Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel

Date 11 sep 2011

image

Kisiel może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że jest przygotowany nie z proszku, a samodzielnie. Warto wykorzystać do niego dobrej jakości sok owocowy albo owoce. Doskonałym wyborem są zwłaszcza żurawiny, które są bardzo zdrowe (zawierają między innymi duże ilości witaminy C), a także kisiel z nich przyrządzony jest niezwykle smaczny, o czym warto się przekonać, przygotowując go, tym bardziej, że jest to proste. Do kisielu potrzeba: 25 dag żurawin, 45 łyżek cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanek, kawałek skórki pomarańczowej do dekoracji. Przygotowanie: żurawiny umyć, osączyć. Zagotować 4 szklanki wody z cukrem. Do wrzątku włożyć żurawiny, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odstawić i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki zimnej wody. Przecier żurawinowy ponownie zagotować. Do wrzącego przecieru wlać mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając, zagotować. Kisiel przelać do szklanych pucharków, ostudzić i udekorować cienkimi paseczkami skórki pomarańczowej. Oczywiście kisiel można również przygotowywać w różnych owoców: wiśni, malin czy truskawek, zależnie jakie mamy akurat pod ręką. Kiedy zaś dysponujemy tylko sokiem, również warto go użyć (sok, nie napój owocowy), a na pewno efekt będzie lepszy (i zdrowszy) od sztucznego kisielu przygotowanego z torebki.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
Mawia się, że sałatka jarzynowa to w naszej tradycji trzynasta potrawa wigilijna. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta oraz wszelkie imprezy rodzinne czy imieniny. Warto jednak zerwać czasami z tą tradycyjną rutyną i nieco przekornie przygotować sałatkę jarzynową, ale w zupełnie innym wydaniu. Składniki: 30 dag brokułów, 2 march ...
Z czym podawać pieczoną rybę?
Potrawy z ryb zwykle podaje się z warzywami i ziemniakami z wody, rzadziej poprzestajemy na pieczywie. Warto jednak pieczoną rybę, na przykład karpia, wzbogacić odpowiednim sosem, dzięki któremu danie będzie lepiej smakować i nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Polecany jest na przykład sos z orzechów włoskich. To jego przygotowan ...
Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
Śledzie zwykle przyrządzamy dość monotonnie – z cebulką, w śmietanie, w formie sałatki śledziowej czy ewentualnie smażone z koncentratem pomidorowym i rodzynkami, czyli śledzenie po sułtańsku. Ta ryba ma jednak to do siebie, że można ją przyrządzać na nieograniczoną wręcz ilość sposobów, dodawać do niej przeróżne dodatki, ...

Page 1 of 2 1 2 »