Zdrowe gotowanie na czasie

Date 11 sep 2011

image

Owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej witamin, należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej. Gotowanie czy smażenie bez udziału nadmiaru tłuszczu przysłuży się nie tylko lżejszemu trawieniu, ale i smukłej sylwetce. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowania na parze, lub w głębokim woku, co pomaga niwelować w ogromnym stopniu ucieczkę witamin, a to w tradycyjnym garnku jest sporym problemem. Warto gotować warzywa jak najcieniej obrane, ponieważ pod skórką znajdziemy najwyższe stężenie cennych substancji, których najczęściej pozbywamy się wyrzucając skórkę. Młodych warzyw czasem nie trzeba obierać, gdyż wyczyszczone pod bieżącą wodę szorstką stroną gąbki do mycia naczyń, którą przeznaczymy jedynie do tego zabiegu, rozwiąże problem zabrudzenia ziemią i delikatnie obetrze skórkę z zewnątrz. Nie musimy również trzymać co do minuty garnka z gotującą się potrawą na ogniu, ponieważ gdy wyłączymy palniki, jeszcze przez czas ok. 5 minuta rozgrzana płyta i tak wpływa na dalsze gotowanie i rozmiękanie warzyw. Aby ekologiczne posiłki cieszyły nas przez cały rok, warto zrobić zapasy żywności. Do wyboru mamy kilka metod, od mrożenia po wekowanie. Mrożenie jest metodą najłagodniejszą dla warzyw, ponieważ dochodzi podczas jego czasu do najmniejszej utraty witaminy C. Minusem w tym przypadku może być ograniczona ilość miejsca w zamrażalniku. Z kolei przygotowanie słoików to możliwość zrobienia większej ilości zapasów, przy czym należy liczyć się z tym, że większa ilość witamin ucieknie z przetworów w wyniku wielokrotnego gotowania.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Katering na przyjęcie w domu
Każdy, kto choć raz przygotowywał przyjęcie we własnym domu wie, ile nerwów i zachodu wymaga takie przedsięwzięcie. Począwszy od ustanowienia menu, skończywszy na sposobie rozsadzenia przy stole gości. Organizacja przyjęcia z okazji chrztu czy komunii świętej w domu, wiąże się z wygospodarowaniem miejsca na stoły, często na ich w ...
Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
Żywienie niemowląt to niezwykle ważna sprawa dla każdego kochającego rodzica. Dopóki dziecko karmione jest piersią lub mlekiem modyfikowanym, nie ma w tej kwestii większego zmartwienia, ponieważ obie formy karmienia są bezpieczne. Pierwszym zmartwieniem jest to, co i w jaki sposób podać pierwszy raz, aby nie zniechęcić malca do nowoś ...
Ryba na talerzu
Polacy kochają jeść, szczególnie, jeśli na ich talerzu zagości mięso i ziemniaki. Zamiłowanie do tego rodzaju potraw mamy chyba we krwi, bo tak gotowały nasze matki i babcie. Polacy, w przeważającej większości zadeklarowani mięsożercy, jedzą mięso pod każdą postacią. Ale co jest zaskakujące, okazuje się, że mięso kurczaka, ...

Page 1 of 2 1 2 »