Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową

Date 11 sep 2011

image

Warzywa strączkowe zawierają duże ilości białka i choćby z tego powodu warto je jeść jak najczęściej. Są również bardzo smaczne, łatwo dostępne oraz mają wszechstronne wykorzystanie. Zadbajmy więc, by często przyrządzać z nich rozmaite potrawy. Można zacząć od prostej sałatki fasolowej. Do jej przygotowania potrzeba: po 10 dag białej i czerwonej fasoli, 4 średnie ziemniaki, 3 kiszone ogórki, dużą czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, małą papryczkę chili, 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek, ½ szklanki majonezu, 56 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, po łyżce soku cytrynowego, posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: oba rodzaje fasoli przebrać, umyć, moczyć oddzielnie w zimnej wodzie 1012 godzin. Namoczoną białą i czerwoną fasolę zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, włożyć w łupinkach do wrzątku, ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Kiszone ogórki również pokroić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Papryczkę oczyścić z pestek i posiekać. Do miski włożyć fasolę i warzywa. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Sosem zalać składniki. Udekorować oliwkami i posiekaną zieleniną.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
Ta tradycyjna potrawa jest w naszym kraju bardzo lubiana, ale wiele osób ją przygotowujących skarży się, że wychodzi im niedokładnie taka, jaka powinna być. Dlaczego? Kluczem w przygotowywaniu tego dania są odpowiednie proporcje, z którymi lepiej nie eksperymentować. Należy przygotować: 70 dag kiszonej kapusty, 30 dag łuskanego grochu ...
Jedzmy ryby jak najczęściej
Badania pokazują, że w naszym menu występuje wciąż za mało ryb. To niedobrze, gdyż ich mięso jest bardzo zdrowe, znacznie zdrowsze od wieprzowiny czy nawet drobiu, a przy tym ryba daje wielkie pole do popisu. Często rezygnujemy z wielkich możliwości, jakie nam daje i poprzestajemy na jej smażeniu, podczas gdy pieczenie jest znacznie lep ...
Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
Nie dla każdego gotowanie jest pasją, ale każdy z nas lubi i potrzebuje jeść. Warto zadbać, by nasze codzienne posiłki były nie tylko smaczne i pożywne, ale też jak najbardziej urozmaicone. Kiedy będziemy jadać monotonnie, nie tylko szybko znudzą nam się nawet ulubione potrawy, ale też będzie to ze szkodą dla naszego zdrowia, bo na ...

Page 1 of 2 1 2 »