Zdrowe gotowanie na czasie

Date 11 sep 2011

image

Owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej witamin, należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej. Gotowanie czy smażenie bez udziału nadmiaru tłuszczu przysłuży się nie tylko lżejszemu trawieniu, ale i smukłej sylwetce. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowania na parze, lub w głębokim woku, co pomaga niwelować w ogromnym stopniu ucieczkę witamin, a to w tradycyjnym garnku jest sporym problemem. Warto gotować warzywa jak najcieniej obrane, ponieważ pod skórką znajdziemy najwyższe stężenie cennych substancji, których najczęściej pozbywamy się wyrzucając skórkę. Młodych warzyw czasem nie trzeba obierać, gdyż wyczyszczone pod bieżącą wodę szorstką stroną gąbki do mycia naczyń, którą przeznaczymy jedynie do tego zabiegu, rozwiąże problem zabrudzenia ziemią i delikatnie obetrze skórkę z zewnątrz. Nie musimy również trzymać co do minuty garnka z gotującą się potrawą na ogniu, ponieważ gdy wyłączymy palniki, jeszcze przez czas ok. 5 minuta rozgrzana płyta i tak wpływa na dalsze gotowanie i rozmiękanie warzyw. Aby ekologiczne posiłki cieszyły nas przez cały rok, warto zrobić zapasy żywności. Do wyboru mamy kilka metod, od mrożenia po wekowanie. Mrożenie jest metodą najłagodniejszą dla warzyw, ponieważ dochodzi podczas jego czasu do najmniejszej utraty witaminy C. Minusem w tym przypadku może być ograniczona ilość miejsca w zamrażalniku. Z kolei przygotowanie słoików to możliwość zrobienia większej ilości zapasów, przy czym należy liczyć się z tym, że większa ilość witamin ucieknie z przetworów w wyniku wielokrotnego gotowania.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Katering na przyjęcie w domu
    Każdy, kto choć raz przygotowywał przyjęcie we własnym domu wie, ile nerwów i zachodu wymaga takie przedsięwzięcie. Począwszy od ustanowienia menu, skończywszy na sposobie rozsadzenia przy stole gości. Organizacja przyjęcia z okazji chrztu czy komunii świętej w domu, wiąże się z wygospodarowaniem miejsca na stoły, często na ich w ...
    Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
    Żywienie niemowląt to niezwykle ważna sprawa dla każdego kochającego rodzica. Dopóki dziecko karmione jest piersią lub mlekiem modyfikowanym, nie ma w tej kwestii większego zmartwienia, ponieważ obie formy karmienia są bezpieczne. Pierwszym zmartwieniem jest to, co i w jaki sposób podać pierwszy raz, aby nie zniechęcić malca do nowoś ...
    Ryba na talerzu
    Polacy kochają jeść, szczególnie, jeśli na ich talerzu zagości mięso i ziemniaki. Zamiłowanie do tego rodzaju potraw mamy chyba we krwi, bo tak gotowały nasze matki i babcie. Polacy, w przeważającej większości zadeklarowani mięsożercy, jedzą mięso pod każdą postacią. Ale co jest zaskakujące, okazuje się, że mięso kurczaka, ...

    Page 1 of 2 1 2 »