Zastępujemy mleko krowie w kuchni

Date 11 sep 2011

image

Nietolerancja laktozy powoduje, że coraz więcej osób poszukuje zamienników mleka koziego. Dla osób, które nie tolerują laktozy, a więc nie mogą korzystać z mleka krowiego są jednak inne rodzaje mleka, które znakomicie zastąpią mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamienników mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakteryzuje się słodkosłonym smakiem. Mleko to jest bardzo gęste. W kuchni można go używać do przygotowania twarożku, może być podstawą koktajli, służyć jako dodatek do zup lub do sosów. Nie jest tanie – za półlitrowe opakowanie koziego mleka zapłacimy około 5 zł. Innym mlekiem, które może zastąpić mleko krowie jest mleko sojowe o gęstej, kremowej konsystencji. Na sklepowych półkach mleko to dostępne jest na przykład o smaku czekoladowym. Mleko sojowe to doskonały dodatek do pieczenia ryb, mięs i potraw z warzyw. W kuchni możemy używać także mleka ryżowego. Jego konsystencja jest wodnista, a smak lekko słodki. Mleko ryżowe możemy użyć do przygotowania deserów, można zastąpić nim mleko krowie przy pieczeniu ciast. Duże zastosowanie w kuchni ma także mleko migdałowe. Mleko migdałowe ma posmak orzechów, jego konsystencja jest dość gęsta. Litr tego mleka kosztuje około 15 zł. Można go podawać na przykład zamiast mleka lub śmietanki do kawy. Doskonale smakuje także na śniadanie.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak gotować fasolę
Fasola jest bardzo zdrowa, powinna więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Bez względu na odmianę w ziarnach fasoli znajdują się sole mineralne, związki, które ochronią nas przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi oraz bardzo wartościowe białko. Każdą fasolę, która jest wysuszona, a z której chcemy przygotować pełnowar ...
Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
Każda gospodyni, która przygotowuje pieczeń wołową chciałaby, aby jej pieczeń po upieczeniu była krucha, soczysta i miękka. Aby nasza pieczeń taka była musimy na nią kupić następujące gatunki mięsa wołowego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunków wołowiny powinniśmy otrzymać najlepszą pieczeń. Sam zakup odpowiedniego g ...
Sposoby zagęszczania zup
Zgodnie z polską tradycją kulinarną w naszej kuchni królują zagęszczane zupy. Jednym ze sposobów, którym można zagęścić zupę jest przygotowanie złotej zasmażki. Taką zasmażkę przygotowuje się w bardzo prosty sposób: na patelni rozgrzewamy na przykład łyżkę tłuszczu i dodajemy do niego także łyżkę mąki (proporcje możem ...

Page 1 of 2 1 2 »