Zdrowe koktajle dla dzieci

Date 11 sep 2011

image

Taki zdrowy, kolorowy koktajl każde dziecko na pewno wypije bardzo chętnie. Do przygotowania pełnego witamin koktajlu potrzebujemy dużego kubka naturalnego jogurtu, szklanki jagód (w sezonie używamy świeżych, poza sezonem możemy użyć jagód mrożonych), 2 łyżek syropu z malin, 2 łyżek posiekanych orzechów laskowych, trochę miodu oraz listków świeżej mięty, którymi udekorujemy nasz koktajl przed podaniem. Świeże jagody przebieramy i starannie płuczemy pod bieżącą wodą, zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Jeżeli używamy jagód mrożonych musimy je lekko rozmrozić. Po odsączeniu jagód odkładamy 2 łyżki, a pozostałe miksujemy z dodatkiem 1/3 kubka jogurtu. Zmiksowany jogurt z jagodami przelewamy do dwóch wysokich szklanek. Do każdej szklanki wlewamy po 1 łyżce syropu malinowego. Do pozostawionego jogurtu dodajemy miód, mieszamy i dodajemy do szklanek. Możemy go zamieszać, ale nie jest to konieczne, jeśli nie wymieszamy zawartości szklanek nasz koktajl będzie wyglądał bardziej efektownie. Każdą szklankę posypujemy drobno posiekanymi orzechami laskowymi, posypujemy jagodami, które odłożyliśmy i ozdabiamy listkiem świeżej mięty. Takie zdrowe koktajle możemy przygotować nie tylko z jagodami, ale także z innymi owocami. W taki sam sposób możemy przygotować na przykład koktajl truskawkowy. Robi się go w identyczny sposób jak koktajl z jagód.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Roladki z piersi indyka
Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 osób) będziemy potrzebować 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwiń z zalewy, 8 plasterków żółtego sera, 8 plasterków szynki, 1 awokado, 2 łyżek mąki, 1/4 szklanki śmietany, masła, soli i białego pieprzu, trochę płatków migdałowych. Pierś z indyka po opłukaniu ...
O sosach i dipach
Sosy i dipy ( czyli sosy, w których macza się niewielkie przekąski) poprawiają smak wielu dań, czynią je często bardziej wyrazistymi i atrakcyjnymi. Większość sosów i dipów można przygotować na zimno, wtedy ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Bazą do przygotowania zimnych sosów może być majonez, jogurt naturalny lub śmietan ...
Muffinki nie tylko na słodko
Muffinki mają bardzo wielu zwolenników, większość pań piecze je w wersji na słodko. Muffinki możemy przygotowywać jednak również w wersji wytrawnej. Do przygotowania wytrawnych muffinków potrzebujemy 150 g mąki, 100 g żółtego, ostrego sera, 2 jajek, 1,5 łyżki masła (stopionego), 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oliwek, pół str ...

Page 1 of 2 1 2 »