, 2 cebule, szklanki majonezu, p贸艂 szklanki naturalnego jogurtu, 4 艂y偶ki zalewy z og贸rk贸w konserwowych i 4 艂y偶ki zalewy z buraczk贸w, 1 listka ...
Kilka przydatnych w kuchni porad
Pocz膮tkuj膮cym paniom domu na pewno przyda si臋 kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piek膮c ciasta ustawiamy temperatur臋 piekarnika w zale偶no艣ci od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie musz膮 by膰 pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do ni偶szej temperatury nagrzewamy piekarnik piek膮c ciasta ucierane i dro偶d偶owe. Ciasta kruc ...

Page 1 of 2 1 2 »