Zdrowe gotowanie na czasie

Date 11 sep 2011

image

Owoce i warzywa, aby zachowa艂y jak najwi臋cej witamin, nale偶y poddawa膰 jak najkr贸tszej obr贸bce termicznej. Gotowanie czy sma偶enie bez udzia艂u nadmiaru t艂uszczu przys艂u偶y si臋 nie tylko l偶ejszemu trawieniu, ale i smuk艂ej sylwetce. Bardzo dobrym rozwi膮zaniem jest skorzystanie z gotowania na parze, lub w g艂臋bokim woku, co pomaga niwelowa膰 w ogromnym stopniu ucieczk臋 witamin, a to w tradycyjnym garnku jest sporym problemem. Warto gotowa膰 warzywa jak najcieniej obrane, poniewa偶 pod sk贸rk膮 znajdziemy najwy偶sze st臋偶enie cennych substancji, kt贸rych najcz臋艣ciej pozbywamy si臋 wyrzucaj膮c sk贸rk臋. M艂odych warzyw czasem nie trzeba obiera膰, gdy偶 wyczyszczone pod bie偶膮c膮 wod臋 szorstk膮 stron膮 g膮bki do mycia naczy艅, kt贸r膮 przeznaczymy jedynie do tego zabiegu, rozwi膮偶e problem zabrudzenia ziemi膮 i delikatnie obetrze sk贸rk臋 z zewn膮trz. Nie musimy r贸wnie偶 trzyma膰 co do minuty garnka z gotuj膮c膮 si臋 potraw膮 na ogniu, poniewa偶 gdy wy艂膮czymy palniki, jeszcze przez czas ok. 5 minuta rozgrzana p艂yta i tak wp艂ywa na dalsze gotowanie i rozmi臋kanie warzyw. Aby ekologiczne posi艂ki cieszy艂y nas przez ca艂y rok, warto zrobi膰 zapasy 偶ywno艣ci. Do wyboru mamy kilka metod, od mro偶enia po wekowanie. Mro偶enie jest metod膮 naj艂agodniejsz膮 dla warzyw, poniewa偶 dochodzi podczas jego czasu do najmniejszej utraty witaminy C. Minusem w tym przypadku mo偶e by膰 ograniczona ilo艣膰 miejsca w zamra偶alniku. Z kolei przygotowanie s艂oik贸w to mo偶liwo艣膰 zrobienia wi臋kszej ilo艣ci zapas贸w, przy czym nale偶y liczy膰 si臋 z tym, 偶e wi臋ksza ilo艣膰 witamin ucieknie z przetwor贸w w wyniku wielokrotnego gotowania.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Katering na przyj臋cie w domu
Ka偶dy, kto cho膰 raz przygotowywa艂 przyj臋cie we w艂asnym domu wie, ile nerw贸w i zachodu wymaga takie przedsi臋wzi臋cie. Pocz膮wszy od ustanowienia menu, sko艅czywszy na sposobie rozsadzenia przy stole go艣ci. Organizacja przyj臋cia z okazji chrztu czy komunii 艣wi臋tej w domu, wi膮偶e si臋 z wygospodarowaniem miejsca na sto艂y, cz臋sto na ich w ...
Gotowanie pierwszych obiadk贸w dla niemowl臋cia
呕ywienie niemowl膮t to niezwykle wa偶na sprawa dla ka偶dego kochaj膮cego rodzica. Dop贸ki dziecko karmione jest piersi膮 lub mlekiem modyfikowanym, nie ma w tej kwestii wi臋kszego zmartwienia, poniewa偶 obie formy karmienia s膮 bezpieczne. Pierwszym zmartwieniem jest to, co i w jaki spos贸b poda膰 pierwszy raz, aby nie zniech臋ci膰 malca do nowo艣 ...
Ryba na talerzu
Polacy kochaj膮 je艣膰, szczeg贸lnie, je艣li na ich talerzu zago艣ci mi臋so i ziemniaki. Zami艂owanie do tego rodzaju potraw mamy chyba we krwi, bo tak gotowa艂y nasze matki i babcie. Polacy, w przewa偶aj膮cej wi臋kszo艣ci zadeklarowani mi臋so偶ercy, jedz膮 mi臋so pod ka偶d膮 postaci膮. Ale co jest zaskakuj膮ce, okazuje si臋, 偶e mi臋so kurczaka, ...

Page 1 of 2 1 2 »