Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel

Date 11 sep 2011

image

Kisiel może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że jest przygotowany nie z proszku, a samodzielnie. Warto wykorzystać do niego dobrej jakości sok owocowy albo owoce. Doskonałym wyborem są zwłaszcza żurawiny, które są bardzo zdrowe (zawierają między innymi duże ilości witaminy C), a także kisiel z nich przyrządzony jest niezwykle smaczny, o czym warto się przekonać, przygotowując go, tym bardziej, że jest to proste. Do kisielu potrzeba: 25 dag żurawin, 45 łyżek cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanek, kawałek skórki pomarańczowej do dekoracji. Przygotowanie: żurawiny umyć, osączyć. Zagotować 4 szklanki wody z cukrem. Do wrzątku włożyć żurawiny, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, odstawić i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki zimnej wody. Przecier żurawinowy ponownie zagotować. Do wrzącego przecieru wlać mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając, zagotować. Kisiel przelać do szklanych pucharków, ostudzić i udekorować cienkimi paseczkami skórki pomarańczowej. Oczywiście kisiel można również przygotowywać w różnych owoców: wiśni, malin czy truskawek, zależnie jakie mamy akurat pod ręką. Kiedy zaś dysponujemy tylko sokiem, również warto go użyć (sok, nie napój owocowy), a na pewno efekt będzie lepszy (i zdrowszy) od sztucznego kisielu przygotowanego z torebki.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
    Mawia się, że sałatka jarzynowa to w naszej tradycji trzynasta potrawa wigilijna. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta oraz wszelkie imprezy rodzinne czy imieniny. Warto jednak zerwać czasami z tą tradycyjną rutyną i nieco przekornie przygotować sałatkę jarzynową, ale w zupełnie innym wydaniu. Składniki: 30 dag brokułów, 2 march ...
    Z czym podawać pieczoną rybę?
    Potrawy z ryb zwykle podaje się z warzywami i ziemniakami z wody, rzadziej poprzestajemy na pieczywie. Warto jednak pieczoną rybę, na przykład karpia, wzbogacić odpowiednim sosem, dzięki któremu danie będzie lepiej smakować i nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Polecany jest na przykład sos z orzechów włoskich. To jego przygotowan ...
    Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
    Śledzie zwykle przyrządzamy dość monotonnie – z cebulką, w śmietanie, w formie sałatki śledziowej czy ewentualnie smażone z koncentratem pomidorowym i rodzynkami, czyli śledzenie po sułtańsku. Ta ryba ma jednak to do siebie, że można ją przyrządzać na nieograniczoną wręcz ilość sposobów, dodawać do niej przeróżne dodatki, ...

    Page 1 of 2 1 2 »