Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni

Date 11 sep 2011

image

Nietolerancja laktozy powoduje, 偶e coraz wi臋cej os贸b poszukuje zamiennik贸w mleka koziego. Dla os贸b, kt贸re nie toleruj膮 laktozy, a wi臋c nie mog膮 korzysta膰 z mleka krowiego s膮 jednak inne rodzaje mleka, kt贸re znakomicie zast膮pi膮 mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamiennik贸w mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakteryzuje si臋 s艂odkos艂onym smakiem. Mleko to jest bardzo g臋ste. W kuchni mo偶na go u偶ywa膰 do przygotowania twaro偶ku, mo偶e by膰 podstaw膮 koktajli, s艂u偶y膰 jako dodatek do zup lub do sos贸w. Nie jest tanie 鈥 za p贸艂litrowe opakowanie koziego mleka zap艂acimy oko艂o 5 z艂. Innym mlekiem, kt贸re mo偶e zast膮pi膰 mleko krowie jest mleko sojowe o g臋stej, kremowej konsystencji. Na sklepowych p贸艂kach mleko to dost臋pne jest na przyk艂ad o smaku czekoladowym. Mleko sojowe to doskona艂y dodatek do pieczenia ryb, mi臋s i potraw z warzyw. W kuchni mo偶emy u偶ywa膰 tak偶e mleka ry偶owego. Jego konsystencja jest wodnista, a smak lekko s艂odki. Mleko ry偶owe mo偶emy u偶y膰 do przygotowania deser贸w, mo偶na zast膮pi膰 nim mleko krowie przy pieczeniu ciast. Du偶e zastosowanie w kuchni ma tak偶e mleko migda艂owe. Mleko migda艂owe ma posmak orzech贸w, jego konsystencja jest do艣膰 g臋sta. Litr tego mleka kosztuje oko艂o 15 z艂. Mo偶na go podawa膰 na przyk艂ad zamiast mleka lub 艣mietanki do kawy. Doskonale smakuje tak偶e na 艣niadanie.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Jak gotowa膰 fasol臋
Fasola jest bardzo zdrowa, powinna wi臋c jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 w naszej kuchni. Bez wzgl臋du na odmian臋 w ziarnach fasoli znajduj膮 si臋 sole mineralne, zwi膮zki, kt贸re ochroni膮 nas przed mia偶d偶yc膮 i chorobami nowotworowymi oraz bardzo warto艣ciowe bia艂ko. Ka偶d膮 fasol臋, kt贸ra jest wysuszona, a z kt贸rej chcemy przygotowa膰 pe艂nowar ...
Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
Ka偶da gospodyni, kt贸ra przygotowuje piecze艅 wo艂ow膮 chcia艂aby, aby jej piecze艅 po upieczeniu by艂a krucha, soczysta i mi臋kka. Aby nasza piecze艅 taka by艂a musimy na ni膮 kupi膰 nast臋puj膮ce gatunki mi臋sa wo艂owego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunk贸w wo艂owiny powinni艣my otrzyma膰 najlepsz膮 piecze艅. Sam zakup odpowiedniego g ...
Sposoby zag臋szczania zup
Zgodnie z polsk膮 tradycj膮 kulinarn膮 w naszej kuchni kr贸luj膮 zag臋szczane zupy. Jednym ze sposob贸w, kt贸rym mo偶na zag臋艣ci膰 zup臋 jest przygotowanie z艂otej zasma偶ki. Tak膮 zasma偶k臋 przygotowuje si臋 w bardzo prosty spos贸b: na patelni rozgrzewamy na przyk艂ad 艂y偶k臋 t艂uszczu i dodajemy do niego tak偶e 艂y偶k臋 m膮ki (proporcje mo偶em ...

Page 1 of 2 1 2 »