Zdrowa 偶ywno艣膰

Date 11 sep 2011

image

Bardzo du偶o m贸wi si臋 o tym, 偶e powinni艣my spo偶ywa膰 w ci膮gu dnia 5 porcji warzyw i owoc贸w, aby funkcjonowa膰 w zdrowiu. Wielk膮 wag臋 w procesie trawienia i funkcjonowanie ca艂ego organizmu, ma woda, kt贸ra zapobiega zaparciom i pomaga pozby膰 si臋 skutk贸w nagromadzenia toksyn we krwi. Je艣li problemy z trawieniem pojawiaj膮 si臋 ci膮gle, b膮d藕 s膮 wyj膮tkowo uci膮偶liwe, nale偶y uda膰 si臋 po porad臋 do lekarza. Ale je艣li maj膮 charakter okazjonalny, warto zweryfikowa膰 nasz spos贸b od偶ywiania i naprawi膰 pope艂niane b艂臋dy domowymi sposobami, czerpi膮c z wiedzy o zdrowym 偶ywieniu. W zaburzeniach 偶o艂膮dkowych, zbawienn膮 rol臋 pe艂ni膮 zio艂a, najcz臋艣ciej eliminuj膮ce kolki i wzd臋cia, wspomagaj膮c trawienie. Do listy takich zi贸艂 nale偶y dopisa膰 rumianek, mi臋t臋, koperek, chrzan, kminek, majeranek, estragon, kminek, imbir, cynamon, kardamon. Zastosowanie tych zi贸艂 jest szerokie, dzi臋ki naparom, wywarom, nalewkom, oraz aptecznym specyfikom, w kt贸rych znajdziemy liczny zielarski sk艂ad. Herbatki zio艂owe i soki warzywne odtruwaj膮 organizm i doskonale nawadniaj膮, dostarczaj膮c przy tym niezb臋dnych witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych. O ile nie cierpimy na alergie na bia艂ko mleka krowiego, warto spo偶ywa膰 jogurty zawieraj膮ce 偶ywe kultury bakterii, kt贸re w zbawienny spos贸b wp艂ywaj膮 na funkcjonowanie jelit, wspomagaj膮c naturalna flor臋 bakteryjn膮. Dobrze pracuj膮cy uk艂ad trawienny to podstawa zdrowia, kt贸remu dostarcza witaminy, mikroelementy, i innych budulc贸w organizmu.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Co dobrego w warzywach
Zazwyczaj, gdy kto艣 dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce s膮 s艂odsze od warzyw, pi臋knie i zach臋caj膮co pachn膮, i nawet najwi臋kszy niejadek ma swoje ulubione jab艂ko lub pomara艅cz, na kt贸ry z rado艣ci膮 si臋 skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zach臋caj膮cego wygl膮du czy zapachu, s膮 w die ...
Dlaczego warzywa s膮 dobre?
marchew, kt贸ra im d艂u偶ej jest gotowana, tym 艂atwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie traci膰 cennych sk艂adnik贸w, warzywa powinni艣my obiera膰 cienko, a w tych, w kt贸rych nie musimy, nie zdzierajmy sk贸rki. Warzywa, je艣li niespo偶ywane surowo, powinny by膰 jak najkr贸cej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest g ...
Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa ka偶dego dnia wi臋kszo艣ci Polak贸w. Lubimy szczeg贸lnie smaki, kt贸re poznali艣my w dzieci艅stwie, kt贸re kojarz膮 nam si臋 z rodzinna atmosfer膮 i pysznym posi艂kiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt 艂膮cz膮cy si臋 z dobrymi skojarzeniami, ale posiadaj膮 wiele innych pozytyw贸w, kt贸re sprawiaj膮, 偶 ...

Page 1 of 2 1 2 »