Zdrowa żywność

Date 11 sep 2011

image

Bardzo dużo mówi się o tym, że powinniśmy spożywać w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców, aby funkcjonować w zdrowiu. Wielką wagę w procesie trawienia i funkcjonowanie całego organizmu, ma woda, która zapobiega zaparciom i pomaga pozbyć się skutków nagromadzenia toksyn we krwi. Jeśli problemy z trawieniem pojawiają się ciągle, bądź są wyjątkowo uciążliwe, należy udać się po poradę do lekarza. Ale jeśli mają charakter okazjonalny, warto zweryfikować nasz sposób odżywiania i naprawić popełniane błędy domowymi sposobami, czerpiąc z wiedzy o zdrowym żywieniu. W zaburzeniach żołądkowych, zbawienną rolę pełnią zioła, najczęściej eliminujące kolki i wzdęcia, wspomagając trawienie. Do listy takich ziół należy dopisać rumianek, miętę, koperek, chrzan, kminek, majeranek, estragon, kminek, imbir, cynamon, kardamon. Zastosowanie tych ziół jest szerokie, dzięki naparom, wywarom, nalewkom, oraz aptecznym specyfikom, w których znajdziemy liczny zielarski skład. Herbatki ziołowe i soki warzywne odtruwają organizm i doskonale nawadniają, dostarczając przy tym niezbędnych witamin i składników odżywczych. O ile nie cierpimy na alergie na białko mleka krowiego, warto spożywać jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie jelit, wspomagając naturalna florę bakteryjną. Dobrze pracujący układ trawienny to podstawa zdrowia, któremu dostarcza witaminy, mikroelementy, i innych budulców organizmu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Co dobrego w warzywach
Zazwyczaj, gdy ktoś dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce są słodsze od warzyw, pięknie i zachęcająco pachną, i nawet największy niejadek ma swoje ulubione jabłko lub pomarańcz, na który z radością się skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zachęcającego wyglądu czy zapachu, są w die ...
Dlaczego warzywa są dobre?
marchew, która im dłużej jest gotowana, tym łatwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie tracić cennych składników, warzywa powinniśmy obierać cienko, a w tych, w których nie musimy, nie zdzierajmy skórki. Warzywa, jeśli niespożywane surowo, powinny być jak najkrócej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest g ...
Wartość domowych posiłków
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa każdego dnia większości Polaków. Lubimy szczególnie smaki, które poznaliśmy w dzieciństwie, które kojarzą nam się z rodzinna atmosferą i pysznym posiłkiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt łączący się z dobrymi skojarzeniami, ale posiadają wiele innych pozytywów, które sprawiają, ż ...

Page 1 of 2 1 2 »